Kruiden

Tuinspoor: wiet of medicinaal kruid?

Pin
Send
Share
Send


Je weet toch ook zeker dat het spatten van de tuin giftig is. Velen spreken daarom van een wiet. Maar het is ook een geneeskrachtig kruid. Hier meer over.

Wiet of medicinaal kruid?

De conventionele spurge wordt door de tuinders vooral gezien als onkruid, dat zo snel mogelijk op een compost moet worden verwijderd. Vooral omdat de uitloper in de natuur een van de giftige planten is en de kruidachtige uitloper ook algemeen dienovereenkomstig wordt geclassificeerd.

In de afgelopen jaren is de onderhoudsvriendelijke, geel tot groenachtige spurge echter extreem gecultiveerd en is nu beschikbaar als een vaste plant met een postuurhoogte van 10 centimeter tot 100 centimeter in tal van tuincentra. De laagblijvende vaste plant vaste planten voor de rotstuin zijn bijzonder populair, waaronder de rollende wolfsmelk en de roodbladige wolfsmelk.

Hoewel velen de tuin als een wiet beschouwen, is het nog steeds een geneeskrachtig kruid. Vooral de melk van de milkweed-planten wordt tegenwoordig nog steeds in de geneeskunde verwerkt, bijvoorbeeld in medicijnen voor huiduitslag, als laxeermiddel en ook bij tumorbehandeling. Van de plant met melkkruid wordt ook gezegd dat deze wratten snel laat verdwijnen.

Uiterlijk en bloeitijd

De spurgebloem duurt van mei tot september, afhankelijk van de variëteit. De bloemen zelf zien er altijd heel delicaat uit, bijna onopvallend en worden daarom alleen correct waargenomen door de menselijke kijker in een volledige meerjarige bloei. De bloemen van de spurge zijn geen echte bloem, maar veel meer een pseudobloem, d.w.z. een zogenaamde bladontwikkeling die erg lijkt op een bloem.

»Trouwens:

De poinsettia die zo populair is bij ons, die de huiskamers verfraait met zijn rode, roze en witte bladeren, elk jaar in Advent, behoort tot het geslacht van milkweed planten.

Bekende sporge soorten voor tuinbouw

 • Conventionele tuinpuls - geel bloeiend, jaarlijks
 • Cipres spurge - vroege bloei vanaf mei, meerjarige, zonnige locatie
 • Amandelpoor - halfschaduwrijke locatie, bloeiend groen vanaf april
 • Gewalste melkkruid - ziet eruit als een cactus, perfect voor de rotstuin
 • Gold Spurge - is ook bekend als multi-coloured Spurge
 • Roodbladige bladbladeren vormen een mooi contrast met de bloem
 • Marsh wolf-melk - zeer lang groeiend (tot 100 centimeter)
 • Zonnewende wolvenmelk - laat bloeiend (vanaf juli), geeft de voorkeur aan droogte
 • Ezelspoor - hun rijpe fruit slingert het zaad enkele meters in de late zomer
 • Kleine milkweed - eenjarig of tweejarig, wordt geplant als bodembedekker
 • Rock Spurge - is ook geschikt voor bewaring in de rotstuin
 • Wollige milkweed - heeft een gelige herfstkleur
 • Breedbladige spurge - vormt mooie, groene capsulevruchten

Teelt in de tuin

U kunt tuinplanten overal planten, omdat het geen speciale eisen stelt aan de locatie of de grond. Het heeft ook geen extra zorg nodig tijdens het tuinseizoen. Je moet gewoon oppassen dat het zich niet ongecontroleerd in de tuinbedden verspreidt.

"Belangrijk:

Spurge in de tuin mag alleen worden gebruikt met tuinhandschoenen, omdat de melk giftig is en huidirritatie kan veroorzaken. U moet ook oppassen dat u de melk niet in uw ogen, neus of mond krijgt, omdat dit jeuk en zwelling veroorzaakt.

Video: Lgb tuinspoor (Maart 2021).

Pin
Send
Share
Send