Kruiden

Pruimen planten - alles over locatie en bodem

Pin
Send
Share
Send


De vruchten van de pruim zijn zoet, licht kruidig ​​en daarom erg populair overal. Als je de fruitboom de tuin in wilt brengen, hoef je niet veel aandacht te besteden aan planten. De nobele pruim is veeleisend en gemakkelijk te verzorgen.

© RRF - Fotolia.com

De nobele pruim (Prunus domestica subsp. Italica) is een van de pruimen en heeft bolvormige in plaats van eivormige vruchten. De pruimen omvatten de echte pruimen en de rendierkluiten. De sappige pruimen kunnen geel, groen-geel, blauw of rood worden. Pruimen zijn bekend sinds de 17e eeuw en worden gebruikt voor de fruitteelt in Europa en Azië.

Zoete pruimen smaken het beste vers van de boom. Maar verwerking tot jam of compote is ook gebruikelijk. Als je ook snel zelf de sappige vruchten wilt oogsten, kun je hier vinden waar je aan moet denken bij het planten van pruimen.

Welke pruim moet worden geplant?

Voordat u gaat planten, moet u eerst de fruitbomen van dichterbij bekijken. De nobele pruim behoort tot de rozenfamilie en is nauw verwant aan kersen, perziken of amandelen, die ook tot het geslacht Prunus behoren. De echte pruimen en het rendier zijn inheems in onze breedtegraden.

De echte nobele pruim is een donkerrode tot blauwzwarte bolvormige vrucht, die voorkomt in de variëteiten

  • "Kleurrijke Perdrigon"
  • "Peach Plum"
  • "Wine Plum"

is op de markt.

Reneclodes zijn geelgroen gekleurd en hebben een zoetere smaak. Zowel zeer oude cultivars als verschillende nieuwe rassen zijn op de markt. Beide soorten zijn vrij goed aangepast aan ons klimaat en verschillen niet qua planten.

Vind de juiste locatie

Zoete pruimen komen waarschijnlijk uit de Aziatische regio en zijn behoorlijk warmteminnende planten. De fruitbomen gedijen daarom bijzonder goed in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Een warme en beschermde locatie is belangrijk voor de pruimen. In Duitsland gedijen ze in klimatologisch gunstige regio's, zoals het Rijndal of het Bodenmeer. Teelt is ook mogelijk in koudere regio's, verschillende variëteiten zijn behoorlijk robuust gebleken. Deze omvatten de oude cultivars "Meroldts Reneclode" of "Uhinks Reneklode".

"Tip: Vraag voordat u een aankoop doet of het betreffende ras de gegeven locatieomstandigheden aankan.

Het rendier loden in de emmer houden - is dat mogelijk?

Zodat de teelt van de pruim zonder beperkingen mogelijk is, zelfs in regio's met minder gunstige klimaten, heeft de container zich bewezen. De planter moet echter een geschikte grootte hebben en niet minder dan 70 liter. Zwakke variëteiten zijn een goede keuze voor kuipen. De orcharder is echter verplicht om voor de kuipplant te zorgen, omdat planten in de kuip meer water en voedingsstoffen nodig hebben dan een plant in het veld die goed via de grond kan worden geleverd.

Vind het juiste substraat

Zoete pruimen groeien in normale tuingrond. Het substraat kan vóór het planten met compost worden verrijkt. Te droge planten krijgen minder. De vloer moet altijd licht vochtig zijn en voldoende doorlatend lijken zodat de vloeistof gemakkelijk kan wegvloeien.

"Tip: Pruimen verdragen kalkrijke grond en kunnen daarom ook worden bewaterd met leidingwater.

Als je aan de veilige kant wilt zijn, kun je de pH van de plant bepalen voordat je gaat planten. Geschikte teststrips zijn verkrijgbaar bij elk tuincentrum. Idealiter zou de pH tussen 6,5 en 7 moeten liggen. De vloer mag niet volledig uitdrogen. In vergelijking met de andere vertegenwoordigers in de boomgaard heeft de pruim vrij vaak water nodig.

Pruimen planten - stap voor stap uitgelegd

❶ Selecteer locatie
❷ Maak de vloer los, maak hem schoon en upgrade hem
❸ Geef de kluit water
❹ Graaf het plantgat uit
Einsetzen Afvoer invoegen
❻ Plaats de pruim in het plantgat
❼ Vul het substraat bij
❽ Druk de aarde goed naar beneden
❾ Geef de plant voldoende water

Eerst wordt de locatie geselecteerd. Dit moet zo warm, zonnig en beschermd zijn tegen de wind als mogelijk. Passende verwerking is noodzakelijk zodat de basis van de pruim de ideale basis vormt voor groei. Dit omvat het losmaken van het substraat en het verwijderen van stenen en onkruid. Om wateroverlast te voorkomen, kan grof zand of grind als drainage worden opgenomen. Verrijking met compost, schaafsel of guano voorziet het substraat bovendien van voedingsstoffen.

Het plantgat moet minstens tweemaal de breedte en diepte van de kluit worden gegraven. Voordat de pruim wordt geplant, moet de kluit voldoende vloeistof kunnen opnemen. Hiervoor wordt de plant in een emmer water geplaatst en daar achtergelaten totdat er geen luchtbellen meer opstijgen. Nadat de pruim in het plantgat is geplaatst, wordt het substraat opgevuld. De plant is gemakkelijk te schudden zodat er geen gaten zijn. Adequate irrigatie is vanaf het begin van groot belang voor pruimen.

"Tip: Degenen die een rijke oogst verwachten, moeten de irrigatie van de planten niet verwaarlozen. Een vuistregel is hier om minimaal een uur met de tuinslang te irrigeren.

Gedroogde pruimen planten in een emmer - stap voor stap instructies

❶ Selecteer plantenbak
❷ Bereid het substraat voor
❸ Geef de plant water
❹ Neem afwatering op
Einsetzen Breng de plant in
❻ Vul het substraat bij
Ießen Geef de plant goed water

De planter mag nooit te klein zijn, zodat de pruimen ook in de kuip kunnen gedijen.

"Tip: De pruim is niet echt geschikt voor het bewaren van containers. Deze mogelijkheid moet alleen als alternatief dienen als de lokale omstandigheden het buiten planten niet toestaan.

Het substraat moet met name rijk zijn aan voedingsstoffen, omdat de plant moet rondkomen met de toevoer van voedingsstoffen in de krappe planter. Omdat potplanten snel kunnen doordrenken met water en in elk geval voldoende irrigatie nodig is, moet drainage in de planter de doorlaatbaarheid van de grond waarborgen. Kleikorrels of grof grind worden op de bodem van het vat gelegd. Planten moeten goed worden bewaterd voor het planten. Zelfs als u na het planten water geeft, hoeft u niet te besparen. Als het substraat voldoende wordt voorzien van compost en regelmatig wordt gemulleerd, moet de kostbare pruim in de emmer voldoende voedingsstoffen beschikbaar hebben.

Video: De Pluot: abrikoos of toch pruim? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send