Kruiden

Zoete pruim: identificeer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Zoete pruimen zijn robuust, maar in het geval van onderhoudsfouten zijn ze gevoelig voor bepaalde plagen en plantenziekten. Je kunt hier ontdekken wat deze zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze kunt bestrijden.

© Sinuswelle - Fotolia.com

Hoewel de pruim (Prunus domestica subsp. Italica) als behoorlijk robuust wordt beschouwd en veel variëteiten ook goed kunnen worden gekweekt in regio's met een ruwer klimaat, wordt de fruitoogst niet volledig gespaard van ziekten en plagen.

Als nobele pruimen echter worden geteeld volgens hun vereisten voor locatie en irrigatie, kunnen ziekten grotendeels worden voorkomen omdat verzwakte planten veel kwetsbaarder zijn voor allerlei soorten schade.

De volgende ziekten en plagen zijn waargenomen op de pruim:

  • Sharkavirus
  • Monilia piek droogte
  • pruim fruit
  • Eriophyidae

Scharka-virus - dodelijk gevaar voor pruimen

Het Scharka-virus kan op alle pruimen voorkomen. Er is geen ziekte meer waar Duitse boomgaarden bang voor zijn, omdat de besmetting zich uitstrekt tot de hele boom en het Scharka-virus niet effectief kan worden bestreden.

Herkennen:

In het begin kan de ziekte nauwelijks worden herkend. Bladverkleuring treedt op in de midzomer, waarvan de vorm lijkt op ringen en wolken. De bomen zijn ziekelijk en groeien erger dan normaal. Wanneer het fruit rijpt, zijn pokkenachtige vervormingen aan het fruit te zien. Daarom wordt de ziekte van Scharka vaak aangeduid als pokken. Het anders gelige vlees vertoont een roodachtige verkleuring. De pruimen vallen eerder van de boom dan normaal. De vruchten smaken licht bitter en zijn niet langer eetbaar.

Te bestrijden:

Als een nobele pruim is geïnfecteerd met het Scharka-virus, is er geen redding. De bomen moeten onmiddellijk worden gekapt en vernietigd. Het optreden van de ziekte van Scharka moet worden gemeld en gerapporteerd aan de verantwoordelijke gemeente.

"Tip: Pruimen zijn bijzonder gevoelig voor het Scharka-virus. De rassen Große Grüne Reneklode en Graf Althanns worden beschouwd als resistent tegen de ziekteverwekker.

Monilia piek droogte - gevaar voor nieuwe scheuten

De piek droogte van Monilia is een schimmelziekte die begint met de bloemen en vervolgens doorgaat in de jonge scheuten. De bomen lijden aanvankelijk geen noemenswaardige schade. Omdat de schimmel in het fruithout nestelt en daar overwintert, kunnen bomen jaren aan de ziekte lijden. Na verloop van tijd verzwakt dit de plant totdat deze stunt groeit en uiteindelijk sterft.

Herkennen:

Een aantasting is zichtbaar op de bloemen. Deze gaan zoals gewoonlijk open, maar beginnen wat later te verwelken. Al snel verwelken de bladeren ook. Ze verliezen kleur en verwelken zichtbaar. De uiteinden van de scheuten sterven ook af. De besmette plantendelen vallen niet op de grond, maar blijven aan de boom en dienen de schimmel voor de winter. De cyclus begint dan opnieuw in het voorjaar.

Te bestrijden:

Met goede zorg kan de droogte van de Monilia-tip grotendeels worden vermeden. Als symptomen van de schimmel verschijnen, worden de geïnfecteerde scheuten royaal teruggesneden in het twee jaar oude hout.

"Waarschuwing: Het snijmateriaal mag niet op de compost worden geplaatst, maar moet met het restafval worden weggegooid of worden verbrand.

Besmette pruimen kunnen redelijk goed worden behandeld met biologische agentia. Spuiten met een bouillon van paardenstaartkruid of uienschil heeft zich hier bewezen.

Pruimenwikkelaar - maden onderweg

Omdat appelbomen niet veilig zijn voor de appelverpakking, valt de pruimenverpakking de pruimenbomen aan. De eieren worden op de bladeren, op de takken en op het fruit gelegd. De larven komen al na drie weken uit. Ze overwinteren in de schors of in de grond en duiken vervolgens in de zomer op het fruit.

Herkennen:

Het is moeilijk. De maden worden pas zichtbaar wanneer de vruchten worden geopend. De pruimen vallen vaak voortijdig van de boom en voelen zacht en papperig aan.

Te bestrijden:

Hier kan de hobbytuinier preventieve actie ondernemen. Als een vangband van golfkarton wordt aangelegd, trekken de larven zich daar terug. Het karton moet wekelijks worden vervangen. Dit betekent dat de besmetting niet volledig kan worden vernietigd, maar aanzienlijk kan worden geminimaliseerd.

De galmijt - klein en gemeen

Galmijten kunnen niet met het blote oog worden gezien. Daarom blijft een besmetting in eerste instantie onopgemerkt. Om de besmetting zo vroeg mogelijk te identificeren, moet de boomgaard zichzelf uitrusten met een vergrootglas en de plant van dichtbij bekijken.

"Tip: Galmijten verspreiden zich vooral bij warm en droog weer.

Herkennen:

In het geval van een gevorderde aantasting worden roodachtige uitsteeksels zichtbaar op de bladeren en op de vruchten.

Gevecht

Als de grond altijd voldoende vochtig wordt gehouden, is dit niet alleen gunstig voor de groei en de welvaart van de planten, het is ook een effectieve remedie voor galmijten, die een droge en warme omgeving waarderen. In gaasvliegen en roofmijten hebben de galmijten natuurlijke roofdieren. In het geval van een plaag heeft ook het gebruik van biologische pesticiden op basis van koolzaadolie zijn waarde bewezen.

Vermijd ziekten en plagen veroorzaakt door onderhoudsfouten

Gezonde en krachtige planten worden minder getroffen door ziekten en plagen.

De volgende maatregelen dienen ter preventie:

Video: Zoete vlees met pruimen en za3louk - op zijn Marokkaans. Kalfsvlees schenkel, aubergine en paprika (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send