Perkplanten

Zomermadeliefje - planten, verzorgen, knippen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De zomermadeliefjes zijn absolute klassiekers in de tuin. Dit is niet verwonderlijk, omdat het gemakkelijk te planten is en ook extreem gemakkelijk te verzorgen is.

© hlaine_larkin - Fotolia.com

De planten uit de familie daisy bepalen het beeld in de zomertuin. In tegenstelling tot de andere plantensoorten, strekt de bloem zich niet uit tot in de late herfst. De bladeren van het zomermadeliefje (Leucanthemum) zijn kleiner. De grote, witte bloemen, een symbool van de zomertuin, worden niet over het hoofd gezien. Het zomermadeliefje is een echte klassieker. Vanaf mei verschijnen de opvallende witte bloemen uit het donkergroene gebladerte met het gele oog dat kenmerkend is voor zomermargriet.

Als u de zomermadeliefjes in bedden en randen plant, zult u ook genieten van vlinders en bijen. De planten trekken ook bewonderende blikken aan als kuipplant of in bloembakken. Het zomermadeliefje wordt beschouwd als een van de meest duurzame snijbloemen, waardoor het gemakkelijk is om de zomer in uw kamer te brengen.

Wanneer bloeit het zomermadeliefje?

Zoals de naam al doet vermoeden, bloeien de planten in de zomer. In een zonnige positie en regelmatig water, strekt het madeliefje zijn witte bloemhoofdjes uit naar de zon tussen mei en september. Vervaagde bloemhoofdjes moeten regelmatig worden verwijderd. Dit bevordert de vorming van nieuwe bloeiwijzen.

Bloeiende luie madeliefjes - de oorzaken

 • Locatie te schaduwrijk
 • onvoldoende water
 • Bloeiwijze te smal
 • Vloer te strak
 • Bodem te arm

Welke soorten madeliefjes zijn er?

Een overzicht van de meest populaire zomermadeliefjes:

verscheidenheidtoelichting
Zomer daisy ijssterDeze soort heeft witte, dicht gevulde bloemhoofdjes. De bloeitijd is juli en augustus. De straalbloemen verschijnen als een omzoomde bloemhoofd. Dit aantrekkelijke type plant is erg populair in landelijke tuinen.
Zomermadeliefje BeethovenDeze soort is bijzonder lang. De vaste planten kunnen een hoogte van maximaal één meter bereiken. De grote, opzichtige bloemen met hun gele ogen zijn bijzonder effectief in natuurlijke bedden en in de boerentuin.
Zomermadeliefje Christine HagemannMet zijn bloemhoofdjes die doen denken aan oversized edelweiss, is deze soort bijzonder aantrekkelijk. Tijdens de bloei is het midden van de bloem enigszins groenachtig. De bloem zelf schijnt in zuiver wit. Als snijbloem heeft deze variëteit een bijzonder lange houdbaarheid.
ZwergmargeriteDwergmadeliefjes zijn een eenjarig type madeliefjes die in bedden kunnen worden geplant, maar ook goed tot hun recht komen in bloembakken. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 25 cm en de witte bloemen zijn vergelijkbaar met de bloeiwijzen van de madeliefjes.
Zomer daisy groep trotsZoals de naam al doet vermoeden, staat deze plant niet graag op zichzelf. Tussen juni en september verschijnen de witte bloemensterren, die een blikvanger worden in borders of in de cottage-tuin. De overvloed aan bloemen is bijzonder overvloedig en de plant bereikt een gestalte van ongeveer 50 cm.

Zomermadeliefjes planten - hoe het goed te doen

De zomermargriet is een vrij veeleisende plant die over het algemeen tevreden is met normale tuingrond buitenshuis. Een zonnige locatie bevordert een overvloedige bloei. Bloei bevordert ook een voedingsstofrijke bodem. De vloer mag niet te droog zijn, maar wateroverlast moet in elk geval worden vermeden. De plant voelt minder comfortabel aan op zware kleigronden en op zandige locaties. De locatie mag in de winter niet te vochtig zijn. Omdat de zomermargariet zich massaal verspreidt, heeft het dienovereenkomstig ruimte nodig. Maximaal vijf planten kunnen op één vierkante meter worden geplaatst. Als de grond fris, goed gedraineerd en rijk aan voedingsstoffen is, zal de plant snel opgroeien. Een beschermde locatie is ook belangrijk. De bloemstelen kunnen gemakkelijk knikken. Het is daarom raadzaam om de groeiende planten te ondersteunen. Zomermadeliefjes kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 80 centimeter en harmoniëren heel goed met delphiniums, papavers of lupines in het bed.

Waar moet bij het planten op worden gelet?

