Perkplanten

Tuberoos - planten, verzorgen, knippen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


Tuberoos is een aantrekkelijke bloem voor de tuin en een charmant ornament voor de vaas thuis. Ontdek hier hoe u deze vaste plant kunt verzorgen.

© Florin Capilnean - Fotolia.com

Elegantie, opgaande bloeiwijzen en duurzame bloei, die tuinbloemen favoriet maakt voor vaasdecoratie. Tuberose (Agave polianthes) heeft zo'n uitstekende eigenschap. Het verbazingwekkende aantal bloeiwijzen dat afkomstig is van slechts één plant is indrukwekkend. Integendeel, de prachtige geur die de bloemen uitstralen en die 's avonds sterk toeneemt.

Hier presenteren we de prachtige bloeiende vaste plant en voorzien u van belangrijke onderhoudsinstructies.

Agave polianthes in het kort

De tuberoos ontwikkelt bloemstelen tot 1 meter hoog, waarop een verscheidenheid aan witte en, afhankelijk van de teelt, roze tot roodachtige, intens geurende bloemen ontwikkelen. Met enige vertraging geplant, bloeit de tuberoos van juli tot oktober.

De plant ontwikkelt zich uit een ui en is niet winterhard.

Een zonnige, beschutte locatie is ideaal

De Agave polianthes vindt de beste omstandigheden op een zonnige locatie. Dit moet echter worden beschermd tegen de wind, zodat de lange bloemstelen niet worden omgestoten door lichte windstoten.

Een doorlatende en voedselrijke grond heeft de voorkeur
Zet je planten in voedingsrijke en waterdoorlatende grond. Maak leemachtige grond los met veel zand en volwassen compost.

Plant tuberoos uien
U kunt tuberoosplanten binnen van maart tot juni verkiezen. Doe hiervoor de uien in bloempotten met potgrond. Vervolgens worden de potten op een heldere, niet te warme plaats geplaatst. Houd eerst het substraat voor het groeien slechts licht vochtig. Als de eerste bladeren verschijnen, geef je de tuberoosplantjes een beetje meer water.

Je kunt de gewenste planten vanaf mei in de tuin planten. Als u wilt dat uw bloemen het bed als een groep versieren, plant dan de geurige sierplant op een afstand van 30 centimeter.

U kunt de bollen ook direct in de tuin planten. Wacht tot het risico op vorst grotendeels is geëlimineerd. Bij vrij milde weersomstandigheden kunnen de uien vanaf eind maart de grond bereiken, vanaf half april in ruige gebieden.

Het is zinvol om met tussenpozen van 2 weken meerdere bollen te planten, zodat u de bloemen voor de vaas lang kunt knippen.

Water geven tijdens langere droge periodes
Tuberoos is bijzonder gemakkelijk te verzorgen en dit geldt ook voor water geven. Weergerelateerde regen is voldoende. U moet het bolgewas echter 's morgens water geven tijdens lange droge periodes.

Bemesten met het gietwater
Agave polianthes wordt bevrucht zodra de eerste bloemknoppen verschijnen. Gebruik vloeibare bloemenmeststof, b.v. deze, die je je planten met het irrigatiewater geeft. Het is essentieel om de doseringsinstructies in acht te nemen.

Alleen de vaas is gesneden
De magische bloeiende vaste plant is ideaal als snijbloem. Snijd de tuberoos voor de vaas in de ochtend en gebruik een bloemstengel waarop één bloem is geopend en de tweede zich net ontvouwt.

Plaats de verse bloem in een grote vaas met lauw water. Als je wilt, kun je de Agave polianthes combineren met andere snijbloemen.

Overwinterde tuberoos
De bollen van de plant zijn gevoelig voor vorst. De tuberoos overwintert niet in de tuin. Verwijder voor de eerste vorst de planten uit de grond. Laat de uien vervolgens op een luchtige plaats drogen. De bloembollen worden donker en droog bewaard bij lage temperaturen. Draai de uien regelmatig in de winter. Een vorstvrije garage of een droge kelder zijn ideaal als winterverblijf.

Samengevat: de tuberoos wordt gekenmerkt door zijn geurige bloei. Een zonnige en beschutte locatie is ideaal voor de bloem. De grond moet doorlatend en rijk aan voedingsstoffen zijn. Anders is de tuberoos zuinig in de zorg. Voor de eerste vorst moeten de bollen echter uit de grond worden gehaald en op een donkere, droge en koele plaats worden overwinterd.

Video: Agapanthus geteeld door Piet Panthus. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send