Kruiden

Vermenigvuldig lavendel - stap voor stap instructies

Pin
Send
Share
Send


Je kunt nooit genoeg lavendel in de tuin hebben omdat het niet alleen heerlijk ruikt, het houdt ook luizen weg van rozen. Het is altijd goed om te weten hoe je het kunt verhogen.

Lavendel is gemakkelijk te kweken

Als u de geur van lavendel ruikt en uw ogen sluit, bevindt u zich onmiddellijk in de Provence. Hier gedijt het eindelijk op grote velden. De geur verleidt echter niet alleen de zintuigen, het heeft ook een kalmerende werking. De plant ziet er dus niet alleen mooi uit, maar heeft ook een positief effect op de slaap en de psyche.

Lavendel kan natuurlijk veel meer doen. Het kan ook motten en bladluizen van naburige planten drijven. En u kunt de plant zelfs in de keuken gebruiken. Hieruit kunt u b.v. toveren ook lavendelmuffins, jam of limonades op. Nou, als dit allemaal geen redenen zijn om eindelijk de lavendel in de tuin te laten groeien.

Als je het al in de tuin hebt, kun je er meestal geen genoeg van krijgen. Het kan dus een voordeel zijn als u weet hoe u het kunt vergroten. Dit werkt heel goed, bijvoorbeeld door stekken of verzinkingen. Je kunt de lavendel ook vermenigvuldigen met zaden of door deling.

Dit is hoe lavendel kan worden gepropageerd

Vermenigvuldig lavendel met stekken:

Lavendel behoort tot de labiate familie en kan tot een meter groot worden. Omdat de lavendelstruik door de jaren heen uitgroeit tot een houtachtige struik, kan hij in de herfst een zeer sterke snede hebben. En dat is een groot voordeel, want het is heel gemakkelijk om stekken te bereiken.

De beste tijd om lavendel over stekken te verspreiden is de lente. Maar je kunt je lavendel ook vermenigvuldigen in de herfst. De lavendel moet dan de winter doorbrengen in de wintertuin. Het is het beste om het volgende te doen:

❶ Snijd onvertakte scheuten van ongeveer 10 centimeter lang en verwijder de onderste bladeren.

❷ Dan moet je de scheuten in een kom met groeiende grond planten en ze goed water geven.

❸ Plaats de kom vervolgens op een warme en zonnige plaats. Voor de volgende keer is het belangrijk dat je de scheuten regelmatig water geeft.

❹ Na zes tot acht weken zijn er voldoende wortels gevormd. De jonge planten zijn nu zo sterk dat je ze in individuele potten kunt doen.

❺ Nadien moet je de jonge planten altijd meteen snoeien (zie instructies hier). Dus de scheuten groeien uit tot een compacte en bossige lavendelstruik.

Verhoog de lavendel boven de spijker:

Als u uw lavendel in het voorjaar liever vermenigvuldigt, kunt u dit ook doen door te verlagen. Het is heel simpel. Je moet gewoon de zinkers in de gaten houden om de voortgang te volgen en tijdig actie te ondernemen. Ga als volgt te werk:

❶ Buig een lange tak van schieten op de grond in het voorjaar. Op het punt waar het de grond raakt, moet je een groef van ongeveer 10 centimeter diep graven.

❷ Verwijder de bladeren van de scheut in het onderste deel en plaats deze in de voren. Graaf vervolgens het gat. Als de opname niet in de grond blijft, kunt u deze het beste met wat draad bevestigen. Wacht dan maar af.

❸ In de herfst moet je de grond uit de scheut verwijderen en controleren of deze wortels heeft. Als dit het geval is, kunt u de scheut van de moederplant afsnijden. Zo niet, wacht dan tot de lente. Je kunt de lavendelspruit vervolgens in één jaar transplanteren.

Vermenigvuldig lavendel met zaden:

Als je geen haast hebt, kun je je lavendelvoorraad ook vergroten door lavendel te zaaien. Natuurlijk kunt u de lavendel eind mei / begin juni direct buiten zaaien, als er geen vorst meer wordt verwacht. Het is echter veelbelovender als u de lavendel op de vensterbank of in de kas in februari / maart verkiest. Ga als volgt te werk:

❶ Vul groeiende grond in een kas en bevochtig deze met een spuitfles. Je kunt de lavendel ook in potten zaaien.

❷ Strooi de zaden nu losjes op de aarde en druk ze vervolgens licht aan. Een klein bord kan hier nuttig zijn.

❸ Plaats de binnenkas of potten nu op een heldere locatie en wacht tot de eerste juiste blaadjes zich hebben gevormd na de zaadlobben. Omdat dan de tijd is gekomen dat je de planten moet afprikken.

❹ Als vorst en koude temperaturen niet langer buiten te verwachten zijn, kunt u de planten in het bloembed plaatsen of de potten buiten zetten.

Deel Lavender:

Als je al een grote plant in de tuin hebt, kun je deze ook uitgraven, in twee of meer stukken splitsen en terug in de tuin planten. De beste tijd om dit te doen is in de herfst.

Zoals u ziet, hoeft u geen nieuwe lavendelplant te kopen als u een vleugje Provence aan uw tuin wilt toevoegen. Door het delen van de lavendel kan ook super worden vermeerderd.

Video: Hortensia's vermeerderen (November 2020).

Pin
Send
Share
Send