Perkplanten

Winterling planten, verzorgen en vermenigvuldigen

Pin
Send
Share
Send


Winterlings luiden het einde van de winter samen met andere vroege bloeiers in. We laten ze zien waar u rekening mee moet houden bij het planten en verzorgen van hen.

© Marc / stock.adobe.com

Na een lange winter is er een verlangen naar een eerste scheutje kleur in de tuin. Winterling (Eranthis hyemalis) verschijnt als een van de eerste tekenen van de lente. De boterbloemenplant is niet onder de indruk van de koele temperaturen in februari en verspreidt zijn gele bloementapijten over bedden en gazons.

De plant is bijzonder gemakkelijk te verzorgen en stelt weinig eisen. Terwijl tulpen of narcissen nog een paar weken weg zijn, heeft de robuuste winterakoniet al temperaturen boven het vriespunt om onze ogen te plezieren.

inhoud

 • 1 Kleine plantbeschrijving
  • 1.1 Voorkomen en gebruik
 • Plant 2 winterakoniet
  • 2.1 Zoek een geschikte locatie
  • 2.2 Selecteer het ideale substraat
  • 2.3 Plant Winterling - stap voor stap
  • 2.4 Een overzicht van de belangrijkste planttips
 • 3 Zorgen voor winterakoniet
  • 3.1 Water winterling correct
  • 3.2 Bemest de winterling goed
  • 3.3 Moet de winterakonaat worden gesneden?
  • 3.4 Een overzicht van de belangrijkste zorgtips
 • 4 Winterling vermenigvuldigen
  • 4.1 Vermenigvuldiging door deling
  • 4.2 Voortplanting door zaden
 • 5 ziekten en plagen op winterlings
 • 6 Waar moet u op letten in de winter?
 • 7 Is de winterakoniet giftig?

Kleine plantbeschrijving

Winterlings zijn meerjarige kruidachtige planten die tussen de vijf en tien centimeter hoog worden. In de winter trekken de planten zich terug in hun ronde bollen en ontspruiten ze betrouwbaar weer in de late winter.

De gele bloemen verschijnen tussen februari en maart op de dikke groenachtige tot bruinachtige stelen. Omdat de winterakonieten zich vermenigvuldigen, zijn grote bloementapijten niet ongewoon. Deze verrassen ons niet alleen mensen, maar trekken ook de eerste insecten aan.

Winterakoniet (Eranthis hyemalis)
Lengte:8-10 cm
Plantafstand:3-5 cm
Bloom:Februari tot maart
life:meerjarig, winterhard
locatie:penumbra
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Voorkomen en gebruik

De winterling komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk, Italië, Turkije en Hongarije. De plant komt vooral voor in wijngaarden en op vochtige bosbodems. In onze breedtegraden zijn de gemakkelijk te onderhouden vroege bloeiers sinds de 16e eeuw ingeburgerd.

Gedeeltelijk is de winterling al in het wild in Midden-Europa te vinden. Grotere voorraden zijn te vinden in Thüringen en Baden-Württemberg. Kleinere voorraden komen voor tussen het Rijnland en Saksen.

De eerste winterling in Duitsland was een souvenir van de reis van botanicus Joachim Camerarius naar Italië. De plant werd in 1588 in een tuin van Neurenberg geplant. Drie eeuwen later trokken de bloementapijten in de landschapsparken de aandacht van de bezoekers. De winterakoniet wordt uitsluitend gebruikt als sierplant en geplant op weiden of in parken.

Plant winterakoniet

Vind de juiste locatie

De keuze van de locatie is cruciaal voor de wintergewoonte om te gedijen en te bloeien. De planten voelen zich niet comfortabel in de felle zon. Een gedeeltelijk schaduwrijk en windbeschermd gedeelte van de tuin is veel geschikter. Winterlings zijn erg goed voor het planten van hagen of loofbomen.

Tip: Winterlings zijn minder geschikt voor het planten onder coniferen. Het substraat zou te zuur zijn voor de planten.