 • kies een zonnige locatie
 • zorg voor voldoende ruimte in het bloembed
 • voedingsrijke, losse grond
 • beschermde locatie

Zomermadeliefjes kunnen ook worden gekweekt uit zaden. De zaden kunnen al in maart in een warme pot in een potten worden gezaaid. In mei, na de Ice Saints, kan het zaaien direct in de bloembed plaatsvinden.

"Tip: De plant is de ideale aanvulling op de cottage-tuin en de zaden kunnen ook gemakkelijk worden verdeeld in bloemenweiden.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij de verzorging van zomermadeliefjes?

© Carola Schubbel - Fotolia.com

De plant blijkt vrij veeleisend. Er zouden nauwelijks problemen moeten zijn bij het kiezen van de juiste locatie. Als het zomermadeliefje regelmatig water wordt gegeven, zal het je bedanken met zijn overvloed aan bloemen. Na de eerste bloei kan een snoei worden uitgevoerd om een ​​even uitgebreide tweede bloem te garanderen. Na de zomer werpt het madeliefje de bladeren. Een nieuwe snede mag alleen in het voorjaar worden gemaakt. Zorg er bij het planten voor dat de planten voldoende ruimte hebben. Anders interfereren de madeliefjes met de groei. De planten moeten regelmatig worden bewaterd, in droge periodes ook meerdere keren per dag. Wateroverlast is de grootste vijand van de plant.

Geef de zomermadeliefjes goed water en bemest

Een zonnige locatie wordt beloond met een rijke bloei van de plant. Zomermadeliefjes hebben echter altijd voldoende water nodig. Het is belangrijk om de aard van de grond in de gaten te houden, omdat de plant geen wateroverlast kan verdragen. Water geven moet regelmatig worden gedaan, zelfs op gedeeltelijk beschaduwde locaties. Water mag niet in de volle zon worden gegeven. De beste giettijd is de ochtend- en avonduren. Zodat overtollig water kan weglopen en wateroverlast wordt vermeden, is het raadzaam om voor afwatering te zorgen. In de regel is extra bemesting in de open lucht niet nodig; de plant is meestal tevreden met een losse, voedingsrijke tuinaarde. Om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, kan deze worden opgewaardeerd met compost. Conventionele tuinmest wordt ook goed verdragen en wordt met name aanbevolen voor kuipplanten.

Moeten zomermadeliefjes worden ingekort?

Zomermadeliefjes bloeien tussen mei en september. Deze lange bloeiperiode van vijf maanden kan leiden tot overbloei. Als de zomermadeliefjes na de bloei in de vroege herfst worden teruggebracht, kunt u nieuwe scheuten vormen en zo de winter beter overleven. Oudere vaste planten moeten meestal na de bloei worden gesnoeid en ook worden gesplitst. Het resultaat is krachtige nieuwe scheuten en een overvloed aan bloemen in het volgende jaar.

Gesnoeide zomermadeliefjes zijn robuuster en gaan lang mee dan onbehandelde planten die snel ouder worden. Na de eerste bloei kan de plant worden teruggebracht tot ongeveer een derde om de tweede bloei te bevorderen.

Ziekten en plagen van zomermadeliefjes

Over het algemeen is de plant nauwelijks vatbaar voor ziekten of plagen. Als de verzorgingsinstructies worden gevolgd en de plant op een zonnige locatie komt, zou de hobbytuinier nauwelijks problemen moeten hebben met de robuuste planten. Af en toe kunnen de madeliefjes worden besmet met rupsen. Iedereen die regelmatig zijn buitenplanten controleert, zal dit goed herkennen. De rupsen zijn voldoende als tegenmaatregel.

In het geval van wateroverlast reageert de zomermargriet echter gevoelig en kunnen de volgende problemen optreden:

Gietvorm

Als de planten permanent te nat zijn, kan zich schimmel vormen. De plant is zwaar aangetast en er zijn bruine vlekken op de bladeren. Schimmel komt vooral veel voor op zomermadeliefjes die in potten of bakken worden bewaard. Schimmel kan gemakkelijk worden geïdentificeerd vanwege een natte stand en ook vanwege een onaangename, muffe geur die uit de plant oprijst.

Wat te doen

 • Haal de plant uit de aarde
 • Verwijder rotte wortels en aangetaste bladeren
 • Spoel de wortels en laat ze iets drogen
 • Plant in nieuwe, voedselrijke grond
 • voorzichtig inschenken

Bladvlekkenziekte

Wateroverlast of een te schaduwrijke locatie zijn de triggers voor bladvlekkenziekte. Deze paddestoel toont zich in de vorm van bruine tot zwarte bladvlekken

Wat te doen

 • Verwijder aangetaste bladeren
 • Bladeren zijn niet toegestaan ​​op de compost
 • Nabehandeling met fungiciden is logisch

Meeldauw

Meeldauw is een van de meest voorkomende schimmelziekten in het bloembed. Warme, vochtige bodems bieden een bevoorrecht voedingsmedium voor meeldauw. De sporen worden verspreid door de wind. Dit gebeurt bij voorkeur op warme, vochtige dagen. Echte meeldauw is te zien op de bladeren van de plant tijdens de dagelijkse inspectie. Deze vertonen een witte tot grijsachtige coating.

