Kruiden

Olijfkruid - tips van teelt tot oogst

Pin
Send
Share
Send


Als je van de smaak van olijven houdt, zal je dol zijn op het olijfkruid. Het smaakt gewoon heerlijk en is heel gemakkelijk te kweken. We zullen u vertellen hoe u het hier kunt doen.

Olijfkruid - standaard in de mediterrane keuken

Het olijfkruid, zoals de naam al doet vermoeden, smaakt naar verse olijven en is daarom een ​​van de meest populaire kruiden in de mediterrane keuken. Hoewel het matig winterharde kruid helaas nog niet erg bekend bij ons is geworden. Olijfkruid wordt meestal in de rokerij gebruikt om vlees en vis een nog delicate smaak te geven.

Aangezien dit een kruid is dat in geen enkele keuken mag ontbreken, hebben we ooit voor u opgemerkt hoe olijfkruid wordt geteeld, verzorgd en geoogst.

Groei olijfkruid

Plant het olijfkruid, dat gemiddeld tot 50 centimeter groeit, op een plek die zo zonnig en droog mogelijk is. Het is daarom ook ideaal voor teelt in een rotstuin.

Tip:

Vooral bij fel zonlicht ontwikkelt het groenbladige olijfkruid een zeer intense olijfgeur, die een aangenaam aroma in de tuin verspreidt.

Olijfkruid goed verzorgen

»Winterbescherming:

Het olijfkruid, vaak aangeduid als heilig kruid, is een van de gemakkelijkst te verzorgen in de tuin en kan vol vertrouwen zelfs in de winter open blijven als je het beschermt met een beetje kreupelhout of tuinvlies.

Tip:

Olijfkruid is ook geschikt voor het kweken in een pot (link tip: trek kruiden op de vensterbank - dit is hoe het gedaan is), maar moet dan overwinterd worden in een vorstvrije, met licht overgoten kamer. Dit heeft het voordeel dat je het kruid bijna het hele jaar door kunt gebruiken.

"Casting:

Bovendien heeft de geelbloeiende kruidenvariëteit met zijn langdurige bloeifase van begin juni tot eind augustus slechts matig water nodig tijdens langere droge periodes - maar je moet zeker voorkomen dat er wateroverlast ontstaat!

"Bemesting:

Je moet ook regelmatig olijfkruid voorzien van organische meststof. Je moet dit ongeveer om de 4 tot 6 weken rond de plant opnemen, waardoor de grond automatisch weer wordt losgemaakt.

»Bezuinigen:

Een volledige snoei van de plant moet altijd in het vroege voorjaar plaatsvinden, kort voordat de nieuwe groei begint. In de herfst, aan de andere kant, moet u alleen elk jaar een kleine topiary maken, zodat het natuurlijke gebladerte de plant tegen wintervorst kan beschermen.

Oogst olijfkruid

Het olijfkruid lijkt erg op de cipressenfamilie, daarom worden de bladeren vaak ten onrechte naalden genoemd. Deze zijn echter ideaal voor het op smaak brengen van talloze gerechten (salades of soepen, visgerechten en vleesgerechten).

De afzonderlijke stelen worden geoogst afhankelijk van de behoefte aan gebruik. Je kunt de bladeren plukken voor de gerechten zelf. Het smaakt ook geweldig op brood of met kaas.

Bovendien kunt u het olijfkruid in de late herfst net als andere kruiden drogen, zodat u zelfs in de winter niet zonder de verfijnde smaak hoeft te doen. (Link tip: Kruiden bewaren - 5 opties gepresenteerd)

Tip:

Je kunt ook olijfkruid gebruiken om kruidenoliën te maken.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»Currykruid: tips van teelt tot oogst
»Paddenstoelenkruid - teelt en verzorging
»Tuinkers - Zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send