Kruiden

De moerbeiboom onderhouden - tips voor water geven, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


De moerbeiboom draagt ​​niet alleen heerlijk fruit, het is ook een juweeltje in de tuin. Hier laten we zien waarmee rekening moet worden gehouden bij het cultiveren van moraliteit.

© 13freetimes / stock.adobe.com Als u hebt gekozen voor een decoratieve moerbeiboom, die bekend staat om zijn smakelijke vruchten, en deze op de juiste plaats hebt geplant, moet u vroeg of laat voor de verzorging zorgen. Het duurt tenslotte tien jaar voordat zo'n boom vrucht draagt, zodat de eerste oogst kan plaatsvinden. Als het onderhoud niet correct is, kan de boom van tevoren krimpen, zodat u opnieuw vanaf nul moet beginnen. Maar wat zijn de vereisten van een moerbeiboom, hoe zorg je er goed voor - en is het ook geschikt voor beginners in de hobbytuinbouwsector?

De moerbeiboom en wat maakt de Moraceae

De moerbeienfamilie, ook bekend als Moraceae, wordt gekenmerkt door een groei tot 10 of zelfs 15 meter hoog. De plant wordt vertegenwoordigd door meer dan tien soorten en werd eeuwen geleden gekweekt en vereerd om zijn fruit. Een moerbeiboom wordt vooral gekenmerkt door het feit dat hij het beste gedijt in een gematigd klimaat en een warme, zonnige zomer nodig heeft. Een zandgrond die niet te vochtig is of zelfs doordrenkt is ideaal voor de moerbeiboom - anders zijn de eisen vrij beperkt.

Het goede is dat de moerbeiboom niet bijzonder veeleisend is en daarom gemakkelijk kan worden onderhouden. Dit betekent op zijn beurt dat zelfs beginners in tuinieren goed kunnen opschieten met de moerbeiboom als ze op de hoogte zijn van zijn paar voorkeuren.

moerbei
Wat hij nodig heeft+ veenarme zandgrond
+ een beetje zon
+ veel ruimte
+ veel water in de zomer
Wat hij niet kan nemen- te veel vocht of zelfs wateroverlast
- uitdrogende wortels (ook te overwegen in de winter)

Onderhoud de moerbeiboom - geef water, snijd, bemest en overwinter correct

Met het juiste verzorgingsritueel, een kleine inspanning en een groene duim, zou het mogelijk moeten zijn om een ​​decoratieve, aantrekkelijke en charismatische moerbeiboom te laten groeien, die na verloop van tijd ook overvloedige smakelijke vruchten draagt.

❍ Moerbeiboom - hoe vaak water geven?

De wortels van de moerbeiboom mogen nooit uitdrogen - dit geldt ook voor de koudere maanden van het jaar. Adequate watergift is daarom het hele jaar door verplicht, in de zomer zou de boom relatief meer water moeten ontvangen. Hier moet echter worden opgemerkt dat er geen wateroverlast zou moeten optreden - de plant kan dit niet goed verdragen. Als de grond niet los en doorlaatbaar genoeg is, kan een grindafvoer worden gelegd om het gegoten water gemakkelijker weg te laten lopen en te voorkomen dat het zich ophoopt aan de wortels en het vocht teveel verhoogt.

❍ Moet u de moerbeiboom bemesten?

Of u de moerbeiboom regelmatig moet voeden, hangt grotendeels af van het feit of deze zich in een voedingsrijke grond bevindt en of deze al vrucht draagt. Over het algemeen kan echter worden gezegd dat het bij moerbeibomen met vrucht geen kwaad om regelmatig te bemesten - vloeibare meststoffen of compost zijn bij uitstek geschikt om de groei van de sappige vrucht te ondersteunen. Als de moerbeiboom, die nog geen vrucht draagt, in een voedingsrijke grond zit, is bemesten niet absoluut noodzakelijk. In ieder geval wordt het aanbevolen om wat compost in de grond te mengen bij het planten van de boom om het voor de boom gemakkelijker te maken om wortel te schieten en om de nieuwe locatie goed op te nemen. Zoals u kunt zien, blijkt de moerbeiboom ook zeer gemakkelijk te verzorgen in deze categorie.

❍ Snijd moerbeiboom - ja of nee?

In de regel is het niet nodig om de moerbeiboom te knippen of te knippen. De boom groeit niet alleen sterk, maar ook snel: de moerbeiboom kan tot 40 centimeter per jaar bereiken. Het kan daarom voordelig zijn voor de ene of de andere houder om de boom zo nu en dan te snoeien, of het nu is om de kroon meer esthetisch te maken, of om hem gelijkmatiger te laten groeien en de oogst te verbeteren. Maar hoe snijd je de moerbeiboom en waar moet je op letten om het gewas niet te beschadigen?

