Klimplanten

Groeiende chili - hoe het is gedaan

Pin
Send
Share
Send


In tegenstelling tot de meeste kruiden uit tropische gebieden, kunnen we chili zonder problemen telen. Ontdek hier hoe u dit kunt doen.

We kunnen chili zonder problemen telen

Pepers zijn hun triomftocht over de hele wereld begonnen en zijn natuurlijk ook in onze keukens beland. Daarom zouden meer en meer tuiniers graag een verse chili peper in hun eigen moestuin oogsten. Daarom willen we u hier graag laten zien hoe u zelf pepers in uw tuin kunt telen.

Teelt

Verspreid zaden

Pepers houden het in principe erg warm, daarom moet je de zaden vanaf eind januari in een bloempot op een zonnige vensterbank (minimaal 25 graden) planten. Zaaien in voedselrijke, licht bevochtigde grond wordt aanbevolen.

»Tip:

Bedek het potje bovendien de eerste paar dagen met transparante film of glas, wat een aangename, hoge luchtvochtigheid voor pepers oplevert.

Zet in potje

De kiemtijd is ongeveer 2 weken. Zodra de planten twee bladeren hebben, kun je ze afzonderlijk in potten zetten. Je kunt de plantjes gebruiken, b.v. Verpot in yoghurtpotten. Op dit punt moet u ook de planten bemesten. Het is het beste om een ‚Äč‚Äčklein beetje volledige bemesting op de planten aan te brengen.

Transfer naar het veld

Na de ijzige dagen in mei kun je de pepers dan naar buiten verplaatsen. Een zonnige ligging en een plantafstand van ca. 40 centimeter zijn hier erg belangrijk. Het is echter nog beter om pepers in de kas te plaatsen. Omdat het klimaat in de kas echt heel goed is voor pepers.

Natuurlijk kunt u ook pepers in containers planten en ze buiten plaatsen. Het voordeel: met koele buitentemperaturen transporteert u de planten snel naar een beschermd interieur.

Zorg

Giet pepers

Pepers houden van relatief weinig water, anders rotten hun wortels zeer snel - u moet de planten daarom slechts eenmaal per dag matig water geven. Als er constante regen is, moet je de planten bedekken met een luchtdoorlatende film.

Bemest pepers

Pepers vereisen minimale bemesting. Meestal is het voldoende om de planten kort voor de bloei van een beetje potas of fosfor te voorzien.

Oogst

Pepers hebben een gemiddelde rijpingstijd van 70 dagen. Dit is een reden waarom de oogst meestal pas eind augustus of begin september zou moeten plaatsvinden. Het kan zich echter ook uitstrekken tot november. Omdat de pepers dan moeten worstelen met de koeling buiten, is het raadzaam om de nog onrijpe chilipepers te oogsten en binnen te laten rijpen.

»Tip:

Als je al het licht rode fruit vroeg van de stok haalt, kunnen er weer nieuwe bloemen ontstaan. Hiermee kunt u de pepers twee keer oogsten.

Gebruik pepers

Je kunt de pepers meteen vers gebruiken. Als er een teveel aan fruit is, kunt u het ook invriezen of drogen.

Video: Sporende jongeren: hoe krijgen we ze van het rechte pad? (Augustus 2020).

Pin
Send
Share
Send