Vaste planten en siergrassen

Meloenpeer: tips van teelt tot oogst

Pin
Send
Share
Send


Heb je ooit een meloenpeer gegeten? Dat zou je moeten doen! En als je het te leuk vindt, hebben we tips voor het kweken tot het oogsten van de meloenpeer.

Meloenperen zien er geweldig uit

Die in hun Zuid-Amerikaanse huis onder de naam Pepino Bekende, extreem smakelijke meloenperen (ook wel perenmeloenen genoemd) hebben recent steeds meer aandacht gekregen in onze tuinen. De kleine meloenperen hebben hun Germaanse naam vanwege hun uiterlijk. Terwijl Pepinos de grootte (tot ongeveer 20 centimeter) en de basiskleur van een peer hebben, lijken hun paarse strepen en hun vorm veel meer op een meloen.

De paarse en witte bloei van de Pepinos is fascinerend in de zomermaanden. Vooral omdat het veel koeler wordt bij lagere temperaturen, maar het witgehalte aanzienlijk verhoogt bij warm weer. Tegelijkertijd vormt de gele vrucht zich in de bloem, wat een groot contrast vormt met de bloemkleur.

Ziet er geweldig uit en geweldige smaak

Maar ze werden ook populair bij ons vanwege hun zoete, fruitige smaak, die vooral populair is bij kinderen.

Tip:
Meloenvruchten zijn ideaal voor het garneren van cakes of desserts. Je kunt ze echter ook gebruiken om salades te versieren.

Meloenpeer: tips van teelt tot oogst

Teelt van de meloenpeer

In speciaalzaken kun je nu meloenperen kopen die tot 1 meter lang worden als plantenklare stokjes voor balkons, patio's of tuinbedden.

»Bestel hier & controleer de beschikbaarheid

Natuurlijk kun je de zaden (ook verkrijgbaar vanaf de binnenkant van het fruit) op een vensterbank zaaien. Idealiter zou u dan een grond moeten gebruiken die zo zanderig mogelijk is, b.v. Cactusaarde.

Tip:
Het is echter ook volledig voldoende als u een iets groter stekje (ongeveer 10 centimeter lange scheut in de herfst) in vochtig zand plaatst of in een waterglas zet en het in een zandige groeigrond transplanteert als fijne wortels worden gekiemd. (Link tip: planten vermenigvuldigen - 4 technieken)

Tegen het volgende voorjaar zal deze stomp zich ontwikkelen tot een stevige plant die je vervolgens buiten kunt gebruiken. Hier moet u dan kiezen voor een beschutte, zeer zonnige locatie.

Verzorging van de meloenpeer

»Water geven / bemesten:

Pepino's hebben voldoende water nodig - maar u moet waterverzadiging strikt vermijden. Bovendien hoeven ze meestal niet te worden bemest.

»Dunne planten:

Meloenperen, zoals tomaten, maken deel uit van de nachtschadefamilie, daarom moet je de planten uitkiezen om een ​​goede oogst te krijgen (link tip: tomaten uitdunnen voor veel fruit).

»Controle ongedierte:

Van tijd tot tijd worden meloenperen ook besmet met ongedierte, b.v. Vliegen, luizen of een schimmelaanval. Ongediertebestrijding moet dan worden uitgevoerd zoals bij tomaten. Een grondige douche kan echter soms wonderen verrichten tegen plagen, vooral bij potplanten.

"Overwintering:

In de ijzige wintermaanden moet de meloenpeer, die eigenlijk enkele jaren oud is, de winter doorbrengen in een vorstvrije ruimte.

Tip:
Neem pepertjes van het veld, plant ze in potten en b.v. in een wintertuin, een glazen huis of een lichte kelder.

Vruchten die nog niet zijn geoogst, blijven natuurlijk aan de stok rijpen. Je kunt ze ook uit de plant plukken en in een kom laten rijpen.

Oogst meloen peren

Pepino's rijpen in de late zomer en herfst. Je kunt de rijpheid herkennen aan het feit dat de vruchtkleur verandert van lichtgroen naar geel, het fruit wijkt af onder zachte druk en ruikt ook heerlijk.

Tip:
Gekruide meloenperen kunnen ongeveer 3 tot 4 weken worden bewaard bij koele temperaturen (ongeveer 5 graden). Pepino-jam smaakt ook heerlijk!

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»Groeiende meloenen - 6 tips
»Een pompoen planten - 2 opties

Video: Meloenpeer kweken (November 2020).

Pin
Send
Share
Send