Kruiden

Tayberries planten - Instructies en belangrijke tips voor een rijke oogst

Pin
Send
Share
Send


Degenen die van frambozen en bramen houden, zullen de Tayberry geweldig vinden. Het is een kruising tussen de twee vruchten en is ook zeer gemakkelijk te planten.

© M. Schuppich - Fotolia.com

De Tayberry komt niet, zoals algemeen wordt aangenomen, uit Thailand, het heeft veel minder exotische wortels. Als een kruising tussen framboos en bramen werd het fruit in de jaren 1970 in Schotland gekweekt en vernoemd naar de Schotse rivier Tay. Ten onrechte is de Tayberry in onze breedtegraden nog steeds een echte exoot in de huistuin. De planten zijn robuust en trotseren wind en vorst. De Tayberry levert rijke opbrengsten.

Wees creatief en maak een breed scala aan fruitmelanges. We hebben het volgende voor je samengevat bij het planten van de Tayberry.

Selecteer de juiste locatie

De Taybeere stelt geen expliciete eisen aan de locatie. De planten kunnen zich ook in de schaduw of halfschaduw ontwikkelen. Als u een rijke oogst nastreeft, moet u de Tayberry-zon zoveel mogelijk toestaan. Het is geen geheim dat planten zich beter ontwikkelen op een zonnige locatie en meer fruit produceren. Een beschutte locatie is ook een voordeel. Bij het kiezen van een locatie is het ook belangrijk om rekening te houden met de vreugde van groei en de omvang van de Tayberries. De struiken worden meer dan twee meter hoog en willen ook in de breedte kunnen uitbreiden.

In het kort:

 • helder
 • zonnig
 • beschutte
 • vrijstaande

Selecteer het juiste substraat

De Tayberry maakt ook geen claims met betrekking tot het substraat. De grootste vijand van het fruit is echter wateroverlast. Om dit te voorkomen, moet de grond permeabel en diep zijn. Passende grondvoorbereiding is essentieel. Maak voor het planten de grond los. Dit wordt ondersteund door de toevoeging van zand of klei. Als compost met de grond wordt gemengd, ontvangt de plant alle belangrijke voedingsstoffen onmiddellijk bij het planten en hoeft er in het eerste jaar na het planten geen verdere bemesting te worden toegevoegd.

"Tip: Een afvoer van aardewerkscherven en grind helpt tegen wateroverlast.

In het kort:

 • losjes
 • diepgaand
 • geen wateroverlast

Tayberries planten - stap voor stap uitgelegd

Pflanz beste planttijd - lente
❷ Selecteer locatie
❸ Graaf het plantgat twee keer zo groot als de kluit
❹ Maak het substraat los en verrijk het met compost
❺ mogelijk drainage tegen wateroverlast
Einsetzen Breng de plant in
❼ Sluit het plantgat
❽ Stap stevig op de vloer
❾ Giet de Tayberry er grondig in

De lente is ideaal voor het planten van de Tayberry. Maar er is niets mis met het hele jaar door planten. In ieder geval mag er geen vorst zijn wanneer de Tayberry buiten wordt geplaatst. Tijdens het uitgraven van het plantgat en het voorbereiden van de grond, moet de Tayberry in een emmer water worden geplaatst. De kluit moet vóór het planten voldoende water kunnen opnemen. Als de plant in het plantgat wordt geplaatst, moet ervoor worden gezorgd dat de kluit volledig met substraat wordt bedekt.

"Tip: Na het planten moeten de scheuten worden teruggesneden tot een lengte van ongeveer 40 centimeter. Dan vinden de scheuten direct boven de grond plaats en groeit de plant bossig en dicht.

Tayberries in bedrijf

Als u meerdere planten naast elkaar wilt planten, moet u voldoende afstand houden. De Tayberries groeien niet alleen tot 2,5 meter hoog, ze willen ook in de breedte uitbreiden. Houd daarom een ​​plantafstand van minimaal twee meter aan.

