Perkplanten

Tafelplak - planten, onderhouden en snijden

Pin
Send
Share
Send


De tafel is robuust, zeer gemakkelijk te onderhouden en ook behoorlijk winterhard. Je hoeft dus niet eens te veel aandacht te besteden aan de cultuur van de plant.

© bildlove - Fotolia.com

Het tafelblad (taxus baccata repandens) blijkt een groeivriendelijke en gemakkelijk te onderhouden bodembedekker te zijn, die gemakkelijk groeit op nogal onherbergzame locaties en aantrekkelijke, rijke groene tapijten vormt. De bladeren van de plaat doen denken aan naalden, maar zijn niet hard en stekelig, noch harsachtig. De planten zijn bijzonder gemakkelijk te verzorgen en vergezellen de tuinliefhebber een leven lang, meestal zelfs daarna.

Plant Beschrijving

Het tafelblad wordt maximaal een halve meter hoog als bodembedekker. De kussenwasser kan daarentegen tot twee meter breed worden. Het bord is met name effectief op grote oppervlakken. Daar kan het ook worden gebruikt voor groene terreinen waardoor planten moeilijk lijken. In het bed is de tafelplak een contrastrijke metgezel voor kleurrijke zomerbloemen. Naast bedden en randen zijn rotstuinen ook zeer geschikt om de planten te etaleren. Het dichte, donkergroene gebladerte wordt niet weggegooid in de herfst en biedt daarom een ​​sfeervol beeld, zelfs in de nogal sombere wintertuin.

Let op: de plaat is giftig!
Het was niet zonder reden dat de taxus in 2011 werd verkozen tot giftige plant van het jaar. Alle delen van de plant zijn giftig. Draag daarom altijd handschoenen op het werk.

Wanneer bloeit het schoolbord?

De onopvallende bloemen verschijnen in maart en april. De belangrijkste focus ligt op de rode bessen die in de late zomer verschijnen, die de werkelijke sieraden voor de plant zijn.

Overzicht van verschillende soorten taxusbomen

❍ Gele pilaar taxus:

De gele pilaar taxus maakt indruk met zijn geelgroene naalden. Hij kan een hoogte van ongeveer vier meter bereiken. De plant groeit heel langzaam en groeit ongeveer vijf centimeter per jaar. De ingangen van de plantenlijn zijn geschikt voor het planten van graven of snijden een goed figuur in de heidetuin.

❍ Elegantisima gouden schijf:

Deze indrukwekkende taxusboom kan tot tien meter hoog worden. De naalden spruiten eerst geel en worden vervolgens geelgroen. Voor het planten in de steen- of heidetuin kan de Elegantisima gouden schijf ook worden gebruikt in combinatie met de tafelschijf.

❍ Eaglewing taxus:

De taxus-gevleugelde taxus groeit ook in de breedte in plaats van in de hoogte. Op een hoogte van iets minder dan twee meter kan de plant twee keer de breedte bereiken. De takken hangen schuin naar beneden en lijken in de wind te zwaaien. De planten groeien erg langzaam en kunnen daarom ook in kleinere tuinen worden geplant.

❍ Taxus "Westerstede":

Als een taxushaag in combinatie met de bodembedekker moet worden gebruikt, is deze variëteit de ideale kandidaat. De taxus "Westerstede" is bijzonder robuust, zeer gemakkelijk te snijden en absoluut winterhard.

❍ Dwergstijl taxus "Micro":

Een andere dwerg onder de taxusbomen kan goed worden geplant in verband met het bord. Kleine tuinen hoeven immers niet zonder taxusbomen. Deze variëteit ziet er ook goed uit in een emmer. Groei vereist echter geduld. Het duurt minstens acht jaar voordat de plant ongeveer een halve meter hoog wordt.

Vind de juiste locatie

Hoewel de planten worden gekenmerkt door een vrij lage groei, moet de keuze van de locatie zorgvuldig worden overwogen, omdat het tafelblad graag in de breedte groeit. De planten kunnen meer dan twee meter breed zijn. De kussen taxus groeit elk jaar ongeveer 20 centimeter.

Enkele en groepsaanplantingen zijn mogelijk. De bodembedekker is bijzonder geschikt voor borders, rotstuinen, heidetuinen of voor ernstige beplanting. Tafelplakken passen zich zeer goed aan hun omgeving aan. De plant zal zich zeer goed ontwikkelen, vooral op een zonnige locatie. Maar de bodembedekkers voelen ook comfortabel aan in halfschaduw en zelfs een schaduwrijke plek wordt getolereerd. Maar houd in gedachten: hoe schaduwrijker de plaat is, hoe langzamer hij groeit. De ideale locatie voor tafelplakken is in halfschaduw, omdat een locatie in de volle zon in de winter een probleem kan zijn. Jonge planten kunnen ook vaak niet tegen fel zonlicht.

