Kruiden

Verpotte madeliefjes - de wortels hebben nieuwe ruimte nodig

Pin
Send
Share
Send


Margrieten in een emmer of pot moeten regelmatig worden verpot. Op deze manier ontwikkelen ze zich door de jaren heen tot robuuste en briljante bloeiers.

Madeliefjes maken indruk met hun schitterende bloei.

Madeliefjes (Leucanthemum) hebben de harten van bloemenliefhebbers al lang veroverd. Of ze nu in de tuin zijn als korting of in het bad op het terras, hun glamoureuze overvloed aan bloemen maakt ze zo populair. Ze bloeien van mei tot oktober.

Na verloop van tijd kunnen madeliefjes in potten te strak in hun plantenbak worden omdat hun wortels zich ontwikkelen tot een sterke baal. Bovendien wordt de grond in de pot of emmer geleidelijk uitgemergeld omdat de plant de voedingsstoffen opgebruikt. Nu is het tijd om de madeliefjes opnieuw te planten. Ze moeten tenslotte krachtig blijven groeien en prachtig bloeien.

Houd bij het transplanteren van uw madeliefjes rekening met het volgende:

  • de nieuwe plantenbak, gemaakt van klei of plastic, moet ongeveer 2 cm breder en hoger zijn dan de vorige,
  • gebruik voedingsrijke potgrond,
  • bedek het gat in de bodem van de pot met grof grind of stukjes klei.

Madeliefjes verpotten stap voor stap

1Vul je nieuwe pot met een kleine laag grind of scherven, ongeveer een centimeter hoog. Dit dient als drainage om wateroverlast en dus verval te voorkomen.

2 Grond is nu toegevoegd aan maximaal een kwart van de potinhoud. Bevochtig ze een beetje. Til het madeliefje vervolgens voorzichtig uit de oude pot en zorg ervoor dat u de wortels niet beschadigt. Nu kun je de wortels voorzichtig losmaken met je vingers als ze te strak aan elkaar plakken.

3De plant wordt vervolgens voorzichtig in de nieuwe container geplaatst. Vul de pot nu met aarde en druk het madeliefje voorzichtig op zijn plaats. Uiteindelijk wordt de plant bewaterd.

Bemest het getransplanteerde madeliefje nog niet. Pas na ongeveer twee weken krijgt ze wat vloeibare meststof. Nu moet de potplant regelmatig water worden gegeven om opnieuw schitterend te kunnen bloeien.

Video: Gratis planten, hoe vermeerder of stek je planten in je tuin? Afleggen. Tuinmanieren (November 2020).

Pin
Send
Share
Send