Klimplanten

Vermenigvuldig clematis - hoe het werkt

Pin
Send
Share
Send


Als je je mooiste clematis wilt vermenigvuldigen, kun je dit eenvoudig zelf doen met een paar eenvoudige stappen zonder een nieuwe plant te kopen.

Om de favoriete clematis te vermenigvuldigen met uitlopers of stekken | © maykal - Fotolia.com

Er is nauwelijks een tuinbezitter die ze niet in de tuin heeft. We hebben het over de clematis. Het kan op veel plaatsen in de tuin worden geplant en gedijt zelfs op muren, hekjes en priëlen. De klimster maakt ook indruk met zijn weelderige bloei. Bovendien is de plant zeer gemakkelijk te verzorgen. Geen wonder dat velen niet genoeg van haar kunnen krijgen. Het is dus goed om te weten hoe je de clematis kunt verhogen. In principe heb je verschillende opties.

Dit is hoe de clematis kan worden vermenigvuldigd

Mogelijkheid 1 - Clematis verhogen via uitlopers:

Als u uw clematis wilt verhogen, kunt u b.v. over uitlopers. De beste tijd om dit te doen is van maart tot augustus. En zo wordt het gedaan:

❶ Zoek een krachtige maar niet te oude scheut van de moederplant die lang genoeg is.

❷ Vul vervolgens een bloempot met groeiende grond en graaf deze in op grondniveau binnen het bereik van de scheut.

❸ Nu moet je de geselecteerde shoot direct naar de pot richten. Waar de scheut de aarde goed kan bereiken, moet je hem snijden. Let op: Pas op dat u de shoot niet afsnijdt!

❹ Dan moet je de shoot in de grond drukken en vastzetten met een draad, tent of paperclip. Natuurlijk kun je de rest van de shoot niet gewoon laten hangen. Je moet dit vastbinden aan een klimhulp of een dunne bamboestok.

❺ Omdat de scheut is verbonden met de moederplant, levert dit de nieuwe scheut voedingsstoffen op, waarop zich snel wortels moeten vormen. Als zich in het komende voorjaar nieuwe bladeren op de scheut vormen, kunt u de verbinding met de moederplant verbreken met scherpe snoeischaren. De nieuwe clematis kan dan voor zichzelf zorgen.

Een kleine tip:
Bescherm de nieuwe scheut tegen strenge vorst in de winter en bedek hem met kreupelhout of bladeren.

❻ Nu kunt u de jonge plant in een bloempot planten of direct in de tuin zetten. Houd de plant vervolgens de eerste weken goed vochtig.

Optie 2 - Clematis vermenigvuldigen door te snijden:

Je kunt je clematis natuurlijk ook vermenigvuldigen met stekken. Dit kan het beste worden gedaan omdat de plant in bloei staat. Ga als volgt te werk:

❶ Neem een ​​scherp mes en snijd de stekken uit het midden van de plant. Plaats de snede tussen de bladknopen. De scheuten moeten ongeveer 20 centimeter lang zijn.

❷ Neem nu elke individuele snijden en verwijder alle behalve twee van de bladeren aan het uiteinde van de shoot. Dan moet je de stekken in wortelpoeder dopen.

❸ Vul nu voedingsstofrijke grond in kleine potten en plant de stekken erin. Bedek vervolgens met een transparante kap en plaats op een warme, gedeeltelijk schaduwrijke plaats.

❹ Zorg er de volgende acht weken voor dat het substraat niet uitdroogt. Je moet ook de kap ongeveer een half uur per dag uittrekken om te ventileren.

❺ Wanneer de eerste nieuwe scheuten verschijnen, kunt u de kap verwijderen. Als je kunt zien dat er zoveel wortels in de pot zijn gevormd dat ze al uit de grond kijken, kun je de kleine planten in grotere potten of zelfs buitenshuis planten. Aanbevolen waarde: plant en onderhoud clematis.

Video: De Agapantus snoeien: hoe doe je dat? Tuinmanieren (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send