Tijdens het groeiseizoen heeft de winterakoniet een paar uur zonlicht per dag nodig. Als de plant in de vroege zomer in zijn bladeren en bloemen heeft getekend, kan de locatie in theorie ook in de schaduw liggen.

Kies het ideale substraat

© Fotolyse / stock.adobe.com

Een frisse en goed doorlatende grond biedt de winterling de beste groeiomstandigheden. Een zware kleigrond is minder geschikt. De planten geven de voorkeur aan een voedingsrijke grond met een overeenkomstig kalkgehalte. Het substraat kan doorlatend worden gemaakt door zand of grind toe te voegen. Winterling verdraagt ​​geen wateroverlast.

Tip: Als de plant zich in het begin rot toont, is er waarschijnlijk geen fout van de hobbytuinier. Winterlings bloeien vaak pas in het tweede jaar na het planten.

Plant winterling - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Geef de knol water
4. Graaf het plantgat uit
5. Upgrade de vloer
6. Plant de bol
7. Sluit het plantgat
8. Giet de knollen in

De beste tijd om winterakoniet te planten is de vroege herfst. Zodra de locatie is gevonden en onkruid, stenen en wortels van het substraat zijn verwijderd, kunnen de plantgaten worden gegraven. Er moet een opening van ongeveer vijf centimeter zijn tussen de afzonderlijke knollen.

Tip: De knollen drogen snel uit. Voor het planten moeten de knollen een nacht water krijgen.

De potgrond moet worden gemengd met compost of bladaarde. Zand wordt toegevoegd aan zware grond. De knollen worden ongeveer zes centimeter diep in de aarde geplaatst en bedekt met substraat.

Groepsplanting is bijzonder aantrekkelijk. Hobbytuiniers vinden ook geschikte bedburen in krokussen, sneeuwklokjes, geruite bloemen of bosanemonen en kunnen zich verheugen op een vroege lentestemming in de volkstuin.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

Tätogkeitbeschrijving
Kies locatie
 • penumbra
 • beschermde
 • Onder het planten van loofbomen
Bereid de grond voor
 • vers
 • nat
 • voedzaam
 • humos
 • kalkrijke
Maak planten
 • Fall planten
 • Waterknollen
 • Plant ongeveer zes centimeter diep

Zorg voor winterlings

Water winterling goed

Om de winterling goed water te geven, is een beetje tact nodig. Het water geven moet worden gestart op vorstvrije dagen en, indien mogelijk, vóór het ontluiken. Het moet regelmatig water worden gegeven. De winterling kan de aanhoudende droogte niet aan. De vroege bloeier houdt echter ook niet van wateroverlast.

Tip: Een doorlatende bodem voorkomt dat de vloeistof vastloopt.

Bemest Winterling goed

Winterlings gedijen betrouwbaar op elke tuinvloer. De planten hebben geen bezwaar tegen een dosis compost. Dit kan echter niet zoals gewoonlijk in de grond worden gewerkt, omdat de bollen niet de benodigde diepte hebben en van de grond kunnen worden gescheurd.

Als alternatief wordt de natuurlijke meststof oppervlakkig verspreid over de planten. Adequate bemesting moet worden verzekerd tijdens het planten. Nadat het plantgat is uitgegraven, kan de uitgraving worden gemengd met compost of schaafsel en wordt de winterling gedurende het eerste jaar van gebruik voldoende voorzien van voedingsstoffen.

Moet de winteracne worden gesneden?

De schaar hoeft niet te worden gebruikt met de Winterling. Nadat de bloeiperiode is geëindigd, beginnen de planten zich volledig in hun bollen terug te trekken. De vroege bloeier zal niet langer zichtbaar zijn in de zomer.

waarschuwing: Snijd geen verdorde bloemen en bladeren. De wortelstok van de winterling haalt er zijn voedingsstoffen uit.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag

activiteitbeschrijving
gieten
 • geef regelmatig water
 • Vermijd wateroverlast
bevruchten
 • Compost bij het planten
 • Materiaal kan later niet in de vloer worden verwerkt
gesneden
 • geen snede nodig
 • Plant wordt volledig opgenomen in de bodem

Verhoog Winterling

De winterlingen doen voornamelijk hun eigen vermenigvuldiging.De zelfvermenigvuldiging door zaden creëert snel weelderige tapijten van bloemen.

