Kruiden

Loquat - planten, onderhouden en snijden

Pin
Send
Share
Send


De mispel is niet alleen een visueel hoogtepunt in de tuin vanwege zijn opvallend mooie boombloesem, hij produceert ook kleine, heerlijke vruchten.

© villorejo - Fotolia.com

De mispel is een oude gecultiveerde plant die al eeuwen wordt gekweekt vanwege zijn fruit. Desondanks is de plant, ook bekend als gedehydrateerde streng, bijna vergeten in onze breedtegraden. In de Romeinse tijd kwam de plant in het zuidwesten van Duitsland en werd hij vooral in kloostertuinen gevonden. De kleine appelvruchten die in de herfst werden geoogst, werden vaak verwerkt tot jam en gelei. Sinds kort komen oude fruitsoorten weer in beeld. De loquat verdient niet alleen aandacht vanwege de vruchten die rijk zijn aan vitamines en mineralen, de mooie bloesem is ook reden genoeg om belang te hechten aan de loquat als sierplant. Als u de bijna vergeten plant wilt leren kennen en in uw eigen tuin wilt kweken, vindt u alles wat u moet weten in één oogopslag.

De oorsprong van de mispel

Het natuurlijke bereik van de planten wordt vermoed in de Kaukasus, Griekenland of Bulgarije. De plant wordt ongeveer 3.000 jaar in het oosten gekweekt. De mispel wordt ook al eeuwen in Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland of de VS gekweekt. Geïntroduceerd in Duitsland in de Romeinse tijd, was de plant het meest wijdverspreid in de middeleeuwen. In die tijd werden in bijna elke boerentuin mispels gevonden. Helaas is de interesse in de hardwerkende fruitleverancier van weleer vandaag afgenomen. Maar het is absoluut de moeite waard om deze aantrekkelijke en gemakkelijk te onderhouden plant te helpen een renaissance in de boomgaard te bereiken.

Het uiterlijk van de mispel

De mispel is een netelige en matig vertakte bladverliezende struik. De groeihoogte van de rozenfamilie is ongeveer drie meter. De jonge scheuten worden pas in het tweede jaar verspild. Aanvankelijk lijken de scheuten viltig en harig te zijn. De bladeren zijn afwisselend en ongeveer tien centimeter lang. Terwijl de bovenkant van het blad glanzend en donkergroen lijkt, heeft de onderkant van het blad een grijsgroene kleur en lijkt het harig. Een spreidende boomkroon kenmerkt de mispel. De groeiwijze lijkt vaak breed in plaats van opwaarts. Een plat maar breed vertakt wortelsysteem zorgt ervoor dat de plant in de grond wordt verankerd. In oktober worden de aantrekkelijke, wit tot roze bloemen die doen denken aan de bloesem van de appelboom, gevolgd door bruinachtig fruit. Het is niet voor niets dat deze stenen appels worden genoemd, omdat ze eigenlijk keihard zijn. De pulp wordt zachter en daarom alleen eetbaar als deze op de juiste manier wordt bewaard.

De mispel als een ideale tuinplant

Als u op zoek bent naar een plant voor de East Garden die niet iedereen de zijne noemt, is de fruitloquat de perfecte kandidaat. Omdat de bomen niet extreem hoog worden, kan de vrij kleine huistuin er ook mee worden verrijkt. De boombloesem is opvallend aantrekkelijk en er zijn zeker toepassingen voor de herfstfruitoogst.

»Tip: De Cotoneaster is een direct familielid van de Cotoneaster en kan als bodembedekker worden geplant. Dwergvormige mispels bloeien in mei en tonen rood fruit in de late zomer.

Wanneer bloeit de mispel?

De bloei van de mispel is een sieraad, daarom is het waard om te kopen. De witte bloemen doen denken aan rozen en verschijnen rond dezelfde tijd als de perenbloesem, rond half mei. De bloemen bereiken hoogtes tussen de drie en vijf centimeter. De vijf fruitbladeren zijn volledig samen met de bloemenbeker gegroeid. De meeldraden hebben roodachtige helmknoppen.

Populaire Loquat-soorten

Fruchtmispel Typetoelichting
Nederlandse mispel groot fruitigDit soort belooft u rijke opbrengsten. De plant is zeer groeivriendelijk en de vruchten zijn bijzonder aromatisch. De opvallende bladeren lijken op die van laurier.
Loquat RoyalDe Cotoneaster Royal is ook geschikt voor kleine tuinen omdat het een nogal struikachtige groeiwijze heeft. Hoge opbrengsten spreken ook voor deze variëteit.
Hongaarse mispelOmdat dit ras slechts zwak groeit, is het ook geschikt voor de kleine boomgaard. Hoge opbrengsten kunnen worden verwacht. De oogst kan ongewoon vroeg beginnen voor mispels, namelijk in september.
Zaadloze mispelDe pitloze vruchten van deze zeer productieve variëteit zijn gunstig. De vruchten zijn bijzonder aromatisch, maar blijven vrij klein in groei.
Loquat NottinghamDeze variëteit vindt het een beetje natter. De vruchten hebben een gelige kleur en het gebruikelijke donkere vruchtvlees.
Loquat MacrocarpaAls u bijzonder grote vruchten wilt oogsten, moet u deze krachtige variëteit kiezen.

