Kruiden

Overwinterende bougainvillea: tips voor container- en buitenplanten

Pin
Send
Share
Send


De kleurrijke bougainvillea of ​​tripletbloem moeten in het huis of op een vorstvrije plaats in de winter worden gebracht.

© reichertfoto - Fotolia.com In de zomer laat de tripletbloem veel ogen stralen. Op het balkon of terras is de weelderige bloemenstapel een bron van bewondering. In de schaduw van deze bloeiende exotische exotische vakantiestemming ontstaat. Maar helaas duurt geen zomer eeuwig en is het tijd in de late zomer om na te denken over het overwinteren van de bougainvillea. Het oorspronkelijke distributiegebied van de drielingsbloem bevindt zich in Zuid-Amerika. In het mediterrane gebied voelt de plant nu het hele jaar door comfortabel aan. Op onze breedtegraden moet de bougainville echter naar een geschikt winterkwartier worden verplaatst.

Op naar de winterkwartieren - de voorbereiding

In de zomer is de bougainville heel gemakkelijk te kweken. Als de tripletbloem een ​​warme en zonnige locatie krijgt, voldoende water krijgt en geen koude douche van boven krijgt, staat de exotische klimplant te popelen om te groeien en te bloeien.

Wanneer is het tijd om naar de winterkwartier te verhuizen? Dit hoeft niet te worden gehaast. De planten verdragen korte tijd dicht bij het vriespunt. Vorst mag echter niet zegevieren. Voordat hij naar binnen gaat, kan de plant worden voorbereid op de komende pauze door het water langzaam te verminderen. Dus de tripletbloem kan zijn metabolisme al stoppen.

➔ Tip: De kluit mag niet volledig uitdrogen, zelfs niet in de winter.

De containerpositie van de plant zorgt voor een stressvrije verplaatsing naar het huis. De plantenpotten kunnen vervolgens comfortabel het huis in worden gedragen. Als de planten buiten werden gekweekt, is de verhuizing een beetje ingewikkelder. Het juiste moment mag ook niet worden gemist.

➔Achtung: Zelfs een nacht met ijzige temperaturen kan de planten bevriezen.

Buitenplanten overwinteren - waar moet op worden gelet?

 • Haal de plant tijdig uit de grond
 • Bescherm wortels
 • Voer de afvoer in
 • Breng de plant over naar de planter
 • zoek een geschikte locatie

De bougainville kan begin september het huis betrekken. De herfst is mild en zonder nachtvorst, kunt u ook wachten tot oktober. Let bij het uitgraven van de planten vooral op de gevoelige wortels. Het is niet ongewoon dat de tripletbloem een ​​letterlijke klap krijgt en dit vervolgens in de winterkwartieren met hangende bladeren laat zien. Na een paar weken herstellen de planten meestal echter zonder problemen.

De planter moet voldoende groot zijn, zodat de wortels zich kunnen verspreiden. Zelfs als de plant slechts een beetje water krijgt in de winter, is afvoer op de bodem van de container altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat het water gemakkelijk kan weglopen en dat er geen wateroverlast is.

Wat is de ideale winterkwartier voor de bougainville?

 • helder
 • koel
 • vorstvrij

De kas of de wintertuin zijn ideale locaties om te overwinteren. Als je het niet hebt, kun je de planten ook in het lichte trappenhuis plaatsen. Kelders zijn ook geschikt, mits er voldoende helderheid is. De bougainville kan gemakkelijk bij tien graden overwinteren. Het moet niet warmer zijn dan 15 graden. Een koelere locatie is daarentegen zelfs een voordeel en ondersteunt de bloei.

➔ Tip: Als je je drielingsbloem bij drie tot vijf graden overwintert, heb je de beste kans om volgende zomer talloze bloemen te krijgen.

Om de overstap naar buitenplanten zo stressvrij mogelijk te maken, moeten ze eerst niet meer water worden gegeven. Als de bladeren zijn verdord en eraf zijn gevallen, is het logisch om de planten te snijden voordat je naar het huis gaat.

➔ Tip: Als de plant zijn bladeren vóór winterslaap heeft verloren, kan hij ook in een donkere kamer worden overwinterd.

Welke snijmaatregelen zijn zinvol voor het overwinteren?

 • sterk afgesneden
 • snoei jonge scheuten
 • Verwijder verdorde bloemen

U kunt krachtig bezuinigen vóór de winterslaap. Het is niet schadelijk voor de plant als deze in twee wordt gesneden. Omdat de bloemen zich alleen op korte scheuten vormen, moeten de jonge scheuten ook worden teruggesneden. Het is ook belangrijk om verdorde bloemen te verwijderen. De snijdende actie vóór de slaapstand moedigt nieuwe scheuten en bloei aan.

Vind de juiste locatie voor de containerplant

Containerplanten hebben het iets gemakkelijker in het koude seizoen, omdat ze in een paar eenvoudige stappen het huis in kunnen worden vervoerd en de wortels niet in gevaar komen. De verhuizing naar de winterverblijven mag in geen geval worden verwaarloosd. Containerplanten zijn gevoelig en de wortels worden sneller aangevallen in vorst dan in een drieluiksbloem die buiten wordt geplant. De containerplant moet ook uiterlijk eind september het huis worden binnengebracht. De winterslaap kan plaatsvinden bij temperaturen tussen 5 en 15 graden. Ook hier geldt: hoe koeler de locatie, hoe beter de vooruitzichten voor een rijke bloemenweergave.

➔ Tip: De plantenbak mag niet direct op de koude tegel- of stenen vloer staan. Een stuk hout of een piepschuim onderlaag beschermt de plant en voorkomt dat de kou de wortels bereikt.

Welke onderhoudsmaatregelen zijn in de winter vereist?

De hobbytuinier mag zijn bougainvillea in de winter niet uit het oog verliezen. Regelmatige inspecties voorkomen dat ongedierte zich verspreidt of verzorgt en locatiefouten worden te laat herkend.

Het vocht in de plantpot moet ook regelmatig worden gecontroleerd. De aarde mag niet te nat aanvoelen, dit brengt de wortels in gevaar en leidt in extreme gevallen tot wortelrot. In ruil daarvoor mag de kluit niet volledig uitdrogen. Als ongeveer elke vier weken water wordt gegeven, moet de plant de winter goed doorkomen.

➔ Tip: Hoe koeler de plant, hoe minder water hij nodig heeft in de winter.

Als bladeren zijn afgevallen, is het belangrijk om ze te verwijderen, zodat schimmel niet wordt aangetast. Als de tripletbloemen scheuten in de winterkwartieren vormen, moeten deze worden verwijderd. De planten ontwikkelen hun bloesems alleen uit de in het voorjaar geproduceerde scheuten.

Het is klaar - wat gebeurt er in het voorjaar?

Als de winter voorbij is, laat de plant dit meestal zien met nieuwe scheuten. Dit kan begin maart gebeuren en is niet in de laatste plaats afhankelijk van de helderheid in de winterkwartieren. Na de nieuwe scheut verplaatst de plant zich naar een warmere locatie bij kamertemperatuur. Het wordt nu geleidelijk weer bewaterd en de bevruchting kan beginnen. Vanaf half mei kunnen de planten weer naar buiten.

Video: Potplanten planten in pot of bak - (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send