Kruiden

Echevery planten - tips en instructies voor de vetplant

Pin
Send
Share
Send


Als je van vetplanten houdt, kun je echevery niet vermijden. Hoe en waar het wordt geplant, onthullen we in onze kleine gids.

© @nt - Fotolia.com

Echeverie verspreidt mediterrane charme als een decoratieve plant met dikke bladeren. Een speciale blikvanger zijn de bladrozetten, die verschillende kleuren en vormen kunnen hebben. Een speciale vreugde voor elke hobbytuinier zijn de mooie bloemen, die sommige soorten produceren. Om de decoratieve plant goed te laten groeien, heeft deze de juiste 'start in het leven' nodig en dit begint met het planten. Ontdek nu hoe u deze mooie exotische planten kunt helpen groeien en bloeien met de juiste keuze van locatie en substraat.

Installatiebeschrijving en distributiegebied

Het zijn groenblijvende, overblijvende vetplanten. De Echeverie is bijzonder rijk aan soorten en er zijn bladrozetten van verschillende grootte en kleuren. De dikke vlezige bladeren zijn meestal gerangschikt zonder stengel. Sommige soorten groeien echter ook als struiken. De vetplanten kunnen roze, oranje of rode bloemen hebben. Sommige soorten bloeien ook groen of geelachtig.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Echeverie ligt in Midden- en Zuid-Amerika. De planten zijn vooral wijdverbreid in Mexico of Texas. De vetplanten groeien daar op hoogtes tot 3.000 meter. De planten worden echter niet gevonden in Chili en Brazilië.

Vind de juiste locatie

De Echeverie is een zonnekind. Het houdt van een heldere locatie en gaat goed om met direct zonlicht. De plant herkent een te donkere locatie met bladvervorming en bladval. De planten kunnen het hele jaar door op het zonnige raam op het zuiden staan.

➔ Tip: Echevery moet minstens drie uur zon per dag krijgen.

In de zomer kunnen de planten zich naar de tuin verplaatsen. Pure zon is hier ook gewenst. De echeveria mag niet in de schaduw van andere planten worden geplaatst. Een locatie in de buurt van water of goten is ook niet ideaal, omdat de planten gevoelig zijn voor vocht.

Welke locatie bevordert de bloemvorming?

Als u van de bloemen van uw echeverie wilt genieten, moet u een winterkwartier kiezen dat niet te warm is - ongeveer tien graden is optimaal. Als de temperaturen nog wat lager zijn, neemt het vooruitzicht op bloei in het volgende jaar toe.

➔ Tip: Planten die 's zomers in de tuin staan, mogen tot laat in de herfst buiten blijven en worden alleen voor de eerste nachtvorst in huis gebracht.

De ideale locatie in het kort:

 • helder
 • zonnig
 • droog
 • koele winterstand moedigt bloei aan

Kies het ideale substraat

Echeveria heeft een voedingsstofrijk substraat nodig. Minerale componenten zijn ook belangrijk voor een goede groei. De waterdoorlatendheid van het substraat is erg belangrijk. Het is essentieel om te voorkomen dat irrigatiewater zich ophoopt in de planter. Waterrijke planten kunnen geen wateroverlast verdragen.

Het substraat kan meer permeabel worden gemaakt door grind, lavagranulaat of kwartszand toe te voegen. Cactusgrond is zeer geschikt voor echevery. Om te voorkomen dat de rozetten rotten of beschimmelen wanneer ze op het substraat liggen, is het raadzaam om een ​​laag grind of vogelzand op het substraat aan te brengen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO CACTEA cactus en succulente grond na 8 weken ... 133 beoordelingen7,99 €Naar de winkel
2 Ondergroene cactusliefde, aarde voor cactussen en Co., biologisch, ... 27 beoordelingen3,49 €Naar de winkel
3 Vulkatec cactusgrond Premium 1-5 mm 25 ltr. 44 beoordelingen19,99 €Naar de winkel

Het juiste substraat is te vinden in trefwoorden:

 • losjes
 • voedzaam
 • doordringbaar
 • mineraal

De echevery planten - stap voor stap

 1. Selecteer plantenbak
 2. Bereid het substraat voor
 3. Leg de afvoer
 4. Vul het substraat in
 1. Plaats de plant
 2. Vul het substraat in
 3. Breng een laag grind of zand aan
 4. Geef de plant licht water
De planter hoeft niet te weelderig te zijn. De planten groeien vrij langzaam en geven ook de voorkeur aan een platter planter. Voordat het substraat in de plantenbak wordt gevuld, moet een drainage van grind of aardewerkscherven over de afvoergaten in de plantpot worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het water beter kan weglopen en dat irrigatiewater zich niet ophoopt in de planter.