De mispel planten - tips en advies in één oogopslag

Als een gemakkelijk te verzorgen en robuuste plant, zal de loquat de ambitieuze hobbytuinier verrukken. Last but not least, je kunt jezelf gelukkig prijzen als je een oude gecultiveerde vrucht nieuw leven hebt ingeblazen. Degenen die minder bezig zijn met fruitoogst zullen de mispel waarderen vanwege de aantrekkelijke bloesem en het mooie gebladerte. Rekening houdend met enkele tips en adviezen, zullen de planten zich snel in uw tuin nestelen en zich gegarandeerd goed voelen.

Locatie:

De loquat accepteert graag een plek in de zon. Iedereen die hoopt op een rijke oogst van kleine appelvruchten, moet in elk geval zorgen voor een zonnige plek zodat de vruchten goed kunnen rijpen. Penumbra wordt meestal getolereerd. Het gebrek aan zonlicht kan echter schadelijk zijn voor de bloei en later fruit. Een windbeschermde locatie is ook belangrijk.

In het kort:

 • zonnig
 • helder
 • beschutte

Substraat:

De mispel stelt geen hoge eisen aan het substraat. Een losse en diepe grond biedt goede omstandigheden. De plant kan geen wateroverlast verdragen, dus het water moet altijd gemakkelijk weglopen. Alleen een doorlatende vloer kan dit garanderen.

»Tip: Wie de gelegenheid heeft, moet de pH van de grond bepalen. Een waarde van zes tot acht wordt als optimaal beschouwd.

Een frisse, zandige en leemachtige grond met een goede doorlatendheid is het ideale substraat. In het gebied van het boomrooster kan het substraat worden bedekt met mulch.

In het kort:

 • losjes
 • doordringbaar
 • kalkrijke

Plantinstructies:

 1. beste tijd - april tot half mei
 2. Maak de grond los
 3. Meng het substraat met zand of klei
 4. Selecteer een plantgat dat minstens twee keer zo groot is als de kluit
 5. Leg afvoer van klei of grind
 6. Steek de plant voorzichtig in het plantgat
 7. vul met substraat
 8. Druk op aarde
 9. Geef de jonge boom water
 10. Plaats het bericht als ondersteuning

Rekening houdend met de oorsprong van de plant, wordt al snel duidelijk dat de mispel houdt van warmte en licht. Indien mogelijk moet de plantdatum alleen worden gegeven als er geen vorst meer wordt verwacht, idealiter na de ijsheiligen. Omdat de bomen zelf bevruchten, is het niet absoluut noodzakelijk om een ​​andere plant te kopen om fruit te gaan kweken. Een diepe loslating van de grond zorgt ervoor dat de plant goed groeit. De gronddoorlatendheid kan ook worden verbeterd door een drainage gemaakt van klei of kiezels.

Hoe goed voor de mispel te zorgen

© hcast - Fotolia.com

❍ gieten:

De waterbehoefte van de plant is vrij gematigd. Jonge planten hebben echter regelmatig water nodig. Het gebruik van kalkhoudend water is goed voor de planten. Daarom is er niets tegen irrigatie met kraanwater. Oudere planten hebben alleen extra water nodig tijdens langere droge periodes.

»Tip: Controleer de locatie regelmatig. Idealiter is de vloer licht vochtig.

❍ Bemesten:

Regelmatige bevruchting is niet nodig voor de mispel. Het kan geen kwaad om de grond te verrijken met compost voor het planten. Kalk- of hoornkrullen kunnen tijdens de groeifase worden gemengd. Deze organische meststoffen zijn voldoende.

❍ Oogst:

De kleine appelvruchten kunnen in de herfst worden geoogst. Dit niet doen zou zonde zijn omdat de vruchten rijk zijn aan vitamine C en mineralen. Je moet niet afgeschrikt worden door de aanvankelijk keiharde vruchten. Fruit rijpt rond oktober. Het oogsten vindt echter alleen plaats wanneer er donkere vlekken op de huid te zien zijn. Meestal zijn de eerste ijzige nachten nodig. Het vruchtvlees van de notenappel wordt dan bruin en het vruchtvlees wordt zachter.

