Kruiden

Vechten tegen kersenfruitvliegen - Hoe zich te ontdoen van maden in kersen

Pin
Send
Share
Send


Verse kersen van onze eigen boom zijn buitengewoon lekker, maar zonder maden, alstublieft. Zodat de kersen niet oneetbaar worden, zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden.

© feuerpferd1111 - Fotolia.com

De kersenfruitvlieg is een plaag die de kersenoogst voor veel amateur-tuiniers elk jaar verwent. Want als je kersen uit de boom plukt en er stevig in bijt, wil je niet per se een witte worm of witte made zien die meandert langs de kern van de kers.

De kersenfruitvlieg legt zijn eieren in de rijpende kersen. Deze komen dan uit en de maden eten zich een weg door de kers naar de kern. De binnenkant van de kersen wordt een bruine pap waar de maden hebben gegeten. Chemische middelen tegen de kersenfruitvlieg zijn niet langer toegestaan ​​in binnentuinen in Duitsland - en dit roept de vraag op hoe zich te ontdoen van de vervelende vliegen en de kersenboom te beschermen tegen de besmetting met de fruitvlieg.

Kersenfruitvlieg - zo ziet het eruit

Een bericht gedeeld door Andreas Ochs (@ochsvomberg) op 15 juni 2015 om 12:20 uur PDT

De kersenfruitvlieg heeft overeenkomsten met de huisvlieg. Maar als je beter kijkt, zie je snel de verschillen. Met een lengte van ongeveer 5 mm heeft de kersenfruitvlieg bruinbruine gestreepte vleugels, groene samengestelde ogen en een opvallend trapeziumvormig geel rugschild. In dit opzicht kunt u de kersenfruit in de tuin zien vliegen.

Het probleem is dat het aantal vliegen meestal zo groot is dat eenvoudige beheersmaatregelen vaak niet succesvol zijn. Als je de kersenfruitvlieg echt uit je tuin wilt verbannen, moet je een mix van de onderstaande tips en adviezen gebruiken. Want alleen als je de afzonderlijke methoden combineert, kun je echt blijvend succes hebben in het bestrijden van de kersenfruitvlieg.

3 methoden om de kersenfruitvlieg te beheersen

In principe zijn er drie manieren om het te benaderen als u uw eigen tuin wilt beschermen tegen de kersenfruitvlieg. Het volgende is kort samengevat:

  • De voorzorgsmaatregel al bij het planten van kersenbomen,
  • de directe controle van de kersenfruitvlieg in oude bomen en
  • na het kiezen van de volgende poging om van de maden af ​​te komen.

Vermijd kersenfruitvliegen door de juiste kersenboom te kiezen

De kersenfruitvlieg is met name actief eind mei en begin juni. Ze legt haar eieren in kersen, die op dit punt beginnen te rijpen - die niet langer groen zijn, maar langzaam veranderen van een geelachtige naar een roodachtige kleur. Er zijn echter ook variëteiten van kersen die vanaf het begin grotendeels van kersenfruitvliegen worden gespaard. Simpelweg omdat de vruchten van deze bomen toen al lang voorbij dit stadium van rijping waren. Vroege kersen zijn daarom aanzienlijk minder vatbaar voor besmetting met kersenfruitvlieg dan de normaal bloeiende of late kersen. Dus als je een nieuwe kersenboom wilt planten, is het de moeite waard om na te denken over het planten van een vroege kers.

Een ander punt is de bewuste verkleining van de kersenboom. Of het nu is door de boom opzettelijk te snoeien of door een basis te kiezen waarin de kersenboom vrij zwak groeit. Op deze manier blijven de fruitbomen langer in een grootte die gemakkelijk kan worden beschermd tegen toegang door kersen fruitvliegen met een geschikt insectenbeschermingsnet.

Houd kersenfruit weg van bestaande bomen

Er zijn verschillende benaderingen. In ieder geval moet u voldoende informatie krijgen over de kersenfruitvlieg als u echt effectieve tegenmaatregelen wilt nemen. Een van de dingen die u moet weten, is het feit dat de kersenfruitvliegen die eind mei - begin juni in het grondluik worden gestopt en vervolgens hun eieren in de nieuwe kersen leggen gedurende een periode van ongeveer 14 dagen , Dit is de periode waarin tegenmaatregelen tegen de kersenfruitvlieg moeten worden genomen. Iedereen die veel eerder maatregelen tegen de kersenfruit neemt, bijvoorbeeld in de bloei van de kersenbomen, kan niet succesvol zijn - simpelweg omdat de dieren er op dat moment niet zijn.

In het volgende willen we enkele opties presenteren voor het beheersen van de kersenfruitvlieg en kort de respectieve kansen op succes schetsen. Sommige geadviseerde maatregelen zijn alleen geschikt onder bepaalde omstandigheden - anderen kunnen altijd op elke kersenboom worden toegepast.

❍ Gele tabletten als vallen voor de fruitvliegjes

© Henry Czauderna - Fotolia.com

De kersenfruitvlieg wordt op magische wijze aangetrokken door de kleur geel. Geen wonder, want ze legt haar eieren meestal in de kersen als ze geelachtig tot lichtrood glinsteren. Als u tijdens de hoofdvlucht van de kersenfruitvliegjes aan de zuidkant van uw kersenboom zogenaamde gele tabletten (hier verkrijgbaar) ophangt, hebt u de gelijmde delen van de gele tabletten snel bedekt met kersenvliegen. Dit houdt absoluut veel van het ongedierte buiten je boom - maar meestal niet alles.