De ideale locatie in het kort:

  • penumbra
  • beschermde
  • enkele positie

Kies het ideale substraat

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd en los is, omdat de plaat een diepe wortel is en zijn wortels meer dan een halve meter diep wil uitbreiden. Anders stelt het tafelblad geen hoge eisen aan de vloer. De vloer mag echter niet te vochtig zijn, omdat het kussen taxus niet graag natte voeten krijgt. De planten hebben ook geen probleem met een licht zuur of kalkhoudend substraat. Als de grond erg zanderig is, helpt de toevoeging van compost om het evenwicht van de grond te herstellen.

De juiste substantie in sleutelwoorden:

  • losjes
  • doordringbaar
  • kalkrijke
  • leemachtig

Plant de plak in een emmer

Vanwege de lage en licht overhangende groei is het tafelblad ook zeer geschikt voor teelt in de plantenbak. Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kweken in een emmer:

  • Containerplanten hebben meer water nodig.
  • Containerplanten hebben meer voedingsstoffen nodig.
  • Containerplanten hebben winterbescherming nodig.

Voldoende grootte van de planter is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plaat niet wordt beperkt in zijn groei. Ten slotte vormen kussenplakken lange tapwortels die diep in de grond reiken. In het ideale geval is de planter een halve meter diep.

Containerplanten moeten ook vaker water geven dan de tafelplaat buitenshuis vereist. Tegelijkertijd neemt het risico op wateroverlast in de planter toe. De doorlatendheid van de grond kan worden verbeterd met een afvoer gemaakt van kleigranulaat of grind.

Wanneer is de juiste planttijd?

Tafelplakken kunnen het hele jaar door worden geplant. Elke vorstvrije dag is daarom geschikt om het kussenrooster in de grond te brengen. In de zomer of herfst geplante exemplaren kunnen zich nog voor de winter goed wortelen en ontwikkelen. Op zonnige dagen moet u echter voorkomen dat u het tafelblad plant, indien mogelijk.

Tafelplakjes planten - stap voor stap instructies

❶ Selecteer locatie:

In het geval van enkele beplanting, moet ervoor worden gezorgd dat er voldoende afstand is van de aanplantende buren. De tafelplaat kan uiteindelijk tot twee meter breed worden en dus een vrij groot gebied bestrijken. Om een ​​gerichte bodembedekking te bereiken in de eerste twee jaar van staan, moet u ook drie tot vier planten op een vierkante meter planten.

❷ Maak de grond los en bereid deze voor:

Na het losmaken van de grond kan deze worden bedekt met compost of schaafsel. Dit voorziet de plant ook van voedingsstoffen.

❸ Graaf het plantgat uit:

Graaf nu het plantgat op tweemaal de diepte van de kluit. Het is vooral belangrijk om voldoende breed te gaan. Daarom moet het plantgat ongeveer drie keer zo breed zijn als de kluit.

Anlegen Afwatering maken:

Maak dan een afwatering van grof zand, grind of kleigranulaat om de grond beter doorlatend te maken en om wateroverlast te voorkomen.

❺ Geef de plant water:

Voordat u gaat planten, moet u het tafelblad voldoende water geven. De planten kunnen maximaal een dag in het water blijven zodat de kluit goed kan opzuigen.

Plant Plant invoegen:

Als de kluit lang genoeg met water is doordrenkt, kun je de plak in het plantgat plaatsen. Vul het met aarde, stap voorzichtig op de grond en geef de plant goed water.

Transplant plakjes tafel

Jongere planten kunnen nog steeds vrij gemakkelijk worden getransplanteerd, omdat de wortels zich aanvankelijk nogal oppervlakkig ontwikkelen, zodat u niet het risico loopt om de tapwortels te beschadigen tijdens het verplanten. Omdat tafelbladen een zeer dicht netwerk van wortels hebben, moet u de plant over een bijzonder groot gebied uitgraven.

Het onderhouden van de tafelplak - Hoe het goed te doen

© 7monarda - Fotolia.com

Pour:

De plaat water geven moet voorzichtig worden gedaan. Als het oppervlak is opgedroogd, giet je voorzichtig. Je moet het water niet op de bladeren leggen, maar onder de dichte takken. Het kussen moet ook geen natte voeten krijgen, omdat de planten geen wateroverlast kunnen verdragen.

Bevruchten:

Als de grond tijdens het planten wordt voorbereid en het substraat is voorzien van compost of schaafsel, is geen verdere bemesting nodig. In zeer arme gronden kun je naaldboommeststoffen in gematigde concentraties geven. Omdat de tafelplak kalk verdraagt, kunt u ook potasmeststoffen gebruiken.

belangrijk:
De bemesting moet in de late zomer worden gestopt, zodat de nieuwe scheuten goed kunnen rijpen vóór de vorst en er geen nieuwe scheutvorming wordt gestimuleerd.

