Kruiden

Kiwibessen planten - instructies en tips over locatie, bodem en verzorging

Pin
Send
Share
Send


Kiwi wat? Ja, je leest het goed. Er zijn niet alleen de grote, harige kiwi's, maar ook kiwibessen. We kunnen ze nog beter planten.

© Jana Behr - Fotolia.com

Als we het over kiwi's hebben, denken we aan de grote, harige vruchten uit de supermarkt of hun familieleden met een gladde schil en gelig vruchtvlees. Deze cultivars zijn slechts beperkt geschikt voor teelt op onze breedtegraden, omdat milde winters een voorwaarde zijn voor de planten om het koude seizoen te overleven. Daarom is het altijd raadzaam om kiwi's in een emmer te planten. De kleine kiwibessen zijn veel robuuster. Ze trotseren zelfs strenge vorst en de teelt wordt beloond met een rijke oogst van de kleine vitaminebommen. Leer nu wat te overwegen bij het planten van kiwibessen.

Welke soorten kunnen worden geplant?

De wereld van kiwi's is kleurrijker dan je zou denken. Er zijn meer dan 100 soorten kiwi. Kiwi's zijn eigenlijk alleen de vruchten die commercieel verkrijgbaar zijn. Alle andere rassen worden kiwibessen genoemd. De verschillende soorten verschillen in de kleur van hun schaal en ook in hun vorm. Er zijn ronde tot langwerpige varianten met groene, geelachtige of roodachtige schil en de bijbehorende pulp. Sommige soorten zijn met name geschikt om in uw eigen tuin te kweken, omdat ze een compacte groeiwijze hebben en de eerste vruchten al in het tweede jaar na het planten kunnen worden geoogst. De volgende variëteiten lijken bijzonder geschikt:

 • Jassei
 • Isay
 • Assepoester
 • Julia

Issai is een van de meest populaire vertegenwoordigers van kiwibessen in de boomgaard. De vruchten met een zachte schil hebben een aromatische kiwismaak en zijn ook geschikt voor de kleine boomgaard. Andere populaire rassen zijn:

Kiwi bessen TypeBijzonderheden
NostinoDe mannelijke plant is goed geschikt als meststof voor de vrouwelijke kiwibessen. Zelfvruchtbare soorten winnen ook in opbrengst en vruchtgrootte door kruisbestuiving door Nostino. De bloemen verschijnen in mei.
lemurDe vrouwelijke plant wordt vooral gewaardeerd om zijn aromatische vruchten. De eerste vruchten kunnen in het tweede jaar na het planten worden geoogst.
Ken is roodEen specialiteit van deze roodhuidige variëteit is de rode pulp. Als de plant voldoende zon en voedingsstoffen krijgt, krijgen de vruchten zelfs een bijna violette kleur.
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Zeldzaamheid Kiwi Berry Mini Kiwi Actinidia arguta Issai… 12 beoordelingen9,99 €Naar de winkel

Plant kiwibessen altijd in een dubbele verpakking

Dit is niet ongewoon voor kiwibessen en zelfs een must voor de meeste soorten als de planten vrucht moeten dragen. De variëteiten die worden aanbevolen voor het kweken in de eigen tuin worden in beperkte mate als zelfbestuivend beschouwd, maar dit is geen garantie voor een rijke oogst. Als mannelijke planten ook als bestuivers worden geplant, heeft dit in ieder geval een positief effect op de opbrengst. Met slechts één mannelijke kiwibes kunnen tussen de zes en acht vrouwelijke mini-kiwi's worden bevrucht.

Mannelijk of vrouwelijk?

Hoe kun je onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke planten? Dit kan met behulp van de bloemen. De bloemen van de vrouwelijke planten zijn omgeven door een krans van radiaal geplaatste stylussen. Mannelijke bloemen hebben deze krans niet.

Je kunt dus zelf kiwibessen planten

Vind de juiste locatie:

De mini-kiwi's kwamen oorspronkelijk uit de noordelijke en oostelijke regio's van Azië. Daar komen de kleine kiwibessen meestal voor in bossen, waar ze, zoals lianen, de bomen opwinden. Om thuis een rijke oogst te hebben, moeten de kronen van de planten voldoende zon krijgen. Een zeer warme locatie is echter minder geschikt. Het wortelgebied moet bij voorkeur in halfschaduw zijn.

Volgens de natuurlijke omstandigheden voelen de planten vooral aan de randen van bomen. Oost- en westlocaties zijn ideaal. Noord- en zuidlocaties worden echter ook getolereerd.

De ideale locatie in het kort:

 • zonnig in de kruin
 • halfschaduw in het wortelgebied
 • beschutte
 • dichtbij de boom

Tip:
Op warme dagen kan een mulchlaag het wortelgebied beschermen tegen overmatig zonlicht. Anders kunnen de wortels afsterven, wat te zien is aan de bruine en gekrulde bladeren

Selecteer het juiste substraat:

De kiwibessen gedijen het liefst in een losse en goed doorlatende grond. De vloer mag niet oververhit raken, omdat dit de gevoelige wortels beschadigt. Vergelijkbaar met de inheemse framboos, deze lopen plat onder het oppervlak.

Als een typische bosplant, houdt de mini-kiwi van een voedingsstofrijk substraat. Een zandgrond maakt het gemakkelijk voor planten om goed te wortelen. Kalksteengronden worden minder goed verdragen. De kiwibessen zijn echter minder gevoelig voor kalkbodems dan de grote kiwi's. Zware grond moet worden verrijkt met compost of turf. Dit geeft de planten een effectieve langdurige bemesting. De grond kan ook licht zuur zijn. Een pH tussen 5 en 6,5 is ideaal. Als de pH hoger is, kan er een tekort aan magnesium of ijzer zijn.

Het ideale substraat in het kort:

 • losjes
 • doordringbaar
 • voedzaam
 • pH tussen 5 en 6.5
 • limepoor

Kiwibessen planten - stap voor stap instructies

De beste tijd om de kiwibessen te planten is in mei, na de ijsheiligen. Dan heeft de plant voldoende tijd om goed te wortelen en kracht te verzamelen voor de winter. In theorie kan de mini-kiwi tot augustus worden geplant. Ga als volgt te werk bij het planten:

 1. Selecteer locatie.
 2. Maak de grond minimaal tot een diepte van 40 centimeter los.
 3. Geef de kluit water.
 4. Graaf het plantgat uit.
 5. Zet de plant erin.
 6. Verrijk en vul grond met compost, turf of hoornspaanders.
 7. Sluit het plantgat.
 8. Geef de plant royaal water.
 9. Verspreid mulchlaag van bladeren, dennennaalden of grasresten rond de plant.

Tip:
Als u meerdere kiwibessen plant, moet u voldoende afstand houden. De minimale afstand is één meter. Experts raden zelfs twee meter en meer aan, omdat de wortels van de kiwibessen veel ruimte innemen. Bovendien groeien mannelijke kiwibessen sneller dan vrouwelijke planten. Een plantafstand van 2,5 meter is daarom ideaal, zodat de vrouwelijke planten niet worden verplaatst en overwoekerd.

Zorgt goed voor jonge planten

Je moet de jonge planten regelmatig water geven, vooral op warme dagen. Als je tijdens het planten voldoende organisch materiaal hebt toegevoegd, hebben de jonge planten de eerste twee jaar geen extra bemesting nodig.

Na twee tot drie jaar zullen de jonge planten voor het eerst vrucht dragen. Je kunt de rijpheid van het fruit zien aan de intense kleuring van de schil.

Video: Kiwi Plant Care Tips and Info - Gurney's Video (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send