Echeveria planten - alle feiten in één oogopslag

maatregeltoelichting
de selectie van locaties▶ De locatie moet helder en zonnig zijn.
▶ De planten verdragen laaiende middagzon en kunnen bij het zuidraam worden geplaatst.
▶ De plant kan de zomer buiten doorbrengen.
▶ Een koelere winterstand stimuleert de bloei.
substraat selectie▶ Het substraat moet los zijn, zodat het irrigatiewater altijd gemakkelijk kan weglopen en er geen wateroverlast is
▶ Cactusgrond, vermengd met zand of kleikorrels, is zeer geschikt.
aanplant operatie▶ De plantenbak kan ook kleiner zijn.
▶ De wortels verspreiden zich niet te ver in de diepte en daarom zijn ook plantpotten zeer geschikt.
▶ Voordat het substraat wordt gevuld, moet drainage worden overwogen.
▶ Dit bestaat uit grind of scherven van klei, die op de bodem van het vat worden geplaatst en helpen voorkomen dat wateroverlast ontstaat.

Echevery buiten planten - is dat mogelijk?

De Echeverie kan de zomer buiten doorbrengen. Gedurende deze tijd kan de vetplant ook buiten worden geplaatst. De planten zijn niet winterhard en moeten daarom in de herfst weer worden uitgegraven. Dit wordt gemakkelijker gemaakt door de echeverie in de grond direct in de plantmand te plaatsen of door het te doen met de kuipen.

Bewaar de echevery in de emmer

In de emmer is de buitenkeuze bijzonder decoratief. Het is niet nodig om een ​​grote bloempot te kiezen. Een kleinere plantkom is voldoende. Zorg er in elk geval voor dat het irrigatiewater goed kan weglopen en dat regenwater zich niet ophoopt in de planter. Een overdekte locatie is daarom aan te raden. Dit maakt het eenvoudiger om de vloeistofbalans te regelen. Een afvoer van grind of gebroken aardewerk beschermt tegen wateroverlast.

Waarmee moet rekening worden gehouden bij het verpotten?

Jonge planten groeien relatief snel en kunnen elk voorjaar naar een grotere planter gaan. Oudere planten moeten ongeveer om de drie jaar worden getransplanteerd. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te gebeuren omdat ze klaar zijn om te groeien en de grootte van de plantpot dreigen te overschrijden. Het substraat verslijt na verloop van tijd en moet daarom volledig worden vervangen bij het verplanten.

➔ Tip: Laaggroeiende echeveria hebben een bijzonder decoratief effect in een plantenbak.

Bij het verplanten moet ervoor worden gezorgd dat de planten niet dieper in de grond worden geplaatst dan ze oorspronkelijk stonden. Dit kan leiden tot verrotting. Als het substraat bedekt is met zand, kan het water beter weglopen en worden de onderste bladeren van de stengelloze soorten beschermd tegen rotten.

➔ Tip: Sommige soorten zijn uniek voor de vorming van luchtwortels. De planten hoeven daarom niet opnieuw te worden verpot wanneer er wortels op het oppervlak verschijnen.

Verpotten betekent stress voor elke plant. De echevery zal echter snel herstellen als het planten zorgvuldig is uitgevoerd en de wortels zijn beschermd. Om ervoor te zorgen dat de plant zich zo snel mogelijk herstelt, moet u na het verpotten ongeveer twee weken na het verpotten een schaduwrijke plek kiezen en pas na deze aanpassingsperiode de plant blootstellen aan de brandende zon.

Video: Making cocaine in the Amazon - Bruce Parry - BBC (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send