Plantenziekten

Eigen boomgaard: Waarom planten de moeite waard is

Pin
Send
Share
Send


Fruitplanten hebben het voordeel ten opzichte van groenten dat ze niet elk jaar opnieuw moeten worden geplant. Ze dragen vele jaren fruit en zorgen zo voor een rijke oogst.

Iedereen die ooit een fruitboom in de tuin heeft gehad, weet hoe gemakkelijk het is om dergelijke gewassen te onderhouden. Dit zorgt niet alleen voor uw eigen voorraad, maar ook voor die van uw buren. Bovendien zijn de planten niet alleen praktisch als het gaat om het oogsten, ze verfraaien ook de tuin visueel en bieden een schaduwrijke plek in de zomer.

Omdat fruitbomen en struiken al vele jaren worden geplant, moeten tuiniers nadenken over de exacte locatie waar de plant moet groeien. De grootte en de benodigde ruimte moeten worden afgestemd op de behoeften van het gewas. Zonnige, gedeeltelijk schaduwrijke of schaduwrijke locaties bepalen de latere opbrengst en groei van de respectieve variëteit.

De grootte van de tuin en uw eigen voorkeur voor bepaalde soorten fruit bepalen welke en hoeveel fruitplanten er geplant kunnen worden.

Fruitteelt in kleine tuinen

Zelfs mensen met kleine tuinen of zelfs terrassen hoeven niet zonder de fruitplanten. Er zijn enkele fruitstruiken die perfect in emmers kunnen worden geplaatst. Deze omvatten krenten of kruisbessen. Fruitbomen kunnen ook in een klein gebied worden gerealiseerd.

Er zijn speciale teeltvormen zoals kolomboombomen. Deze zijn aangepast aan weinig ruimte in hun grootte en groeivorm. Oorspronkelijk werden ze gekweekt als snack - omdat het fruit gemakkelijk te bereiken is en daarom gemakkelijk te oogsten is.

De zorg voor de kolomboom is niet veel complexer dan bij andere fruitbomen. Bij potplanten moet er echter op worden gelet dat water wordt aangevoerd. Bemesting in het voorjaar en een topiary in de zomer moeten ook worden gepland. Daarnaast zijn de kolom fruitbomen ook beschikbaar voor de meest uiteenlopende fruitsoorten (meer informatie hierover bij Gartenbista).

De pijlerfruitbomen hebben ook het voordeel dat ze hun plaats vinden in grotere tuinen. Hier werken ze meestal in de vorm van een grote fruithaag als een tuinverdeler of als een kleurrijk gemengd fruitaanbod als blikvanger.

Fruitteelt in grote tuinen

Hoe groter de tuin, hoe meer ontwerpopties er zijn bij het planten van je eigen fruit. Van grote boomgaarden tot thematuinen, uw verbeelding kent geen grenzen.

Met voldoende ruimte moet de mogelijkheid worden gebruikt om verschillende soorten fruit te telen. Verschillende bloeitijden en rijptijden zorgen voor een winstgevende oogst bijna het hele jaar door. De eerste aardbeien kunnen in mei worden geoogst. De planten zelf moeten al in de vroege herfst van het voorgaande jaar worden geplant.

Je kunt de aromatische rode vruchten tot juli oogsten. Kruisbessen, vroege abrikozenrassen en zomerframbozen worden in juni toegevoegd. Het belangrijkste bessenseizoen is in juli en augustus. Frambozen, kruisbessen, bosbessen en krenten en vele andere soorten geven op dit moment een rijke oogst.

Fruitoogst in de herfst

Dit wordt gevolgd door steenfruit en pitvruchten. Afhankelijk van de variëteit kunnen pruimen, kersen, appels, peren en abrikozen tot oktober worden geoogst.

Bij het oogsten moet ook rekening worden gehouden met de houdbaarheid van het respectieve fruit. Appels en peren kunnen een paar maanden goed worden bewaard. Alleen fruit zonder eigenaardigheden moet worden gebruikt, anders rotten ze snel en de resterende vruchten infect, Ze moeten zorgvuldig worden bewaard in open dozen zodat lucht het fruit kan bereiken. De dozen worden het best bewaard in een donkere, koele kelderruimte.

Andere soorten fruit zoals bessen, abrikozen of pruimen kunnen niet voor een langere periode worden bewaard. Hier kan het fruit direct worden verwerkt of geconserveerd. Klassieke conserveringsopties zijn het invriezen van bessen of inkoken tot jam of puree. De directe verwerking van de heerlijke vruchten in cakes en desserts is echter bijzonder populair.

De selectie van fruit dat kan worden geteeld, groeit voor elke hobbytuinier. Naast de klassieke fruitsoorten worden ook steeds vaker exotische variëteiten van oorspronkelijk warmere klimaten gevonden. Dit geeft de tuin niet alleen een vleugje exotisme, maar breidt de oogst ook uit met veel lekkernijen.

Fruithoogtepunten in de tuin

Een tuinhoogtepunt dat niet iedereen heeft en dat ook erg gezond is, is de granaatappelboom. Het wordt als zeer robuust beschouwd, maar vereist veel licht en warmte. Daarom moet het in een emmer worden bewaard, zodat het in de winter kan worden binnengebracht.

Omdat het een paar jaar duurt voordat de boom voldoende fruit draagt, moet hier een geschikte transportinrichting voor de emmer worden voorzien. Dit betekent dat de bomen, die maximaal vijf meter hoog zijn, in de zomer naar buiten kunnen worden gebracht. De rode vruchten worden tussen juli en augustus geoogst. Passende zorg voor granaatappelbomen zorgt ook voor een gezonde en langdurige plant.

Een ander ding dat niet iedereen in hun tuin heeft, is een uitgestrekte vijgenboom. Deze kan stevig in de tuinvloer worden geplant, maar heeft een voldoende zonnige plaats nodig. Ook hier duurt het enkele jaren voordat een grotere oogst kan worden verwacht.

De oogsttijd is afhankelijk van het type vijg en de warmte in de zomer. Sommige vijgenbomen dragen hun vruchten in juli en september of oktober, anderen alleen in september en oktober. Hoe warmer de zomer, hoe eerder de zoete vruchten rijpen.

Deze vrucht is vrij eenvoudig om voor te zorgen. Tussen maart en september is het raadzaam om de boom wat bemesting te geven zodat hij meer energie in zijn fruit kan steken. Anders kan het in vorm worden gebracht door een lichte snede in de lente. Een radicale snede moet echter worden vermeden, omdat dit een negatief effect heeft op het aantal vruchten.

Video: APPELS PLUKKEN BIJ DE BOER - Familie Vloggers #364 (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send