Vaste planten en siergrassen

Andijvie planten - tips van zaaien tot oogst

Pin
Send
Share
Send


De andijvie is een zachte, gekrulde sla die gemakkelijk te telen is. Je hoeft je alleen maar aan onze tips te houden als je andijvie wilt planten.

Andijvie smaakt licht scherp

De andijvie, die rijk is aan vitamine A, is een typische herfstsalade die vanwege zijn ietwat scherpe smaak vaak wordt gemengd met andere, zoeter smakende salades en aardappelen (bijvoorbeeld als een andijvie salade).

De andijvie in de tuinen werd populair omdat deze op zijn vroegst vanaf half juni wordt gezaaid, maar tot eind juli of begin augustus nog steeds voldoende is. De andijviesalade is daarom bij uitstek geschikt als vervolg op al geoogste groenten en fruit.

Zaaien

Saladezaaien moet worden gedaan op een zonnige locatie met humusrijke grond, die u mogelijk van tevoren met voldoende compost hebt geleverd. Verspreid de zaden zo los mogelijk over het aardoppervlak en bedek met ongeveer 0,5 centimeter grond en waterput.

»Tip:

Let bij het kopen van de zaden op rassen die zo stabiel mogelijk zijn.

Zorg

Tijdens de kiemfase moet je de andijviesalade water geven, die tot 70 centimeter hoog wordt, zodat de eerste kleine planten al na ongeveer 10 dagen ontkiemen. Vanaf dit punt kunt u de salade indien nodig ook bemesten. Waarbij een ecologisch onschadelijke meststof voldoende is.

»Tip:

Bind de andijviesalade zorgvuldig voor het oogsten, de buitenste bladeren bleken ook beter en de algehele smaak van de salade zal milder zijn.

Oogst

Afhankelijk van de zaaidatum, kunt u de andijvie oogsten van augustus tot november. Als het koel en droog wordt bewaard, kunt u het zelfs maximaal 5 dagen bewaren, wat een voordeel is voor de soms vrij grote gewassen.

»Tip:

In de tussentijd zijn er ook meer vorstbestendige variëteiten verkrijgbaar in speciaalzaken, wat betekent dat zelfs een licht begin van de winter de salade nog steeds op een eetbare manier kan oogsten.

By the way:

Je hoeft de andijvie niet altijd als salade te bereiden. Je kunt b.v. eet ook warm - vergelijkbaar met spinazie.

Video: Hoe kweek ik andijvie? (November 2020).

Pin
Send
Share
Send