Cut:

Vanwege de langzame groei en de lage gestalte is het snoeien van ondergeschikt belang. Tafelplakken worden over het algemeen echter zeer goed verdragen door te snijden. U kunt meerdere keren per jaar bezuinigen, maar alleen op vorstvrije dagen. In het voorjaar kunt u de kussenplakken gebruiken, b.v. in vorm gesneden.

Overwinteren:

Tafelplakken zijn goed vorstbestendig en overleven meestal zonder speciale maatregelen strenge vorst tot -20 graden. Laatvorst kan echter een gevaar vormen. Jonge planten en kussenplakken die in de kuip moeten worden overwinterd, lijken minder robuust. Beschermt tegen de intense winterzon, b.v. een hoes gemaakt van kreupelhout, bladeren of stro.

Omdat het een groenblijvende plant is, moet de waterbalans ook in de winter worden waargenomen. Op zonnige dagen wordt zelfs in de winter voldoende water verdampt. Zodat de plaat het weer kan oppakken, moet u de plant op vorstvrije dagen water geven zodat er geen schade aan het droge weer is.

Detecteer en bestrijd ziekten en plagen op de plaat

Taxusbomen behoren niet voor niets tot de oudste planten. Ziekten en plagen spelen een vrij kleine rol in de kussen taxus. Alleen insecten op schaal, wateroverlast en de winterzon kunnen de plant beschadigen.

❍ komluizen:

Af en toe kunnen komhoofdluizen voorkomen. De controle met conventionele sprays mislukt dan omdat een komachtig schild het broed beschermt. De beste manier om een ​​plaag te bestrijden is met parasitaire wespen.

❍ wateroverlast:

Wateroverlast is een grote vijand van de plaat, omdat natte wortels de plant kwetsbaar maken voor ziekten en plagen. Als phytophthora-rot optreedt, worden de naalden geel en drogen de takken op. De schimmelinfectie wordt meestal te laat herkend, zodat er vaak geen hulp is voor de planten. In het geval van wateroverlast kan alleen het verplaatsen naar een droge locatie helpen. Oudere planten zijn echter moeilijk te transplanteren, omdat de wortels zich tot ver in de grond uitstrekken.

❍ bruine naalden in de winter:

De winterzon veroorzaakt vaak verkleuring van de bladeren. Tafelschijven die op een zonnige locatie zijn geplant of jonge planten die nog niet voldoende zijn ontwikkeld, lopen bijzonder risico. Dit is echter geen gevaar voor de plant. In het voorjaar verschijnt het schoolbord weer in de gebruikelijke groene bladkleur. Door de naalden in de winter te verkleuren, helpt de plant alleen zichzelf en probeert ze de vorstbescherming te verbeteren.

Dit is hoe het tafelblad kan worden vermenigvuldigd

De voortplanting van de tafelplak is mogelijk door stekken en zaden. Soms zaaien de kussenplakken zichzelf.

Voortplanting door stekken:

Stekken kunnen worden verkregen tijdens het snoeien in de vroege zomer. In principe moet je altijd stekken van ongeveer 20 centimeter lang maken van scheuten van twee jaar oud. Kort dan alle zijscheuten en schiettips met de helft in en verwijder de naalden en zijscheuten volledig aan de onderkant van de scheut, die in de grond wordt gestoken. Nu zijn er twee manieren om verder te gaan:

❍ Wortelstekken buitenshuis:
Als je de stekken buiten wilt rooten, plant je ze op een beschermde locatie in de grond. Houd het substraat vervolgens gelijkmatig vochtig, maar niet te nat. Na meer dan een jaar zullen voldoende wortels zijn gevormd en kan de jonge plant naar de gewenste locatie worden verplaatst.

❍ Wortelstekken in de planter:
Je kunt de stekken ook in een plantenbak in huis kweken. Plaats de stekken in een zand-turfmengsel en wortel bij kamertemperatuur en zelfs temperaturen. De temperatuur moet minimaal 20 graden zijn. Zorg ook voor een gelijkmatige vochtigheid.

Trouwens, het bewortelen kan worden versneld als je een plastic deksel over de planter legt. Je moet deze plastic kap dagelijks ventileren zodat er geen schimmel ontstaat.

Zelfs met binnenkweek duurt het enkele maanden tot een jaar voordat uit een nieuwe scheut van de plant kan worden gezien dat de vermeerdering succesvol was. Vervolgens worden de planten opgepot en buiten op de gewenste locatie gekweekt.

Voortplanting door zaden:

Het bord is een donkere kiem. Voordat de zaden ontkiemen, moeten ze een paar weken worden gekoeld. Dit kunt u het beste doen in een afgesloten zak in de koelkast. De zaden kunnen vervolgens direct buiten worden geplant of, zoals reeds beschreven voor de vermeerdering van stekken, in plantenbakken worden geplaatst voor binnenteelt.

Pin
Send
Share
Send