Alleen met hele kleine kersenbomen kan het voldoende zijn om gele tabletten in de boom te hangen en de kersenfruitvliegjes eraan te laten sterven. In het geval van grotere bomen zijn gele tabletten op zijn best een indicatie van hoeveel kersen fruitvliegjes dit jaar in beweging zijn en of het tijdstip waarop deze vliegen begonnen te zijn is begonnen. Verdere maatregelen moeten hier ook worden genomen.

❍ Insectennetten als bescherming tegen kersenfruitvliegen© eplisterra - Fotolia.comEen ander middel dat alleen geschikt is voor kleinere bomen of voor delen van een kersenboom: de vrucht beschermen met behulp van een geschikt net. Netten die geschikt zijn voor bescherming tegen de kersenfruitvlieg zijn te vinden in elke bouwmarkt met een goede tuinafdeling. U moet er echter voor zorgen dat de steken niet te breed zijn. De maaswijdte mag niet meer zijn dan 1,8 mm - in sommige fruittelers worden zelfs netten met een maaswijdte van minder dan 1 mm gebruikt (bijv. Hier beschikbaar). Als er bredere gaten in het net zijn, bestaat het risico dat de kersenfruitvlieg eenvoudig door het gaas glijdt en de eieren nog steeds in de kersen legt. Het netwerk is ook een goede bescherming tegen spreeuwen.Zoals gezegd is een dergelijk netwerk ideaal voor kleinere kersenbomen. Met oude bomen, waarvan sommige de hoogte van een huis overschrijden en zeer uitgebreide takken hebben, wordt het moeilijk om de hele boomtop met een net te beschermen. Hier is het de moeite waard om kleinere delen van de boom te beschermen met een dergelijk netwerk - de hoeveelheid kersen die aan de beschermde gedeeltelijke gebieden hangt, is vaak voldoende voor consumptie in uw eigen huishouden.Pup Voorkom verpopping met grotere documenten

De maden van het kersenfruit vallen ofwel uit de kersen die op de grond zijn gegeten of vallen samen met de kersen uit de boom en kruipen vervolgens in de grond. Daar verpoppen ze zich en wachten uiteindelijk tot het volgende jaar om hun eieren weer in de nieuwe kersen te leggen terwijl kersenfruit vliegt. Als je er zeker van wilt zijn dat zo min mogelijk kersenfruitvliegjes het volgende jaar door de huistuin zwerven, is er een gemakkelijke manier om dat te verzekeren.

Je legt een zeil of een vlies onder de kersenboom zodat alle vallende kersen en alle maden die op de grond vallen niet in direct contact met de aarde komen, maar op deze breed aangelegde basis landen. Vervolgens veeg je minstens één keer per dag wat zich op het oppervlak heeft verzameld, gooi maden en gevallen fruit in een transparante en veilig afsluitbare vuilniszak en laat het in de zon liggen. De maden sterven door de gegenereerde hitte en de inhoud van de zak kan na enkele dagen aan de compost worden toegevoegd.

Vallend fruit en gevallen maden kunnen nog veiliger en met aanzienlijk minder pijn voor de dieren direct in de organische bak worden weggegooid. Op deze manier wordt de populatie kersenfruitvliegen in uw eigen tuin aanzienlijk verminderd en kan volgend jaar worden aangenomen dat gele vallen voldoende zijn om te voorkomen dat de meeste kersen besmet raken met de kersenfruitvlieg.

Bestrijd de besmetting van de kersenfruitvlieg

Sommige kersenliefhebbers walgen wanneer ze een kers openen en een made door het vlees kruipt. Anderen zeggen dat dit een volledig natuurlijk proces is en uiteindelijk is een besmetting met maden een teken dat er geen onnodige chemicaliën in de tuin worden gebruikt. Je wilt toch niet de made van de kersenfruitvlieg eten.

Er zijn niet veel manieren om zich te ontdoen van kersen vol maden. Natuurlijk kun je de kersen openen, de made en de kern verwijderen en vervolgens de ontpitte kers eten. Maar dat is vrij omslachtig.

Nehmen Neem een ​​waterbad

© karepa - Fotolia.com Het enige echte alternatief is een waterbad van kersen. Wanneer kersen meer dan tien minuten in koud water zijn, beginnen ze het water te absorberen. Wanneer kersen water opzuigen, is het alles behalve aangenaam voor de made in de kers - het resultaat is dat de made de kers verlaat. Na een korte tijd zie je een heleboel kleine maden zwemmen op het wateroppervlak. Je kunt dit afschuimen en in de organische prullenbak gooien.

Men moet echter natuurlijk zeggen dat deze methode niet noodzakelijk betekent dat alle kersen echt vrij zijn van wormen of maden. Sommige maden zijn koppiger dan anderen en blijven gewoon in de kers. Er is hier geen echt wondermiddel. Maar als je niet de hele oogst wilt weggooien, is het zeker het proberen waard. Het succes is meer dan 75 procent.

conclusie:
Als de kersenboom besmet is met kersenfruitvliegen, is dat niet iets dat je gewoon moet verdragen. Er zijn nog veel meer manieren om van de kersenfruitvlieg en zijn maden af ​​te komen.

Pin
Send
Share
Send