Tip: Gebruik steriele variëteiten als je zelfpropagatie wilt voorkomen.

Als de hobbytuinier zelf een handje wil helpen, is vermenigvuldiging door delen en zaaien mogelijk.

Vermenigvuldiging door deling

1. Til planten van de grond.
2. Schud de aarde van zich af
3. Snijd de kluit
4. Graaf plantgaten uit
5. Transplanteer wortelstokstukken opnieuw

Als de winterling zich al goed heeft ontwikkeld en zich in het bed heeft verspreid, kan dit soort voortplanting worden overwogen. Na de bloeiperiode worden individuele knollen uitgesneden. De kluit kan, afhankelijk van de grootte, worden verdeeld in verschillende stukken van ongeveer vuistformaat. Vervolgens worden nieuwe plantgaten gegraven en worden de delen van de wortelstok afzonderlijk op een nieuwe locatie geplaatst.

Voortplanting door zaden

1. Verkrijg zaden
2. Werk de grond
3. Verspreid de zaden
4. Werk lichtjes in de zaden
5. Geef de zaden water
6. Wacht op kieming

Als je al winterlings hebt, kun je de zaden gemakkelijk zelf krijgen. Anders zullen vrienden of buren zeker blij zijn om in te stappen.

Tegen het einde van de bloeiperiode, rond maart, verschijnen kleine, stervormige follikels. De zaden worden eind april vrijgegeven. Als een locatie wordt gevonden om te zaaien, wordt de grond losgemaakt en fijn verkruimeld. De zaden zijn verspreid over een groot gebied.

waarschuwing: Winterlings zijn lichte ziektekiemen. De zaden zijn daarom niet bedekt met aarde.

De zaden kunnen gemakkelijk in de grond worden geharkt. Om te voorkomen dat de korrels worden weggewassen, moet een fijne spray worden gebruikt voor de daaropvolgende irrigatie.

Tip: Als een fijnmazig netwerk over de zaden wordt gespannen, worden katten en vogels afgeschrikt en blijven ook ongedierte uit de buurt van de zaden.

Ziekten en plagen op de winterakoniet

Woelmuizen houden van de bollen van winterlingen - © Bernd Wolter / stock.adobe.com De planten zijn robuust en nauwelijks aangetast door ziekten. De knollen behoren echter tot het favoriete voedsel van woelmuizen. Woelmanden beschermen tegen besmetting. Hiermee moet bij het planten rekening worden gehouden.

De gespecialiseerde handel biedt deze strakke gaas en vindingrijke doe-het-zelvers ze snel zelf gebouwd. De plantgaten moeten aanzienlijk dieper worden gegraven om de woelmandenmand te kunnen gebruiken. Er kan van ongeveer 15 centimeter worden uitgegaan. De woelmandenmand wordt in de put gestoken. Een laag zand van ongeveer twee centimeter dik wordt opgevuld. Breng vervolgens de uitgraving aan en plant de knollen zoals beschreven.

Tip: Giermanden hebben geen topsluiting nodig omdat het ongedierte niet naar de oppervlakte doordringt.

Waar moet je op letten in de winter?

Winterlings zijn absoluut winterhard en hebben geen extra bescherming nodig. De plant trekt zich volledig terug in zijn wortelstok en wordt daarom niet blootgesteld aan vorst en koude boven de grond.

Iedereen die winterlingen in de emmer heeft geplant, moet de winter op een koele en beschermde plek in huis doorbrengen. Wanneer de eerste bladeren in de late winter verschijnen, kan de planter terug naar buiten.

Is de winterakoniet giftig?

De knollen van winterlings zijn zeer giftig voor mensen. Daarom moeten bij het planten altijd handschoenen worden gedragen. Vergiftiging veroorzaakt misselijkheid, visuele stoornissen, hartzwakte en kortademigheid. In extreme gevallen kan een hartstilstand optreden.

Pin
Send
Share
Send