Kruiden

Handhaaf elfspoor - hoe goed water te geven en te bemesten

Pin
Send
Share
Send


De elfspoor, ook bekend als Diascia, is eigenlijk een gemakkelijk te onderhouden kuipplant. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen bij het water geven.

© ChrWeiss - Fotolia.com

Met zijn mooie kleine farynxbloemen verfraait de elfspoor enkele bloembakken. De bruine wortelplant uit Zuid-Afrika stelt niet teveel eisen aan de hobbytuinier. Met de juiste zorg groeien de planten vrij overvloedig en bloeien ze gedurende de zomer. Nu kun je erachter komen waar rekening mee moet worden gehouden bij de zorg voor de elfspoor.

Geef de elf goed water

De elandspoor moet zo gelijkmatig vochtig mogelijk worden gehouden. Het is belangrijk om een ​​maatregel te vinden die voorkomt dat de kluit uitdroogt, maar ook voorkomt dat er water uitloopt. Dus houd de plant gelijkmatig vochtig. Op een zonnige locatie moeten de planten in de emmer meerdere keren per dag water krijgen. De planten mogen niet worden bewaterd in de felle middagzon. Aan de andere kant is het een goed idee om 's ochtends en' s avonds water te geven.

Overmatig water geven leidt tot wateroverlast, vooral als het substraat niet los genoeg is en het water zich in de planter ophoopt. Een afwatering van grof grind of scherven klei kan dit voorkomen.

De elf sporen voor zoekwoorden:

 • gelijkmatig vochtig houden
 • Wortelballen mogen niet uitdrogen
 • Wateroverlast mag niet optreden
 • Water vaak op zonnige locaties
 • Water meerdere keren op warme dagen

Bemest de elandspoor goed

De elfspoor heeft geen buitensporige meststoffen nodig. Als compost in het voorjaar aan de potgrond wordt toegevoegd, krijgen de planten meestal alle benodigde voedingsstoffen.

➔ Tip: Commerciële potgrond bevat al kunstmest. Indien getransplanteerd in het voorjaar, zijn meststoffen niet absoluut noodzakelijk in de zomer.

U kunt ook werken met in de handel verkrijgbare langzame meststoffen. Dit wordt eenmaal onder het substraat gemengd en biedt de planten maandenlang alle benodigde voedingsstoffen. Conventionele vloeibare meststoffen kunnen worden gebruikt om de bloei te bevorderen. Dit kan om de twee weken aan het irrigatiewater worden toegevoegd. De plant wordt alleen tussen april en eind september bevrucht. Als de elfspoor overwinterd is, is geen bemesting vereist.

Sleutelwoorden om de elfspoor te bemesten:

 • tijdens de groeifase
 • Compost fungeert als een natuurlijke meststof voor de lange termijn
 • Conventionele groene plantenmeststoffen kunnen de bloei bevorderen
 • Tweewekelijks vloeibare bemesting mogelijk
 • niet langer bemesten vanaf oktober
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO groene planten- en palmmeststof voor iedereen… 177 beoordelingen8,99 € 7,95 €Naar de winkel
2 COMPO BIO groenten- en fruitmest voor alle soorten fruit en ... 119 beoordelingen15,99 €Naar de winkel
3 COMPO bloemenmeststof met guano voor alle ruimtes, ... 84 beoordelingen23,99 € 22,99 €Naar de winkel

Hoe kunnen de bloemen lang worden bewaard?

De elandspoor begeleidt ons door het tuinjaar met zijn mooie witte tot roodachtige bloemen. Met goede zorg begint de bloem in mei en kan ons tot oktober verheugen. De planten groeien vrij overvloedig op een zonnige locatie en vormen dichte kussens. Als je genoeg water geeft en bemest, heb je ook een goede kans op een rijke bloei. Zodat stormen en regenbuien de planten niet kunnen schaden, is er een beschermde en, indien mogelijk, overdekte locatie.

Zorgmaatregelen voor een rijke bloei:

 • zonnige locatie
 • beschermde plaats
 • regelmatig water geven
 • voldoende bemesting
 • voldoende ruimte in de plantenbak

Bij het kiezen van de planter moet er rekening mee worden gehouden dat de planten vrij snel groeien en dus de benodigde ruimte toeneemt. Tussen de afzonderlijke planten in de bloembak moet een afstand van ongeveer 20 centimeter worden aangehouden. Dan kunnen de planten zich verspreiden zonder andere plantenburen in gevaar te brengen.

Overzicht van belangrijke zorginstructies

care maatregeltoelichting
gieten"De planten moeten constant vochtig worden gehouden.
"De kluit mag niet volledig uitdrogen.
"Het substraat kan iets drogen voor de volgende gietbeurt.
"Vermijd wateroverlast door overmatig water geven.
"Op warme dagen in de hoge zomer kan meervoudig water geven nodig zijn.
bevruchten"Als de plant in het voorjaar wordt voorzien van een langzame meststof, komt deze meestal goed in de zomer.
"De compost kan worden gemengd als een natuurlijke meststof.
"Om de bloei te bevorderen, kunnen om de twee weken vloeibare meststoffen voor bloeiende planten worden gegeven.
gesneden"Regelmatig snijden is niet nodig.
"De planten worden slechts 20 tot 30 centimeter hoog.
"Oude bloemen en verdorde bladeren moeten regelmatig worden verwijderd. Dit bevordert de groei en verdere bloei.

Populaire elf sporen soorten kort geïntroduceerd

 • Elf stimuleert Lilac Belle
  Deze variëteit wordt gekenmerkt door witte tot lichtroze bloemen, die in het midden roodachtig tot paars zijn.
 • Abrikoos Koningin elf uitloper
  Deze variëteit is vrij vaak commercieel verkrijgbaar. De abrikoos-gekleurde bloemen zijn een speciale plons van kleur in zomerbakken of dozen.
 • Elf Spur Whisper White
  Iedereen die van de klassieker houdt, is goed geadviseerd met deze variëteit. De bloemen zijn bijzonder groot en zuiver wit.
 • Elfspur Sleedoornabrikoos
  Deze variëteit maakt indruk met zijn zalmkleurige bloemen.

Knip elf uitloper

Regelmatige snijmaatregelen zijn niet nodig. Als je je planten de hele zomer in bloei wilt houden, is het een goed idee om vervaagde materie te verwijderen en de planten af ​​en toe terug te snijden. Dit bevordert een compacte groei en zorgt ervoor dat nieuwe bloemen kunnen verschijnen.

➔ Tip: Als je je elfspoor wilt vermenigvuldigen, moet je wat bloemhoofdjes op de plant laten zodat zaden kunnen vormen. Dit gaat echter ten koste van de vorming van nieuwe bloemen.

Hoe kun je elfspur overwinteren?

Elfspoor kan na de bloei naar de winter vertrekken. Een voorwaarde is natuurlijk dat de variëteiten vaste planten zijn. De planten moeten helder en koel worden overwinterd. Vorst mag niet overwinnen in de winterkwartieren. Voordat je naar de winterkwartieren gaat, worden alle gedroogde bladeren en bloemen uit de elandspoor verwijderd. De ideale temperatuur is acht tot tien graden.

Zo nu en dan moet de elandspoor wat water krijgen. De kluit mag niet uitdrogen. Een te natte stand beschadigt de wortels. Omdat de plant in winterkwartieren aanzienlijk minder water nodig heeft dan in de zomer buiten, is het voldoende om de wortelkluit om de twee weken te controleren en indien nodig water te geven.

Pin
Send
Share
Send