Vaste planten en siergrassen

Multiply Mirabelle - Dit is hoe het werkt met zaden en worteltakken

Pin
Send
Share
Send


Mirabelpruimen zijn meestal wilde planten die zichzelf vermenigvuldigen. Je kunt de plant echter ook zelf reproduceren met de heerlijke gele vruchten. Hoe dit werkt en waarmee rekening moet worden gehouden, vindt u in dit artikel.

De heerlijke zoete vruchten van de mirabel De mirabel is een ondersoort van de pruim en vooral populair vanwege zijn kleine zoete vruchten. Net als veel andere fruitgewassen kan de Mirabelle natuurlijk ook worden gekweekt. Je zou bijvoorbeeld een kern kunnen laten ontkiemen. Dit duurt echter lang en is vaak niet eens succesvol.

Voortplanting via root-levering werkt betrouwbaarder. Hier moet je overwegen of je een wortelvaste of geënte Mirabelstruik of boom in de tuin hebt. De vermenigvuldiging van mirabelpruimen via wortelscheuten heeft alleen zin als je een wortelveilige originele plant hebt.

Echte wortel of verfijnde mirabel?

Mirabelpruimen zijn er in twee vormen. Naast de originele, natuurlijke boom is er de verfijnde variëteit waarin de mirabel op een drager wordt geënt, bijvoorbeeld pruim. Je ziet het verschil met de wortels, de bladeren en de stengel. Verschillende scheuten verschijnen regelmatig rond de kofferbak. De scheuten worden worteluitslag, rootshoots of rootshoots genoemd. Wanneer de wilde scheuten bladeren krijgen, hebben de uitlopers van wortelachtige mirabellen dezelfde bladeren. In het geval van geënte planten zien de bladeren eruit als die van de onderstam.

De stam is van verschillende dikte in een geënte boom nabij de grond. De onderste tien tot twintig centimeter zijn dunner dan de bovenste stam en geënte bomen groeien vaak niet recht. Dit komt door het eindpunt, omdat het oog voor het eindpunt heel ver beneden ligt. Vandaar zweeft de boom opzij. Deze bocht en de verdikking hierboven duiden op een geënte boom.

Mirabelle / Zwetschge als voorbeeld gebruiken:

  • Realtime mirabel: Bladeren van de wilde scheuten zoals mirabel, rechte stengel met een uniforme omtrek, voortplanting resulteert in een echte mirabel.
  • Geënt op Mirabelle: Bladeren van de wilde scheuten zoals pruimen, buigen in de stam, kleinere stamomtrek nabij de grond, vermenigvuldiging resulteert in een pruim.

Voortplanting via wortelboom

Wortelvoortplanting is alleen zinvol als je een rootveilige boom hebt. Graaf de uitlopers in de vroege zomer voorzichtig uit. Er moeten wat bladeren op het bovengrondse deel zijn, het onderste deel moet uit wortels bestaan. Bestrooi vervolgens de uitlopers met wortelpoeder (zoals deze) aan de onderkant en leg ze in zaailingen. Als alternatief kunt u de wortelspruiten direct in de tuin planten. De aarde moet altijd licht vochtig zijn. Een mild tot warm klimaat bevordert het proces.

Laat de mirabelzaden ontkiemen

Als u het nog steeds met de kernen wilt proberen, gaat u als volgt te werk:

Voor deze methode heb je zaden nodig van volledig rijp fruit. Vijl de kernen aan de buitenkant iets in, laat ze een nacht in warm water weken en plaats ze in containers met normale tuingrond. Niet elke kern kiemt - neem er meerdere. Blijf vochtig en warm, en met een beetje geluk verschijnen de eerste scheuten na een paar weken. Houd alleen de sterkste! De jonge planten mogen pas volgend jaar naar buiten. Het duurt enkele jaren voordat de nieuwe Mirabelle vruchten afwerpt, dus je moet geduld hebben.

Met tuinmanhulp: vermeerder oude rassen veilig

De belangrijkste reden voor de vermeerdering is meestal dat je een oude variëteit in de tuin hebt, waarvan je de vruchten bijzonder lekker vindt. Hier is het de moeite waard om een ​​tuinman een professionele afwerking te laten doen. U ontvangt dan op betrouwbare wijze een mirabelboom met dezelfde eigenschappen - en u krijgt veel sneller fruit, want dat is een van de belangrijkste voordelen van verfijning.

Video: La mirabelle de Lorraine, une affaire de professionnels (Augustus 2020).

Pin
Send
Share
Send