Perkplanten

Installatie van de root barrier - tips en instructies

Pin
Send
Share
Send


Sommige planten verspreiden zich ongecontroleerd zonder wortelwortel. We laten u later zien hoe u ze kunt installeren.

© LianeM - Fotolia.com

Bij het planten in de tuin zijn er een paar dingen om te overwegen. Elke plant heeft een specifieke locatie nodig. Dit moet in de zon, halfschaduw of schaduw zijn. Bovendien hebben planten voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. De wortels moeten zich in de grond kunnen verspreiden om de plant voldoende water en voedingsstoffen te geven. Dit is geen probleem met de meeste planten. Maar sommige vertegenwoordigers willen het overdrijven met hun plezier in groeien en de wortels verplaatsen het planten van buren en verspreiden zich door de tuin. Als u hier niet aan denkt, kunt u de vreugde van de flora snel verliezen. Je kunt de groei van krachtige planten stoppen door wortelsloten te gebruiken. Als je dit tijdens het planten hebt gemist, kun je gemakkelijk ademen, omdat wortelsloten later ook kunnen worden toegevoegd. Hieronder leggen we uit hoe u verder kunt gaan.

Waarom heb je een wortelboom nodig?

Sommige planten vormen ondergrondse wortels, zogenaamde wortelstokken. Als u uw planten echter veel ruimte wilt bieden, hoeft u niets te doen. Een dergelijke uitbreiding is echter meestal niet welkom. Ten slotte zijn er andere planten in het bed en de buurman mag niet worden overspoeld met een zee van planten.

Direct na het planten is de wereld nog steeds in orde. Slechts een paar jaar later vormden de planten zoveel lopers dat ze nu bijna de hele tuin beslaan. Vaak worden niet alleen de andere planten verplaatst, maar worden ook vijverfolies geperforeerd, gewichtsplaten opgetild of zelfs kabels en delen van het gebouw aangevallen. Root locks kunnen dit voorkomen. Dus wees niet bang om later root locks te installeren. Hoewel het veel moeite kost, voorkomt het dat je je tuin in de toekomst te overgroeit en mogelijk zelfs nog meer schade aanricht.

Welke planten moeten een wortelwerende laag krijgen?

Er zijn enkele planten die snel de tuin overnemen zonder wortelslot. In deze context wordt de bamboe meestal eerst genoemd. Bamboe groeit niet alleen heel snel, het heeft ook agressieve wortels, die onverwachte sterke punten ontwikkelen en niet stoppen bij stenen platen of keramiek. Frambozen hebben binnen een paar jaar ook talloze hardlopers gevormd. U zult dan een rijke oogst hebben, maar u zult de struiken ook overal in uw tuin vinden. Je ervaart hetzelfde met munt. Eenmaal geplant als een kleine kruidenpot, wordt de munt snel een indrukwekkende struik en vormt ook tal van lopers. Klimop, azijn of duindoorn moeten ook worden beworteld. Zelfs de nogal onopvallende lelietje-van-dalen kan zich oncontroleerbaar voortplanten.

Tip: Root barrières moeten worden gebruikt bij het planten, indien mogelijk.

Besteed aandacht aan hoogwaardig materiaal en een correcte installatie

De daaropvolgende installatie van een wortelboom kan nodig zijn als u dit tijdens het planten gewoon bent vergeten te doen. Misschien wisten ze het niet of kregen ze onvoldoende advies bij het kopen van planten. De redenen kunnen variëren. Misschien hebben ze ook een root barrier geïnstalleerd en moeten ze erachter komen dat deze niet aan hun eisen voldeed. Dit kan ook verschillende redenen hebben. Als wortelsloten bijvoorbeeld niet goed zijn gesloten, vinden de wortels hun weg door de kleinste openingen. Misschien hebt u ook geprobeerd om met vijverfolie te werken in plaats van speciale voering gemaakt van resistent plastic. Vooral met bamboe mogen geen compromissen worden gesloten. De wortels zijn bijzonder agressief en lijken gemakkelijk in vijverfolie of dakvilt te dringen.