»Tip: De vruchten kunnen ook vóór de eerste vorst worden geoogst en in de open lucht worden bewaard tot de eerste vorst.

Gebruik het fruit verstandig
Na een voldoende bewaarperiode hebben de vruchten een nogal aromatische smaak. De appels kunnen worden opengesneden. Na het verwijderen van de zaden wordt de pulp gesneden. Als het fruit al opmerkelijk kruimelig is, kan de pulp ook worden uitgestreken. Rauwe consumptie is mogelijk, maar veel vaker worden de mispels verwerkt tot brij, jam of jam. In de middeleeuwen was ook de productie van wijn en likeuren populair.

»Tip: Als je de smaak van het fruit niet lekker vindt, kun je mispels mengen met peren of appels, ze als compotes eten of ze samen verwerken.

❍ Bezuinigen:

Jonge planten hoeven nog niet te worden gesneden. Om ervoor te zorgen dat oudere planten hun vorm behouden, wordt een vormsnit aanbevolen na de winterrust. Scharen kunnen ook in de herfst worden gebruikt, namelijk wanneer oude en verdorde takken moeten worden verwijderd. Om de hoogte van de planten in de gaten te houden, kan de stamverlenging in de zomer ongeveer 30 centimeter boven de laatste takvork worden ingekort.

»Tip: Loquat mag niet radicaal worden ingekort. Dit zou ertoe leiden dat de plant geen fruit ontwikkelt, omdat deze zich op de buitenste schijven vormen.

Omdat de mispel erg gevoelig is voor snijmaatregelen, moet het snijgereedschap altijd scherp zijn. Dit zorgt voor gladde snijvlakken die minder bloeden en de plant ook minder vatbaar maken voor ziekten en plagen. Daarnaast is het raadzaam om een ​​wondsluitmiddel te gebruiken.

❍ propagatie:

Dit kan op verschillende manieren. Generatieve reproductie heerst in de natuur. De zaden blijven bijna twee jaar kiembaar en worden verspreid door vogels, eekhoorns en andere bosdieren.

De gepassioneerde hobbytuinier kan de volgende methoden gebruiken:

 • stekken
 • zaad
 • afwerking

Voortplanting door stekken

Dit is de eenvoudigste methode om de mispel te vermenigvuldigen. Als de plant in het voorjaar wordt gesnoeid, kunnen de stekken worden verkregen. Jaarlijkse scheuten worden gebruikt als stekken. Deze moeten ongeveer 15 tot 20 centimeter lang worden gesneden. Bladeren worden verwijderd uit het onderste gedeelte van het stekje. De beworteling kan worden gedaan in een waterglas of in grond. De stekken worden gelijkmatig bewaterd en kunnen in het volgende voorjaar buiten worden geplant.

Voortplanting door zaaien

Als je de zaden wilt durven zaaien, moet je geduld hebben. De zaden kunnen rechtstreeks van de binnenkant van het rijpe fruit worden verkregen. Rond november zou de vrucht de nodige rijpheid moeten hebben bereikt. Het zaad kan dan ook gemakkelijker worden verwijderd omdat de pulp nu zachter is geworden. De zaden worden gereinigd en kunnen vervolgens direct buiten worden gezaaid of in plantenpotten worden gekweekt. Deze moeten dan op het terras of balkon worden geplaatst. De zaden ontkiemen niet tenzij ze een koude periode hebben doorgemaakt. Geduld is vereist en kieming kan tot twee jaar duren. Meer jaren gaan voorbij totdat de eerste vruchten verschijnen.

De vermenigvuldiging door verfijning

De vermenigvuldiging van culturele vormen vindt meestal plaats via verfijning. De afwerking op een peer heeft zich bewezen. De vrucht overtuigt zelfs fruitkenners. Verfijning is ook mogelijk op meidoorn of kweepeer.

❍ winterslaap:

Volwassen mispels komen goed zonder bescherming tijdens de winter. Dit is verrassend, omdat de planten eigenlijk uit warmere gebieden komen. Maar door de eeuwen heen heeft de mispel zich aangepast aan onze klimatologische omstandigheden en gaat ze meestal goed om met temperaturen tot -20 graden.

Jonge planten zijn minder robuust. Winterbescherming wordt hier in de eerste twee jaar aanbevolen. De wortels zijn bijzonder gevoelig. Als de grond rond de wortels bedekt is met schorsmulch of bladeren, wordt ook voldoende bescherming geboden voor jonge planten in het koude seizoen.