Zoek geschikte plantenburen

Zodat de harmonie in de huistuin niet wordt verstoord, kunt u geschikte plantenburen zoeken.

Net als de gerelateerde frambozen, passen bosbessen goed bij de volgende planten:

 • varens
 • goudsbloem
 • duizendblad
 • knoflook

Een locatie die eerder werd bevolkt door de volgende culturen is minder gunstig:

 • tomaten
 • aardappelen
 • aardbeien
 • paprika

Leer Tayberries over het latwerk

Het houden van latwerk is ideaal, zodat na verloop van tijd geen wilde groei in uw boomgaard ontstaat, maar de Tayberries blijven een goed figuur snijden. U hoeft geen dure aankopen te doen, omdat deze groeihulp in slechts enkele eenvoudige stappen kan worden samengesteld.

Verticaal onderwijs

Hiertoe worden twee stangen rechts en links op planthoogte in de grond gestoken. Zodat de scheuten een houvast vinden, worden draden tussen de staven gespannen en worden de scheuten langs hen geleid. Verticaal onderwijs heeft het voordeel van een eenvoudige constructie en u zult weinig onderhoud hebben.

Personeelsopleiding

Je hebt verschillende stokjes nodig, die ongeveer twee meter hoog moeten zijn en op een halve meter afstand in de grond worden geramd. De bestaande staven zijn aan elke tweede stang vastgemaakt. De nieuwe scheuten die volgend jaar worden geproduceerd, kunnen vervolgens aan de vrije staven worden bevestigd.

Onderwijs in het V-systeem

Als u slechts een kleine hoeveelheid ruimte beschikbaar heeft, wordt training in het V-systeem aanbevolen na het planten. Hiervoor heb je twee congruente constructies nodig. Eerst wordt een paal van ongeveer twee meter hoog links en rechts van de plant in de grond geslagen. Bevestig daar nog twee staven. De onderste stang moet korter zijn dan de bovenste. Beide constructies moeten met draad worden verbonden. De spruiten van de Tayberry zijn nu aan het frame bevestigd.

"Tip: Tayberries hebben geen zelfklevende organen en kunnen zelf geen hekjes gloeien, maar moeten worden vastgebonden.

De methoden van trellis-educatie met hun voor- en nadelen

werkwijzevoordelennadelen
onderwijzend personeelDe hengeltraining kan ook op een klein gebied worden uitgevoerd en is bijvoorbeeld geschikt voor kuipplanten.
Het is een eenvoudig systeem dat begrijpelijk is, zelfs voor onervaren hobbytuiniers.
De verzorging en oogst van de Tayberries wordt vergemakkelijkt door personeelstraining.
Personeelseducatie is minder geschikt voor zeer grote en omvangrijke planten.
Bamboestokken die zo stabiel mogelijk zijn, zijn vereist.
Verticaal onderwijsHet systeem is eenvoudig zelf te produceren.
Deze methode maakt ook onderhoud eenvoudiger.
De nieuwe scheuten interfereren met de oogst.
V-SystemDit systeem heeft zich vooral bewezen voor onderwijs in een kleine ruimte.Twee congruente constructies zijn vereist.
Enige inspanning is vereist om dit systeem te voltooien.

Tayberries als een containerplant

Als je geen boomgaard hebt, hoef je het niet te doen zonder de Tayberry. Teelt is ook mogelijk in de emmer. Kies een voldoende grote planter zodat de bes zich kan verspreiden. Een capaciteit van 15 tot 20 liter kan worden aanbevolen. Om de Tayberry tegen zijn grootste vijand te beschermen, kan wateroverlast, een afvoer van klei of grind worden gelegd.

"Waarschuwing: De planter moet altijd afvoeropeningen hebben zodat de vloeistof niet vastloopt. De Tayberries hebben ook een klimhulp in de emmer nodig. Voor potplanten is hengeltraining ideaal.

Video: Complete Guide: Growing Tayberry. The Movie (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send