Kruiden

Winteraardbeien - Dus de planten komen ongeschonden door het koude seizoen

Pin
Send
Share
Send


Omdat aardbeien meerjarige planten zijn, moeten ze tijdens het koude seizoen goed overwinterd worden. Ontdek hier hoe u het succesvol kunt doen.

© Marina / stock.adobe.com

Tuinfruit en -groenten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Naast tomaten zijn aardbeien vooral populair in huistuinen. Aangezien deze laatste tot de meerjarige plantensoorten behoren, rijst de vraag, vooral tegen het einde van de zomer, welke maatregelen moeten worden genomen voor het overwinteren. De natuurlijk winterharde eigenschappen van aardbeien maken het overwinteringsproces veel gemakkelijker. Desalniettemin lopen de fijne wortels die direct onder het aardoppervlak lopen een sterk risico op vorst, daarom moet u rekening houden met de volgende aspecten bij het overwinteren van aardbeien.

Bereid je voor op wintertijd

In het geval van aardbeien beginnen bloemen in de herfst te bloeien, dus de opbrengst in het komende jaar is afhankelijk van het type overwintering. Met deze maatregelen kunt u de hernieuwde verwijdering in het voorjaar bevorderen:

➞ Bladeren verwijderen:

Droogteblaadjes ontnemen aardbeienplanten waardevolle energie, daarom moet je ze voorzichtig verwijderen met snoeischaar. Uitlopers van de plant zijn te herkennen aan het feit dat de scheuten weer wortel schieten op een andere plaats. Je moet ze ook afsnijden. Dit maakt de plant compacter en kan zijn volledige energie concentreren op het echte overwinteren. Bij het verwijderen van het gebladerte moet u oppassen dat u het hart van de plant niet verwondt.

Voor eenjarige aardbeienplanten moet de snede uiterlijk half tot eind juli worden gemaakt, zodat er voor de winter voldoende tijd is om nieuwe bladeren en bloemen te vormen. De vegetatieperiode is te kort voor tweejarige aardbeienplanten, zodat het uitdunnen van deze exemplaren een negatief effect zou hebben op de vorming van bladeren en bloemen. Daarom kunnen deze plantensoorten niet meer worden verwerkt. Om deze reden moeten jonge aardbeien ook uiterlijk half augustus worden geplant.

Checklist voor het dunner worden van aardbeienplanten:

  • Verwijder voorzichtig droge bladeren en lopers met een paar snoeischaar zonder het hart van de plant te beschadigen
  • Snoeien voor eenjarige aardbeienplanten moet uiterlijk half tot eind juli worden gedaan
  • een snit wordt niet aanbevolen voor planten van twee jaar oud
  • jonge aardbeien moeten uiterlijk half augustus worden geplant

➞ Maak de grond los:

Ter bescherming tegen vorst kan de grond dan een beetje worden losgemaakt. Hiervoor wordt verrijking met zand of een organische meststof aanbevolen. Dit bevordert ook de groei van de plant in het volgende jaar. Bovendien moet u alle aardbeienplanten regelmatig controleren op ongedierte en ziekteverwekkers in zowel de zomer als de winter. Let altijd op schimmel op aardbeien.

Overwinteren: de locatie is cruciaal

Hoe zorgeloos overwinteren eigenlijk gaat, wordt onder andere beïnvloed door de locatie van de aardbeien. Kortom, groeien is mogelijk zowel in de pot als in het open bed. Afhankelijk van de variant moeten verschillende overwegingen worden gemaakt met betrekking tot overwintering:

Overwinteren in de potOverwinteren buitenshuis
• Verhuizing mogelijk zonder problemen• geen verandering van locatie mogelijk na het planten
• Ideaal op het balkon in de buurt van een huismuur, omdat er weersgerelateerde bescherming is en het in het algemeen warmer is• geen extra bescherming tegen de omliggende pot
• Indien nodig, bedekken met stro en / of kreupelhout is mogelijk• Kies een plaats die wordt beschermd tegen de wind
• Vanwege de sterke eigenschappen van aardbeien moet overwintering altijd buiten plaatsvinden• Mulch, stro, kreupelhout en fleece zijn mogelijk als afdekking
• Geef niet te veel water, omdat bevriezing in vorst verwoestende gevolgen kan hebben voor het voortbestaan ​​van de plant• Af en toe water geven is nodig op vorstvrije dagen

Waarmee moet rekening worden gehouden bij de winter?

Het bedekken van aardbeienplanten tijdens het koude seizoen biedt extra bescherming tegen weersgerelateerde invloeden zoals vocht en vorst. Vooral in het openluchtbed zijn aardbeien bijna niet beschermd tegen weersinvloeden. Een eerste laag schorsmulch geeft de fijne wortels een isolerend effect tegen het weer. Afhankelijk van de locatie wordt een extra laag stro en / of kreupelhout aanbevolen. Leg dit eenvoudig tussen de planten neer. De aardbeien zijn zogezegd bedekt, maar niet volledig bedekt.

© EduardSV / stock.adobe.com

Als alternatief kunt u een speciaal tuinvlies over de aardbeien leggen. U moet echter letten op het uitstekende ademende vermogen, omdat een goede luchtcirculatie essentieel is om de ontwikkeling van schimmels en rot effectief te voorkomen. Het afdekken met plastic films van welke aard dan ook wordt sterk afgeraden, omdat hier geen luchtcirculatie kan plaatsvinden. Een ziekte van de planten is in dit geval moeilijk te vermijden.

Hoe lang zijn aardbeienplanten bedekt?

In feite is het vaak moeilijk in te schatten waar aardbeien zonder dekking kunnen gaan. Late vorst, die onherstelbare schade aan aardbeien kan veroorzaken, blijkt bijna de grootste uitdaging te zijn. De afdekking moet daarom worden gehandhaafd totdat er geen vorst meer te verwachten is. Als richtlijn worden ook de maand maart en mogelijk april gebruikt. Aardbeienplanten mogen ook niet te lang worden afgedekt, omdat de isolatie op warmere dagen de ontwikkeling van rot en ziekten van de transpirerende plant bevordert.

Zelfs in de winter moeten aardbeienplanten water geven op vorstvrije dagen. Een deel van het water verdampt uiteindelijk direct op het oppervlak van de planten, wat zorgt voor de toevoer van waardevolle voedingsstoffen. Er moet echter voor worden gezorgd dat er geen irrigatiewater in de grond wordt opgebouwd, omdat de wortels onherstelbare schade zouden oplopen als het water bevriest.

Conclusie:

Kortom, elke winter blijkt een stresstest te zijn voor planten buitenshuis. Met een grondige voorbereiding in de herfst en een zorgvuldige selectie van isolatiematerialen, is de kans groot dat alle aardbeiplanten het koude seizoen ongeschonden zullen overleven.

Video: ABZ Aardbeivlog 2 - De grote verhuizing (Augustus 2020).

Pin
Send
Share
Send