Vaste planten en siergrassen

Madonna-lelies planten en verzorgen - zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send


Als je iets echt nobels in je tuin wilt, moet je zeker Madonna-lelies planten. Hoe dit te doen en om voor Madonna-lelies te zorgen, lees hier.
© tina7si / stock.adobe.com

De Madonna-lelies, die tot 150 centimeter hoog worden, geven elk jaar een heel speciale glans aan de tuinen tijdens hun bloeifase in juni en spuiten ook een uiterst aangename, ietwat heerlijke geur. Daarom is het zo populair bij die tuiniers die waarde hechten aan genade en genade.

Als je het waardeert, moet je zeker Madonna-lelies in je tuin planten. Hoe je dit doet en waar je rekening mee moet houden als je achteraf voor de lelies zorgt, hebben we hier voor je genoteerd. Als je je aan deze punten houdt, zul je lang genieten van je elegante en uiterst aangenaam geurende Madonna-lelies.

Madonna-lelie of witte lelie (Lilium candidum)
life:meerjarig (winterhard met bescherming)
Lengte:80-120 cm
Bloom:Mei - juli
Planten:September - december
locatie:zon
Plantafstand:20-30 cm
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Plant Madonna-lelies

»Keuze van locatie:

Madonna-lelies hebben behoefte aan een volle zon, beschutte locatie. De grond moet voedselrijk en goed gedraineerd zijn, maar kan ook kalkhoudend en licht rotsachtig zijn - vochtige grond is echter niet geschikt voor dit type lelie, omdat de uien dan gaan rotten.

»Planten:

De bollen van de Madonna-lelie moeten in augustus in de tuin worden begraven. Hier moet u ervoor zorgen dat de uienpunt slechts minimaal onder de aardlaag ligt.

Tip:

Verrijk de grond met compost voordat u de bollen plant! Als alternatief kunt u ook een complete bemesting op de grond aanbrengen.

Zorgen voor Madonna-lelies

»Vorstbescherming:

Na het planten schiet de Madonna-lelie meestal steeds opnieuw op op bijzonder warme nazomer- en herfstdagen, daarom moet u de bloem tijdens de wintermaanden met vorst tegen vorst beschermen.

»Ondersteuning Madonna-lelies:

Uit de lente spruit de lelie continu uit de aarde. Vanwege de snelle groei en de indrukwekkende bloei (tot 20 zuivere witte kelk kan zich vormen op slechts één bloemstengel), heeft de vaste plant in individuele gevallen ondersteuning nodig. Gebruik eenvoudig een bamboestok waaraan je de Madonna-lelie losjes bindt. Op deze manier wordt de lelie beschermd tegen knikken, zelfs bij sterke windstoten.

»Madonna-lelies water geven:

Op warme dagen en gedurende langere periodes van droogte moet je de lelie ook matig water geven. Dit moet indien mogelijk ook meerdere keren per dag worden gedaan omdat het geen wateroverlast verdraagt ​​- bijv. ochtend en avond. Geef de Madonna-lelies echter nooit water als de zon heet is (risico op brandwonden) en altijd in het wortelgebied.

»Bezuinigen:

Tijdens de bloei kun je verdorde bloemblaadjes met de hand plukken. Als de Madonna-lelie volledig is vervaagd, moet je deze volledig afsnijden, zodat de ui onmiddellijk zijn sterkte kan herwinnen.

Tip:

Als je de lelie volgend jaar op een nieuwe locatie wilt planten, moet je de Madonna-lelie na het afsnijden van de grond verwijderen en in augustus opnieuw planten.

»Plaaginsecten:

Vooral in het voorjaar houden rode kevers, de zogenaamde leliekippen, graag op de bladeren van de Madonna-lijn, die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun intense kleuren. Aangezien deze kevers enorme schade aan de lelie kunnen veroorzaken, moet u ze met de hand verzamelen of, indien nodig, verwijderen met een bestrijdingsmiddel dat in de handel verkrijgbaar is.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»Paddenlelies - 5 tips voor verzorging
»Sieraadlelie verzorgen - hoe het gedaan is

Pin
Send
Share
Send