Perkplanten

Onderhoud Goldfelberich - Belangrijke informatie voor water geven, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


De Goldfelberich is zeer veeleisend en gemakkelijk te onderhouden, maar je moet er nog steeds op letten, anders verspreidt het zich ongehinderd.

© emer - Fotolia.com

De zorg voor de gouden kattestaart (Lysimachia punctata), ook bekend als gestippelde kattestaart, zal voor u geen grote problemen opleveren. Als een veeleisende beginnersplant zal de gouden raket genieten van zijn vele goudgele bloemen en gretig groeien. Soms een beetje te enthousiast. Zorgen voor de plant betekent daarom ook op zijn plaats zetten, zodat je vroeg of laat niet omringd zult worden door distelvinken en de andere planten met succes zijn verplaatst.

Lees hieronder waar u op moet letten bij het verzorgen van de robuuste bloeiende plant.

Giet de gouden rogge op de juiste manier

De Goldfelberich houdt van een vochtige locatie. Als het te droog is, kun je niet genieten van de vele goudgele bloemen. Omdat de plant echter ook geen wateroverlast verdraagt, moet je voorzichtig zijn bij het water geven. De plant moet regelmatig worden gehydrateerd, maar niet worden gewassen. Dus geef matig maar regelmatig water. Op droge dagen hebben de planten meer water nodig. Water geven kan op natte dagen worden vermeden.

"Tip: Gebruik zacht en kalkvrij water, bij voorkeur regenwater.

Om het vocht langer in de grond te houden, is het raadzaam om een ​​laag schorsmulch aan te brengen. De voorkeurslocatie van de Goldfelberich is in de buurt van het water of in de buurt van een regenton. Als dit niet het geval is, houden de planten ervan om van tijd tot tijd vochtig te worden gespoten. In ijzige omstandigheden worden de planten over het algemeen niet bewaterd.

in het kort:

 • De aarde mag niet uitdrogen
 • Vermijd wateroverlast
 • geef geen water in de vorst
 • gebruik kalkarm water
 • Bemest de gouden raket goed

Bemest de gouden raket goed

De Goldfelberich hoeft geen reguliere meststoffen te ontvangen. De planten zijn niet veeleisend en gedijen eigenlijk in elke tuingrond. Desalniettemin zijn er, afhankelijk van de locatie, verschillen in groei en bloeikracht. Vooral magere bodems kunnen worden verrijkt met compost. Voor oudere planten is het raadzaam om de gouden veldeik zo te implementeren dat deze de tuinbed niet teveel domineert en tegelijkertijd verse grond behoudt.

"Tip: Als het gouden veld zich in de emmer bevindt, kan het minder voedingsstoffen opnemen via de grond en moet het ook worden bemest.

Moet de Goldfelberich worden gesneden?

Een dichte en bossige groei ligt in de aard van de plant, zodat een regelmatige topiary niet nodig zal zijn. Zodat de planten niet te overvloedig groeien en hun vorm behouden, moet een schaar eenmaal per jaar worden gebruikt. Een radicale snoei wordt uitgevoerd in de herfst na de bloeiperiode, wanneer de stengels hebben gebloeid en van kleur beginnen te veranderen. Verwijder alle delen van de plant tot ongeveer een handbreedte boven de grond.

"Tip: Degenen die hebben gefaald, kunnen ook in het voorjaar snijden. De plant had echter nog niet moeten ontspruiten.

Als snijmaatregelen nodig zijn vanwege ziekten of plagen, kunnen deze het hele jaar door worden uitgevoerd.

De Goldfelberich als snijbloem

De opvallende bloemstelen zorgen niet alleen voor bewondering in de tuin. De Goldfelberich kan ook worden gebruikt als snijbloem. De Goldfelberich vindt zijn rechtvaardiging vooral in grote, kleurrijke zomerboeketten. De individuele stelen kunnen ook voor zichzelf spreken in de vaas.

Detecteer ziekten en plagen

Zoals je misschien al hebt geraden, lijdt een robuuste en krachtige plant zoals de gouden raket zelden aan ziekten of plagen. Zo nu en dan kan het gebeuren.

De oorzaak is meestal een van de volgende onderhoudsfouten:

 • grond te droog
 • kalkhoudend, hard water
 • te donkere, koele locatie
 • te magere grond

Het volgende is waargenomen bij schadepatronen in het gouden veld:

 • slakken
 • bijgehouden
 • bladluizen
 • wortelrot

"Slakken - gevaar voor jonge planten
Meestal worden jonge planten aangetast door slakken. Als de bladeren nog steeds erg mals zijn, dienen ze als een populaire voedselbron en bestaat het risico dat ze in korte tijd kaal worden. Je kunt jezelf helpen met een slakkenomheining. Meestal is het echter voldoende om uw ogen te openen en de nachtdieren op tijd te verzamelen. Slakken eten is geen doodvonnis voor het robuuste gouden veld. Zodra het vraatzuchtige ongedierte is verwijderd, groeien nieuwe bladeren terug en is er geen schade aan de plant.

"Rupsen en bladluizen - zeldzame maar ongenode gasten
Een besmetting met rupsen of bladluizen is zeldzaam in het gouden veld. Controleer de planten van tijd tot tijd, u zult de besmetting opmerken en kunt uzelf snel helpen door te verzamelen of te douchen.

"Tip: Lieveheersbeestjes zijn een natuurlijk roofdier tegen bladluizen.

"Wortelrot
Planten houden van vocht, maar natte voeten worden op de lange termijn niet nat. Watergebreken kunnen snel leiden tot wortelrot. Dit gaat gepaard met een achterblijvende groei en een vieze geur die uit de grond oprijst. Snelle actie is vereist om de plant te redden. De Goldfelberich moet onmiddellijk worden getransplanteerd. Het gehele substraat moet worden verwijderd.

Bloeiende luie gouden rogge - wat is het?

Op een optimale locatie zal de gouden raket zijn bloeiende vreugde niet missen. Als er slechts enkele of helemaal geen bloemen zijn, kan dit te wijten zijn aan een te donkere locatie. Locaties in de volle zon zorgen voor een overvloed aan bloemen. Als de toevoer van voedingsstoffen in de grond te laag is, zal de plant ook niet in staat zijn om voldoende bloemen te ontwikkelen. Dit is waar de conversie naar een voedingsstofrijk substraat of de verrijking van de bestaande grond met compost helpt.

Overwinteren gouden veld

De planten zijn winterhard. Geen extra bescherming vereist voor buitenplanten tijdens het koude seizoen. Een bepaalde voorbereiding op het koude seizoen is echter voordelig. Dit beïnvloedt in eerste instantie het snoeien in de herfst. Als de stengels voor de winter radicaal worden ingekort, helpt dit om de wortels te versterken en de Goldfelberich resistenter te maken. Het gietgedrag speelt ook een rol. Met de vorst wordt het water gestopt omdat de plant zich terugtrekt in de wortel en geen voedingsstoffen meer opneemt. Als de nachttemperaturen onder de tien graden komen, wordt irrigatie alleen uitgevoerd als de grond volledig droog lijkt te zijn.

Video: Lysimachia punctata (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send