Kruiden

Kiwibessen snijden - Hoe meer opbrengst te garanderen

Pin
Send
Share
Send


Iedereen die de kiwibes groeit, wil natuurlijk zoveel mogelijk oogsten. Om dit te laten werken, moet de kiwibes regelmatig worden gesneden. Ontdek hier waar u rekening mee moet houden.

© ClaraNila - Fotolia.com

De kiwibes blijkt een groei-intensieve liaanplant te zijn. Als u niet plotseling in een jungle van overgroeiende struikgewas in uw huistuin wilt staan, zijn jaarlijkse snijmaatregelen essentieel. De lange ranken zien er niet alleen minder esthetisch uit, de planten in kwestie zullen ook niet kunnen overtuigen met hoge opbrengsten, omdat ze al hun energie investeren in de vorming van meterslange en omvangrijke scheuten.

Bij het snijden kan de hobbytuinier de wijnstokken als een gids gebruiken.

Het latwerk onderwijs

Om de inspanning zo laag mogelijk te houden en toch de best mogelijke oogst te bereiken, is leibalere training een goede optie. Een stabiel latwerk is voorzien van vier horizontaal lopende draden. De bovenste draad moet op een hoogte van ongeveer 1,5 meter lopen. Bevestig de onderste draad op een hoogte van ongeveer 30 centimeter en de twee resterende draden worden daartussen bevestigd.

Na het planten blijven alleen de sterkste scheuten op de plant. De scheut wordt ingekort tot ongeveer 50 centimeter en verticaal bevestigd aan de onderkant van de spanningsdraden.

»Tip: Gebruik een zacht PVC hol koord om de plant niet te verwonden.

De shoot-extensie ontwikkelt zich tijdens de groeiperiode. Dit wordt op zijn beurt loodrecht op de volgende spanningsdraad geleid en daar vastgebonden. De scheut wordt ongeveer 15 centimeter boven de spanningsdraad ingekort. Nieuwe zijscheuten ontstonden snel. Alleen de sterkste van de nieuwe scheuten worden achtergelaten op de plant en horizontaal langs de onderste draad geleid.

Verdere zijscheuten zullen zich vormen op deze geleidescheuten, die de basis vormen voor de bloemvorming en later rijping van de vruchten. De scheuten worden in de zomer in ongeveer vijf bladeren achter het fruit gesneden. Nadat de mini-kiwi's zijn geoogst, kunnen de scheuten verder worden teruggesneden. Een of twee knoppen moeten worden bewaard. Zodat de hoofdaandrijvingen niet onnodig groeien, worden ze jaarlijks teruggebracht.

»Tip: Kiwibessen worden bij voorkeur in de zomer of herfst gesneden. Snoeien in het voorjaar zou ernstige wonden veroorzaken en de plant zwaar bloeden.

De snit 1 × 1 gemodelleerd naar de wijnstok

 • Voorkomen wordt dat jonge planten onbeheersbaar worden.
 • Bevestig een of twee scheuten aan het latwerk en leid ze verticaal omhoog.
 • Verwijder aanvankelijk alle zijscheuten.
 • Dunne scheuten met een omtrek van minder dan vijf millimeter worden verwijderd.
 • Verkorting van de zweepschoten - juli tot augustus
 • In het vierde jaar van de stand worden dunne en roterende scheuten uitgesneden in de late winter

Vrouwelijke planten zullen gemakkelijk groeien. In het geval van de groei-intensieve mannelijke planten, moeten heggenscharen na een paar jaar worden gebruikt.

De gemakkelijke manier

Voor hobbytuiniers, voor wie leugenachtiger onderwijs te complex en ingewikkeld lijkt, is er een andere manier. Dit heeft waarschijnlijk echter invloed op de gewasopbrengst.

Kiwibessen kunnen worden behandeld als normale klimplanten. Laat de plant hiervoor langs een pergola groeien. De hoofdaandrijvingen worden in verschillende richtingen verhoogd. Nadat de vruchten zijn geoogst, wordt de mini-kiwi licht blootgesteld.

»Tip: Kiwibessen verdragen meestal heel goed snoeien en te lange of verstorende scheuten kunnen op elk moment tijdens het groeiseizoen worden teruggebracht.

Waarom zouden kiwibessen worden gesneden?

 • Kiwibessen zijn zeer snelgroeiend.
 • Kiwibessen kunnen oncontroleerbaar prolifereren.
 • Kiwibessen hebben een jaarlijkse snoei nodig voor een aantrekkelijk uiterlijk.
 • Het snoeien bevordert de bloei
 • Het snoeien bevordert het visuele uiterlijk van de planten.
 • Het snoeien verwijdert oude en zieke plantendelen.

Hoe kan de vruchtgrootte worden verbeterd?

Zogenaamde axillaire aandrijvingen worden gevormd op meerjarige zijscheuten. Hier zijn de bloemen. Om de kwaliteit van het fruit te verbeteren, moet het oude fruithout worden teruggesneden tot het jonge fruithout. Dit proces wordt vruchthoutrotatie genoemd. Deze snijmaatregelen worden bij voorkeur in de zomer uitgevoerd. De kiwibessen kunnen ook worden gesneden in januari of begin februari wanneer de plant in rust is. Omdat de interfaces in maart en april zwaar zouden bloeden vanwege het binnendringen van plantensap, moeten op dit moment snijmaatregelen worden vermeden.

Scherpe maatregelen voor ziekten

Hoewel bekend is dat de kiwibessen behoorlijk robuuste planten zijn, kunnen er af en toe ziekten of plagen voorkomen. Een van de redenen hiervoor kan wortelrot zijn die te vochtig is of een aantasting met kalkinsecten. Hoewel elke hulp vaak te laat is wanneer de wortels rotten, kunnen de planten meestal worden opgeslagen in het geval van schimmelziekten of een plaag door ongedierte door snoeien. Snijmaatregelen moeten onmiddellijk plaatsvinden als zieke delen van de plant worden opgemerkt. De mini-kiwi's worden zeer goed verdragen door te snijden en zullen binnen korte tijd zijn hersteld en nieuwe scheuten ontwikkelen.

Video: Jonah Doet Dingen: Kiwi eten (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send