Wat te doen

 • Spray op een mengsel van water en melk
 • behandel na het drogen met schoon water
 • Luizen en mijten komen eraan

Bladluizen en spintmijten

Af en toe treedt een bladluis- of spintmijt op. Bladluizen kunnen met het blote oog worden gezien. Besmette delen van planten vertonen plakkerige vlekken. De bladeren krullen op en vallen uiteindelijk af. Bladluizen kunnen effectief worden verwijderd met zachte zeep of een brouwsel van brandnetels of zwarte varen. De hele plant moet worden besproeid met de oplossing.

Spintmijten zijn op het eerste gezicht vaak niet herkenbaar omdat de vliezen zich vaak aan de onderkant van de bladeren bevinden. Als de bladeren geel worden, is dit een duidelijk teken van een aanval met spint. Deze plagen kunnen effectief worden aangepakt met behulp van commercieel verkrijgbare pesticiden. Deze zijn verkrijgbaar op chemische of plantaardige basis.

Hoe kunnen zomermadeliefjes worden gepropageerd?

Zomermadeliefjes kunnen worden vermeerderd door zaden en stekken. Iedereen die ervoor kiest om zaden te vermenigvuldigen, kan de zaden in februari beginnen te planten en op de vensterbank te laten groeien. De planten mogen dan half mei buiten staan.

Voortplanting met stekken - hoe het werkt

 1. snijd stekken in de late zomer
 2. Takjes moeten ongeveer tien centimeter lang zijn
 3. Breng stekken in de grond
 4. geef regelmatig water
 5. na het vormen van de wortels, plaats ze in grotere vaten
 6. Overwinterde jonge planten binnenshuis
 7. Plant het volgende voorjaar buiten

Waar moet rekening mee worden gehouden als madeliefjes overwinteren?

Na de bloei moeten de planten volledig worden teruggeknipt. Goede irrigatie en de toepassing van compost bevorderen het volgende jaar de bloei. Containerplanten moeten voor de eerste nachtvorst het huis in worden gebracht. De locatie moet helder zijn en niet warm worden gekozen. De planten hebben ook in de winter water nodig. De kluit mag echter niet te nat zijn. Planten die buiten worden achtergelaten, kunnen worden bedekt met kreupelhout of worden beschermd tegen strenge vorst met tuinvlies. Madeliefjes in het veld dienen als winterbescherming voor bloemstelen. Daarom wordt volledige snoei voor de winter alleen aanbevolen voor kuipplanten.

De speciale schoonheid - de madeliefjeboom

De margrietboom is een echte blikvanger als containerplant. De planten creëren een zomersfeer op het balkon en terras en bloeien in een kleine ruimte. De madeliefjes zijn speciaal voor deze vorm van groei gekweekt en groeien niet op een struikachtige manier als de plant zelf, maar als een aantrekkelijke stengel. De madeliefjesteel bloeit ook de hele zomer.

Nieuwe bloemen worden sneller en overvloediger geproduceerd als bloeiende bloeiwijzen regelmatig worden verwijderd. De containerplant heeft een zonnige locatie nodig. Volle zon wordt getolereerd. Gedeeltelijke schaduw is mogelijk, maar wordt erkend met minder bloei. Regelmatig water geven is erg belangrijk. Containerplanten hebben ook om de 14 dagen een in de handel verkrijgbare vloeibare meststof nodig. Ook bij madeliefjes kan snoeien na de eerste bloem de voorkeur geven aan een tweede bloei. De stengels moeten op ongeveer tien graden overwinteren in lichte trappenhuizen of op zolder. Donkere kelders worden echter niet aanbevolen. In milde winters, met een beetje geluk, kunnen de planten ook overwinterd worden op een beschutte locatie op het balkon of terras. Bedekken met tuinvlies is in ieder geval noodzakelijk.

Zomer margrieten en hun gebruik

Zomermadeliefjes zijn vooral populair in bedden, borders en cottage-tuinen. De planten zetten ook sfeervolle accenten in de kuip op het terras of balkon. De helder witte bloemen zorgen voor lichtheid. Dit is vooral handig als de planten bijvoorbeeld voor heggen worden geplant. Kleuraccenten kunnen worden ingesteld in groepsbeplantingen met papavers, rozen, vuurlelies of gladiolen. Het zomermadeliefje is een meerjarige snijbloem en blijft enkele weken in de vaas. Het water moet regelmatig worden ververst. De houdbaarheid kan worden verlengd als de stengel van de zomermadeliefjes regelmatig wordt ingekort en in de lengte wordt gesneden.

Pin
Send
Share
Send