Het is vooral voor beginners geruststellend dat de moerbeiboom altijd fouten vergeeft bij het snijden - omdat fruit en nieuwe scheuten rijpen uit oude stamdelen en uit jonge takken. Dus als je per ongeluk te veel afsnijdt, is zelfs dat geen groot probleem voor de moerbeiboom - het zal blijven groeien, bloeien en vrucht dragen. In het beste geval kies je dragende takken die tot de sterkste kunnen rijpen en andere scheuten dragen voor de beste snede. Ze worden geselecteerd door takken in te korten die minder stabiel op de stam lijken. Binnenwaarts groeiende scheuten moeten worden verwijderd als u een uniform uiterlijk en veel fruit wilt - dit zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld.

❍ Snijd de moerbeiboom als een haag

Als u bijvoorbeeld van de moerbeiplant een haag wilt maken en deze rond wilt knippen, moet u natuurlijk de hoogte en diameter ervan beperken. Je kunt hier met je eigen oordeel werken, omdat je tijdens het snijden niets verkeerds met de moerbeiboom doet. Zelfs degenen die de moerbeiboom in een emmer willen houden, vinden het meer nodig om hem te snoeien.

Dankzij hun robuuste karakter kunnen moerbeibomen in bijna elke vorm worden gemaakt, maar worden ook beschouwd als een bijzonder decoratieve metgezel zonder te worden gesneden.

❍ Hoe de moerbeiboom kan overwinteren

Als het gaat om overwinteren, hangt het ervan af of de morus in een emmer is gekweekt of dat hij een vaste plek in de tuin heeft gevonden. Als dit laatste het geval is, is het meestal bestand tegen temperaturen tot min 20 graden Celsius - dit is echter alleen van toepassing op volwassen bomen. Jonge planten moeten de eerste drie winters in de tuin worden bedekt met struikgewas. De plant overwintert nog beter met bescherming tegen jutezakken en tuinvlies. De wortels kunnen goed worden beschermd met een dikke laag bladeren en stro.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Winterbescherming fleece 48m² (30m x 1,6m) 50g / m² top… 72 beoordelingen12,99 €Naar de winkel
2 Xabian winterfleece 48m² (30m x 1,6m) 50g / m²… 13 beoordelingen24,97 €Naar de winkel
3 Prolifiqs wintervlies voor planten 17 g I 1,5 x 10 m I… 16 beoordelingen9,95 €Naar de winkel

Als de moerbeiboom in de tuin wordt beschermd door de winter, moet deze regelmatig een paar uur worden verwijderd - hierdoor kan de plant luchten en schimmel of overmatig vocht voorkomen.

❍ Overwinter de moerbeiboom in de emmer

Als de moerbeiboom in een emmer werd geplant en ook de winter daar zou moeten doorbrengen, moet de emmer in de koude maanden het huis worden binnengebracht. Als u de ruimte binnen niet kunt vinden, kunt u de moerbeiboom ook in de garage of tuinhuisje plaatsen. Het is alleen belangrijk dat de plant hier ook winterbescherming nodig heeft: zet een beetje piepschuim op, de wortels hoeven niet tegen vorst te vechten, de wortels worden warm gehouden door een laag noppenfolie of tuinvlies rond het bad en een beetje takjes rond de stam en takken de rest van de moerbeiboom kan ook de koude temperaturen weerstaan. Het is ook belangrijk om hier op te merken dat de winterbescherming regelmatig moet worden verwijderd en op zijn best moet worden vernieuwd, waardoor de plant tussendoor kan ventileren om overmatig vocht te minimaliseren en schimmelgroei te voorkomen.

Moerbeiboom ook geschikt voor tuin beginners

Zoals u gemakkelijk kunt zien, is de moerbeiboom ook zeer geschikt voor beginners vanwege zijn zeer eenvoudige onderhoudseigenschappen, die nog niet zo vertrouwd zijn met tuinieren. Of je nu overwintert, water geeft of bemest - er is echt niet veel dat je echt verkeerd kunt doen als je een moerbeiboom houdt. Alleen met het vocht moet altijd rekening worden gehouden, omdat wateroverlast de boom beschadigt - echter, leken en beginners herkennen dit zeer snel, daarom hoef je je geen zorgen te maken, zelfs als je er nog geen hebt groene duim heeft.

Video: Hoe zaag je een tak af, de dakplataan? In vorm snoeien van de dakvormen en bomen. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send