Klimplanten

Uienrassen - soorten en verschillen

Pin
Send
Share
Send


Uien zijn niet hetzelfde als uien. Er zijn veel verschillende soorten uien, waarvan er verschillende varianten zijn. We hebben hier de meest voorkomende aan u voorgesteld.

De individuele soorten uien verschillen niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in hun smaak. U kunt dus putten uit een breed scala aan smaken en kruidigheid in de keuken en een breed scala aan gerechten bereiden.

De meest bekende soorten uien in één oogopslag

Keukenui (Allium cepa)

Keukenuien zijn er in verschillende kleuren en graden van scherpte - © Printemps / stock.adobe.com

De keukenui is de meest voorkomende en wordt vaak de ui genoemd. Maar ook tuinuien, groenteuien en zomeruien behoren tot deze variëteit. Een grotere versie van de ui is de plantaardige ui, die bijvoorbeeld heel goed kan worden gevuld.

Keukenuien in tuinen
Keukenuien worden ook vaak gekweekt in huistuinen. Ze worden gezaaid in het voorjaar en de oogst kan dan worden verkregen tussen augustus en oktober. Je kunt ook kleine uien verspreiden en de uien het volgende jaar oogsten.

Uiterlijk van de ui
De keukenui heeft meestal een bruinachtige schil. Er zijn echter ook mensen met een rode of witte schil, die dan een iets ander aroma hebben. De scherpte kan hier ook variëren.

Gebruik de keukenui
U kunt de keukenui rauw of gekookt / aangebraden gebruiken. De keukenui geeft niet alleen een goede smaak aan tal van gerechten, het is zelfs een oud huishoudmiddel.

Parelui (Allium ampeloprasum)

zilveruitjes - © Marek Gottschalk / stock.adobe.com

Pareluien behoren tot de kleinste soorten uien omdat ze net zo groot zijn als hazelnoten. Allereerst kent u de kleine pareluitjes ingelegd in glazen die u in winkels kunt kopen. Lange tijd heeft het geen betekenis in de huishoudelijke keuken zoals de normale uien of een ander soort ui. Botanisch gezien behoren de pareluien niet tot de uien, maar tot de prei-familie.

Pareluien in de tuin
Je kunt de pareluitjes goed in de tuin planten. De kleine uien worden in de herfst in de grond geplant en zijn dan klaar voor de oogst in de komende zomer. Pareluien kunnen niet zo lang worden bewaard als normale uien. Ze zijn meer voor vroege consumptie. Dit is ook de reden waarom je nauwelijks verse uien in de winkels kunt kopen.

Bereid pareluitjes
Omdat de uien zo klein zijn, is het een beetje moeilijk om ze te schillen. Het is het beste om ze eenvoudig vooraf met heet water te zetten. De fijngesneden pareluitjes zijn het beste voor het bereiden van salades of soepen. In tegenstelling tot andere uien zijn de pareluitjes minder pittig, dus je kunt ze ook rauw eten.

Sjalot (Allium cepa var. Aggregatum, Syn. Allium ascalonium)

Sjalotten zijn milder van smaak en voor de ogen - © JoannaTkaczuk / stock.adobe.com

De sjalot is ook geschikt voor de tuin en is ideaal voor beginners, zelfs wanneer ze worden gekweekt. De sjalot is een van de zeer robuuste groenten en de oogst is ook vrij groot. Veel mensen geven ook de voorkeur aan het sjalotaroma, dat pittig en aromatisch is, maar niet zo pittig als andere variëteiten. Ze zijn kleiner dan de uien en hebben een ietwat langwerpige vorm.

Kweek sjalotten in de tuin
Sjalotten worden in het voorjaar geplant en kunnen in de zomer al worden geoogst. De sjalotten zijn net zo geschikt voor opslag als de uien, ze kunnen zelfs enkele maanden buiten worden bewaard.

Bereiding van sjalotten
Sjalotten zijn niet zo goed om te schroeien omdat ze ze een zeer bittere smaak kunnen geven. Sjalotten zijn ideaal voor het bereiden van salades of gestoomd in soepen.

De selectie van sjalotten is klein in de handel, er zijn veel verschillende soorten. Sjalotten hebben een ontstekingsremmend effect, daarom spelen ze ook een rol in de natuurlijke geneeskunde.

Zilveruien (Allium cepa var. Cepa)

De zilveren ui dankt zijn naam aan zijn zilverachtige schil - © Tim W / stock.adobe.com

Zilveren uien in de tuin
Het is nauwelijks geschikt om in de tuin te kweken omdat het geen beschermende huid heeft en er vaak problemen zijn.

Gebruik van de zilveren uien
In de handel worden de zilveren uien over het algemeen alleen in blik aangeboden in het glas. De zilveren ui lijkt erg op de parelui, maar behoort tot een andere familie. De uien zijn geschikt voor rauwe consumptie en voor het decoreren van verschillende gerechten, toast, vlees en groenten.

Winterui (Allium fistulosum)

De winterui is bij velen beter bekend onder de naam "lente-ui" - © teen00000 / stock.adobe.com

De winterui staat meer algemeen bekend als lente- of lente-ui. Visueel doet deze variëteit meer denken aan prei.

Winteruien in de tuin
Winteruien worden meestal geteeld in klimatologische gebieden waar conventionele uien niet gedijen. De aard van de bodem kan ook een factor zijn in het besluitvormingsproces. Winteruien worden in de herfst geplant, de vorst in de winter stoort de planten niet. Daarom kan het planten vrij laat in het jaar worden gedaan. Enkele maanden later, in het voorjaar, is de winterui klaar voor de oogst.

Uiterlijk van de winterui
De winterui heeft holle, groene, lange stelen, aan de onderkant heeft het een witte verdikking met fijne wortels. De look is heel anders dan die van de andere soorten ui, maar de lente-ui heeft dezelfde ingrediënten als de conventionele keukenui. Alle delen van de winterui kunnen in de keuken worden gebruikt, alleen het onderste uiteinde met de wortels wordt afgesneden.

Gebruik van de winterui
De groene stengels worden vaak gebruikt als specerij omdat ze een zeer intens aroma hebben. Je kunt ze rauw of gekookt gebruiken. Winteruien worden in de koelkast bewaard, hier gaan ze maximaal een week mee. De winterui wordt ook in de geneeskunde gebruikt, het werkt als een natuurlijk antibioticum, kan koorts verlagen en ontstekingen bestrijden.

Video: Uien van een jaar oud in de winkel?! KVWEETJES #2. NPO 3 (November 2020).

Pin
Send
Share
Send