Klimplanten

Brandnetelslurry - Een milieuvriendelijke meststof

Pin
Send
Share
Send


Als je veel brandnetels in de tuin hebt, kun je gelukkig zijn, omdat je ze kunt gebruiken om geweldige brandnetelgist te maken. Lees hier hoe het te doen.

Veelzijdige plant: brandnetel

Milieuvriendelijke tuinmeststof

Brandnetels zijn eigenlijk extreem veelzijdige planten, maar helaas worden ze meestal als onkruid afgewezen. Uit brandnetels kan een zogenaamde brandnetelslurry worden gebruikt, die zich al vele decennia als bijzonder milieuvriendelijke tuinmeststof heeft bewezen. Je kunt hier ontdekken hoe je zelf brandnetelgist maakt.

Zet op brandnetelslurry

U hebt een afsluitbare plastic container (emmer) nodig om de vloeibare mest te bevestigen. Je moet het vullen met ongeveer 4 liter water. Dan moet je ongeveer 20 tot 30 verse, volgroeide brandnetels afsnijden en ze verbranden met ongeveer 1 liter kokend heet water. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de reeds voorbereide wateremmer. Als je wilt, kun je de brandnetels ook in kleine stukjes snijden.

Tijdens het gistingsproces moet u de gesloten emmer indien mogelijk op een zonnige plaats plaatsen, zodat de gisting wordt versneld door de zonnestralen. Je moet de emmer ook meerdere keren per dag openen en de vloeibare mest roeren.

Tijdens de relatief geurintensieve vergisting vormen zich bellen in de gieremmer, die na ongeveer twee tot vier weken verdwijnen, waardoor het eigenlijke vergistingsproces is voltooid. Om een ​​hoogwaardige vloeibare mest te krijgen, moet de vloeistof nog minstens een week in de emmer worden bewaard.

"Tip: Brandnetelgist kan gemakkelijk worden opgeslagen van lente tot herfst - soms zelfs langer!

Gebruik brandnetelslurry

Bemest planten:
Om planten te bemesten, moet u de brandnetelslurry die door een zeef is gegaan verdunnen met water. Een mengverhouding van 1:20 (voor jonge planten) tot 1:10 (voor oudere en grote planten) wordt aanbevolen - dit varieert echter afhankelijk van het type plant.

Bemest gazon:
Natuurlijk is brandnetelslurry ook geschikt voor het bemesten van gazons. Als u uw gazon ermee wilt bemesten, kunt u het beste de mest verspreiden met een gieter.

Bemest grond:
Onverdunde brandnetelslurry is ook geschikt voor het verbeteren van de heersende bodemgesteldheid. Maak hiervoor de grond goed los en geef hem water met mest. Nadat de grond zich ongeveer twee tot drie weken heeft gevestigd, kunnen op deze locatie nieuwe bloemen of groenten en fruitplanten opnieuw worden geplant.

"Tip: Als dit type grondbewerking echter in het voorjaar wordt uitgevoerd, mogen de planten niet onmiddellijk daarna worden bemest!

Bestrijd ongedierte:
Onverdunde brandnetelslurry kan zelfs worden gebruikt om ongedierte te bestrijden (bijv. Tegen bladluizen). Vul hiervoor de vloeibare mest in een spuitfles en spuit beschadigde planten er ongeveer 3 dagen mee (eenmaal per dag).

Pin
Send
Share
Send