In de video kun je zien hoe moeilijk het is om zich te ontdoen van uitgestrekte bamboegroei. In dit geval waren wortelsloten opgenomen in de aanplant, maar blijkbaar verkeerd.

Voeg een wortel barrière toe aan bamboe

Met bamboe is het ook mogelijk om een ​​wortelbarrière achteraf aan te brengen. Het zal echter enige moeite kosten. De wortelstokken zijn niet alleen op enkele meters van de moederplant in de hele tuin te vinden, ze zijn ook bijzonder robuust en hard en daarom niet gemakkelijk te verwijderen. Het is belangrijk om alle wortels die zich uit de grond hebben verspreid volledig te verwijderen. Het is niet voldoende om alleen de wortelstokken te doorboren. Een schop is meestal niet genoeg en de hobbytuinier kan het gebruik van een graafmachine niet vermijden.

In het geval van bamboe moet de wortelbarrière royaal worden geïnstalleerd, omdat de bamboeplant voldoende ruimte nodig heeft en niet beperkt wil worden wanneer deze groeit.

Tip: Gooi de verwijderde wortelstokken niet weg op de composthoop, omdat de bamboe daar ongehinderd zou blijven groeien.

Opeenvolgende installatie van root barrière stap voor stap

  • Verwijder wortels
  • Graaf de geul
  • Plaats de wortelbarrière
  • Wortelboom sluiten
  • Vul aarde
  • Druk op aarde
  • Geef de plant water

Verwijder root systeem

Voordat u de eigenlijke root barrier installeert, moet het ongebreidelde rootsysteem worden verwijderd. Misschien vindt u niet alle wortels terug, maar wees voorzichtig. Het zal wat graafwerk kosten om de wortelstokken uit de grond te krijgen.

Graaf de geul uit en plaats de wortelboom

Vervolgens wordt een geul rond de betreffende plant gegraven. Dit moet de juiste afmetingen hebben voor de plant en bijvoorbeeld een diameter hebben van ongeveer 80 centimeter in bamboe. Haal de plant uit de grond en controleer de wortels. Dan is het gemakkelijker om te schatten welke ruimte je de plant moet geven. De geul moet zich ook dienovereenkomstig uitstrekken. Laat hiervoor ongeveer 70 centimeter toe. Alleen dan wordt de wortelbarrière ingebracht. Dit moet niet gelijk met de grond zijn, maar moet vijf tot tien centimeter verder uitsteken, zodat de wortellopers hun weg niet boven de grond kunnen vinden.

Het is belangrijk dat de wortelbarrière strak is. Hiervoor zijn speciale rails beschikbaar, die op de wortelboom worden geschroefd. Je kunt de speciale film ook lassen zodat er geen ruimte is waar de wortels doorheen kunnen knijpen.

Overzicht

maatregeltoelichting
voorbereidende werkzaamhedenAlle wortellopers die je rondom de plant kunt zien, moeten worden verwijderd. Gooi de wortelstokken niet weg op de compost, ze zullen daar ongehinderd blijven groeien.
Graaf de geulGraaf een voldoende brede sloot rond de plant. Deze heeft een diameter van ongeveer 80 in bamboe en minimaal 30 centimeter in frambozen. Zorg ervoor dat er geen stenen in de greppel zitten. Deze kunnen later tegen de root lock worden gedrukt en deze beschadigen.
Introduceer wortelbarrièreDe wortelmuur moet niet alleen ondergronds worden geïnstalleerd, maar moet ook een paar centimeter uit de grond kijken om te voorkomen dat de wortelstokken zich boven de grond verspreiden. De wortelsluiting moet aan zijn uiteinden goed worden gesloten, zodat de wortels er niet doorheen kunnen knijpen.

Video: Roborock S5 S50 Compete Setup Guide! - , ALL Buttons & Features, Maintenance (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send