Planten in een emmer hebben ook bescherming nodig. Het houden van de mispel in de emmer is vrij ongebruikelijk, maar is heel goed mogelijk met jonge planten. Containerplanten moeten indien mogelijk naar het trappenhuis kunnen worden verplaatst. Een beschermende laag tuinvlies beschermt ook tegen vorstschade. Omdat de wortels bijzonder kwetsbaar zijn, moeten ze speciaal worden beschermd. Als de planter op een piepschuimbasis wordt geplaatst, komen containerplanten ook goed door de winter.

❍ Ziekten en plagen:

Met de loquat krijg je een vrij robuuste plant in de boomgaard. Een verkeerde locatiekeuze en wateroverlast kunnen tot ziekten leiden.
De volgende schade kan optreden:

 • Monilia rot
 • bacterievuur
 • bladvlekkenziekte
 • bladluizen

De Monilia-rot

Monilia-rot treedt op als fruitrot en als takrot. Naast mispels worden ook peren, kersen of appels aangetast. Letsel aan het fruit maakt de weg vrij voor de schimmel, die zich manifesteert door rottende vlekken en een beschimmelde coating. Als de schimmel de takken en bloemen heeft aangevallen, duurt het slechts een paar dagen voordat de bladeren en bloemen bruin worden en opdrogen. De schietpunten kunnen tot een lengte van 30 centimeter afsterven, wat resulteert in een lelijke en kale boomtop. De takmonilia wordt slechts zelden waargenomen bij Medlar. Kersen of abrikozen zijn veel gevoeliger.

Wat te doen
Alle geïnfecteerde plantendelen moeten worden verwijderd. Het gezonde hout moet worden ingekort. Gewasbeschermingsmiddelen kunnen alleen preventief worden gebruikt tijdens de bloei. Een directe strijd tegen besmetting is niet mogelijk.

De vuurziekte

Als de Erwinia amylovora-bacterie de loquat grijpt, is er meestal geen redding voor de plant. Er is ook een gevaar voor de rest van de boomgaard omdat de ziekte zich snel kan verspreiden. Het grootste gevaar is voor de bloemen. De bacteriën vinden hun weg in de planten via de bloemen en verspreiden zich naar alle andere delen van de plant. De ziekteverwekkers kunnen ook doordringen door wonden op de bladeren en vruchten en leiden tot het begin van de ziekte in de herfst.

Wat te doen
Zieke scheuten moeten onmiddellijk in het gezonde hout worden gesneden. Zieke planten en delen van planten mogen niet op de compost worden geplaatst en moeten in kleine hoeveelheden worden weggegooid bij het restafval of versnipperd. Alle gebruikte gereedschappen moeten worden gedesinfecteerd met alcohol.

»Let op: Als er brand op uw planten optreedt, moet u dit melden bij het Plantenbeschermingsbureau.

Blaasziekte

Deze schimmel kan vooral voorkomen bij aanhoudend vochtig weer. De bladeren zien er bruinig uit wanneer ze zijn geïnfecteerd en krijgen donkere vlekken. Deze kunnen zich over het hele blad verspreiden en leiden tot de dood van de aangetaste bladeren.

Wat te doen
Als de besmetting wordt opgemerkt, moet er snel actie worden ondernomen. De bladeren moeten onmiddellijk worden verwijderd en alle gevallen bladeren moeten worden weggegooid, omdat de schimmel zich verder kan verspreiden.

Bladluizen

Vooral jonge planten worden soms aangetast door bladluizen. Dit treft bijzonder zwakke planten die zich op de verkeerde locatie bevinden of niet voldoende voedingsstoffen ontvangen. Als de plant regelmatig wordt gecontroleerd, kunnen de bladluizen gemakkelijk worden geïdentificeerd.

Wat te doen
Bladluizen kunnen meestal heel goed worden bestreden zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Spuiten met een waterstraal of spuiten met zeepwater, knoflookbouillon of brandnetelsoja hebben zich hier bewezen.

De mispel als een bonsai

Als u de mispel als bonsai wilt kweken, moet u een zonnige locatie aan uw plant toewijzen. Water geven is matig. De vloer moet droog zijn tot de volgende gietbeurt. De planten zijn gemakkelijk te knippen en grotere bladeren of lange scheuten kunnen op elk moment worden verwijderd. Het is raadzaam om een ​​rechte vorm of een bezemvorm uit te werken. De takken zijn flexibel en gemakkelijk te bedraden. De draad mag niet samen groeien en moet na ongeveer zes maanden worden verwijderd. Oudere en minder flexibele takken kunnen worden gevormd met spanningsdraden. De beste tijd hiervoor is de lente, wanneer plantensap weer door de takken stroomt. Verpot je bonsai om de twee tot drie jaar. De bonsai heeft winterbescherming nodig en moet vorstvrij worden opgesteld.

Video: Mespilus germanica 'Westerveld' (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send