Kruiden

Zorg voor kiwibessen - dit is hoe de bessen water moeten geven, bemesten en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


Kiwi's zijn niet zo gemakkelijk om in de tuin te kweken. Kiwibessen echter al. Het enige dat telt is goede zorg. Dan is de oogst ook rijk.

© ClaraNila - Fotolia.com

Je hoeft geen kiwi's in de supermarkt te kopen. Ze kunnen ook worden gekweekt in de vorm van kiwibessen in uw eigen tuin. De lange, slanke scheuten van de mini-kiwi worden metershoog. De meestal crèmewitte bloemen verschijnen in juni. De gele herfstkleuren lijken ook bijzonder aantrekkelijk.

Het kleine zusje van de supermarkt-kiwi is ook een echte vitaminebom. Slechts 100 gram van de kleine krachtbes beslaat bijna de volledige dagelijkse behoefte aan vitamine C. Reden genoeg om de kiwibes nader te bekijken en de vereisten voor succesvolle teelt in meer detail uit te leggen.

Giet kiwibessen correct

Het is belangrijk om te weten dat veel water verdampt door de bladeren van de planten. Regelmatig water geven is daarom essentieel als de plant voldoende vrucht moet dragen. Je moet de plant dagelijks water geven tijdens het groeiseizoen en op bijzonder warme dagen. Anders is twee tot drie keer per week water geven voldoende. De vloer mag niet uitdrogen. Je moet heel voorzichtig zijn, omdat de kiwibes niet doorweekt raakt met water. De planten zijn net zo gevoelig voor droogte.

Bemest kiwibessen op de juiste manier

Na het planten moet u eerst bemesting vermijden. Als u compost aan de plantengrond hebt toegevoegd, vervult dit de functie van een effectieve langdurige meststof. U moet ten vroegste in het tweede jaar van staan ​​beginnen met een extra bemesting.

belangrijk:
Als jonge planten te veel worden bemest, zal de plant te veel ontkiemen. De scheuten kunnen slecht volwassen worden en vorstschade kan het gevolg zijn.

U kunt eind maart beginnen met het geven van organische meststof. U moet in de late zomer kunstmest geven, zodat de scheuten voldoende tijd hebben om voor de winter te rijpen. Je kunt organische meststof onder de mulchlaag mengen. Vanaf het derde jaar is dierlijke mest een voordelige natuurlijke meststof.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 BLATTWERK Pure Bio-meststof 1 liter: 100% vegan… 193 beoordelingen9,95 €Naar de winkel
2 Organisch-minerale organische meststof met guano - als ... 31 beoordelingen€ 19,95 vanaf € 3,95Naar de winkel
3 OSCORNA Animalin tuinmest 20 kg 54 beoordelingen38,89 €Naar de winkel

Terwijl de vruchten zich ontwikkelen, hebben de mini-kiwi's een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Je kunt in de handel verkrijgbare vloeibare meststoffen voor bloeiende planten in lage concentraties over de mulchlaag gieten. Omdat kiwibessen gevoelig zijn voor zout, moet u geen minerale meststoffen gebruiken.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO bloeiende plantenbemesting voor alle bloeiende planten in ... 16 beoordelingen8,99 €Naar de winkel
2 COMPO bloemenmeststof met guano voor alle ruimtes, ... 84 beoordelingen23,99 € 22,99 €Naar de winkel
3 COMPO kwaliteitsbemesting voor alle planten in ... 15 beoordelingen8,99 € 7,95 €Naar de winkel

Onderwijs is noodzakelijk

Kiwibessen richten hoog. In hun natuurlijke omgeving belanden ze op boomstammen. Je moet dus thuis in de tuin helpen. De eenvoudigste methode is om de mini-kiwi in een zuilvorm te laten groeien. Dit heeft echter een negatief effect op de mogelijke gewasopbrengsten. De horizontale geleiding van de scheuten is een voordeel. Een T-framework heeft zich hier bewezen. Let op stabiliteit tijdens het bouwen, omdat de vruchten wat gewicht brengen. Overigens maakt de opvoeding op het T-frame het gemakkelijker voor u om te knippen.

Overwinteren kiwi bessen goed

Terwijl de grote kiwi's uit de supermarkt wat vorst verdragen, maar lui zijn om te bloeien, zijn hun kleine familieleden veel robuuster. Afhankelijk van de variëteit en het type, worden temperaturen tot -30 graden getolereerd zonder dat de bloem lijdt.

Late vorst vormt echter een gevaar voor de mini-kiwi en de planten beginnen eindelijk te ontkiemen in maart. Zorg dus voor een beveiligde locatie. Nachtvorst zorgt ervoor dat de verse scheuten bevriezen. De planten verdragen ook in de winter geen overmatig zonlicht. Een grond die te droog of te vochtig is, beïnvloedt ook de winterhardheid van de mini-kiwi.

Identificeer en bestrijd ziekten in de kiwibes

Ziekten en plagen zijn minder een probleem voor de kiwibes. De planten worden beschouwd als extreem robuust en aangepast aan onze omstandigheden. Desondanks kunnen ze ook worden geïnfecteerd. Of zorgfouten maken de bessen moeilijk.

Ehler-onderhoudsfouten:

Onderhoudsfouten kunnen leiden tot algemene verzwakking van de planten, wat kan leiden tot ongediertebestrijding of schimmelziekten. Als de planten te vochtig zijn, zullen de wortels gaan rotten. Als dit onopgemerkt blijft, sterven de hele planten vaak af.

❍ Slakkenplaag:

Jonge planten zijn vooral populair bij slakken. Naast het toepassen van chemische pesticiden, kan het ook nuttig zijn om de grond rond de plant te besprenkelen met dennennaalden of grind. Kattenbakvulling kan ook dienen als een barrière en planten beschermen tegen slakkenplaag. U moet het strooisel echter na regenval vervangen.

❍ Verticillium verwelken:

Volgens sommige rapporten zijn mini-kiwi's ook vatbaar voor de Verticillium-verwelking. Kies daarom niet de locatie in de onmiddellijke nabijheid van aardappelen, aardbeien en andere nachtschadeplanten.

Ess Kersenazijnvlieg:

Onlangs heeft de kiwibes de kersenazijn ook tot een vijand gemaakt. Rijp fruit wordt door de insecten opengesneden en gebruikt om eieren te leggen. Effectieve middelen zijn nog niet op de markt. Het is daarom belangrijk om te weten dat de vlieg van kersazijn alleen rijp fruit beïnvloedt waarvan de schil al zacht is geworden. Oogst de vruchten in een eerder stadium van rijpheid en laat ze daarna rijpen in de koelkast, de vruchten moeten worden gespaard van besmetting.

Video: Sechuan peperboom 120 per kilogram (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send