Perkplanten

Anjer: de 10 mooiste rassen gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Experts verwachten wereldwijd meer dan 500 anjers. We willen je graag kennis laten maken met de 10 mooiste en meest populaire hier.

© Patrick Daxenbichler - Fotolia.com

De lijst met anjers (Lychnis) is lang, hoe lang eigenlijk? Daar kan men over discussiëren. Carl von Linné verwees naar het geslacht in het midden van de 18e eeuw als "Silene". Op dat moment gaf Linné een hele reeks veelgevraagde lijmkruiden, zoals de kroonanjer of de koekoekanjer, aan de Pechnelken. Aan het begin van de 19e eeuw werden tal van anjers met een worp toegewezen aan de lichte anjers. De controverse tussen het licht en Pechelke lijkt vandaag door te zetten. Aangezien de botanici het nooit helemaal eens zullen zijn, wordt geschat dat er meer dan 500 "silenes" zijn. Ongeveer 730 soorten worden als synoniemen beschouwd, terwijl anjers de titel pek hebben, of vice versa. Om niet langer verwarring te veroorzaken, introduceren we nu enkele van de meest populaire lichte anjers.

1. Oranjerode anjer

Een bijzonder kenmerk is de opvallende oranjerode bloem. Het wijnrode gebladerte vormt een mooi contrast. De bloemen van de planten, die ongeveer 30 centimeter hoog worden, verschijnen midden in de zomer. De oranjerode anjer is een zonnekind en verdraagt ​​ook langere droge periodes. Substraat met een hoog humusgehalte is ideaal. De planten zijn geschikt voor bedden, borders of rotstuinen. De planten zijn winterhard tot -20 graden.

"Tip: De oranjerode anjer is een populaire snijbloem.

2. Vuurkruid

Deze aantrekkelijke anjer heeft bijzonder opvallende scharlaken, dubbele bloemhoofdjes. Vanwege de opvallende bloemvorm dragen de planten ook de bijnaam Maltezer Kruis. Op onze breedtegraden bloeit de anjer tussen juni en juli. Er kunnen maximaal 50 bloemen op één bloeiwijze verschijnen. Het oorspronkelijke huis van de kruidnagel bevindt zich in Rusland en Noord-China. De plant vond zijn weg naar Europa via Turkije in de 16e eeuw. Prins Goethe zou de planten bijzonder aantrekkelijk hebben gevonden als tuinornamenten. De hobbytuinier kiest een zonnige locatie voor de aantrekkelijke perkplant. De planten zijn vorsthard en worden beschouwd als populaire snijbloemen.

3. Gevulde anjer

De dubbele bloemen van de anjer hebben een heel bijzonder charisma en schijnen bijzonder intens. In de herfst is de felrode kleur van de bladeren indrukwekkend. De snijbloem geeft de voorkeur aan een voedingsarme grond die zo droog en licht zuur mogelijk moet zijn. De plant komt vooral goed tot zijn recht in cottage- of heidetuinen. Als u een zonnige locatie kiest, kan de plant tot 40 centimeter hoog worden en de mooie bloemen zijn verdeeld over de stengel. De beste tijd om te planten is begin maart tot begin december. De planten overleven strenge winters zonder schade.

4. Alpine anjer

De Alpine-anjer wordt slechts vijf tot tien centimeter hoog. Tussen mei en juli verschijnen de bloemen in verschillende tinten rood op de kale stengels. De robuuste planten groeien in bergachtige gebieden op kale, kalkarme grond. De plant komt voor op hoogtes van 3.000 meter. Je vindt de Alpine-anjer ook aan de kust van Noord-Europa. De planten houden van een frisse en goed doorlatende grond. Langere droge delen worden getolereerd. Snoeien na de bloei moedigt nieuwe scheuten aan.

5. Koekoekanjers

Het natuurlijke thuis van de koekoekanjer zijn moerassen en moerassen. Kies daarom een ​​bijzonder vochtige locatie in de tuin. Er zijn verschillende cultivars op de markt. Deze omvatten "White Robin" of "Nana". De roze bloemen verschijnen met hun omzoomde randen, die vanaf mei bijzonder aantrekkelijk en nostalgisch lijken. Koekoekanjers groeien in hun natuurlijke verspreidingsgebied, in Europa en West-Azië, tot een hoogte van 2.000 meter. De plant vertoont vaak schuimballen op zijn stengels, die koekoekspeeksel worden genoemd en de plant zijn naam gaven. De oorzaak van deze eigenaardigheid is echter niet de koekoek, maar het zijn de larven van de schuimcicade, die de plant het liefst aanvalt.

"Tip: De koekoekanjer lijkt bijzonder aantrekkelijk op de tuinvijver.

6. Kroonanjer

Met een hoogte van maximaal 70 centimeter behoren de kroonanjers tot de grootste vertegenwoordigers in hun soort.De planten zijn goed bestand tegen droogte en hebben geen probleem met zout. Daarom gedijen de kroonanjers zelfs langs de weg. De onderhoudsvriendelijke bloeiende vaste plant is verkrijgbaar in verschillende varianten. Deze omvatten "Alba", "Oculata" of "Atrosanguinea". Omdat de planten zichzelf zaaien, ligt er jarenlang een scheutje kleur in het bed. De grond moet goed worden gedraineerd, omdat de plant geen wateroverlast verdraagt. De kroonanjer heeft geen speciale bescherming nodig in het koude seizoen.

7. Witte anjer

De witte anjer groeit wild aan de kant van het pad of op velden. De plant wordt ook gewaardeerd in de cottage-tuin, betoverend met zijn geurige bloesem en het aantrekken van vlinders. Met zijn late bloei is de plant in september nog steeds een blikvanger in het bed. Witte anjers gaan alleen 's middags open. Dit is een specialiteit van de plantensoort. De geur van de planten trekt vlinders aan. De geur van bloemen ontvouwt zich vooral 's avonds. De plant is ook te vinden in onze breedtegraden in lage bergketens en komt voor in de Allgäuer Alpen tot een hoogte van 1500 meter. Een zonnige locatie is ideaal voor de plant. Het geschikte substraat is een kleigrond die rijk is aan stikstof.

8. Dwerganjer

Dwerganjers bereiken een hoogte van 20 tot 25 centimeter en groeien het liefst op een zonnige plek. Een droog substraat wordt getolereerd. In ieder geval moet de grond goed worden gedraineerd, omdat wateroverlast niet wordt getolereerd. Dwerganjers zijn geschikt voor bedden en rotstuinen. De opvallend grote bloemen zijn een blikvanger. De planten zijn zeer winterhard en kunnen tot in december worden geplant.

9. Anjer Vesuvius

De opvallende oranjerode bloesem gaf de anjer Vesuvius zijn naam. Het bronskleurige blad draagt ​​ook bij aan de aantrekkelijkheid van de plant. Een zonnige locatie heeft de voorkeur van de planten die graag groeien en bloeien. De grond moet los en voedzaam zijn. Compost kan worden gemengd als meststof met langzame afgifte. Na de bloei trekken de planten zich terug en schieten pas in het voorjaar weer uit. De planten zijn meerjarig en winterhard.

10. Crown-Carnation Alba

De witte en eenvoudige bloemen zijn het boegbeeld van deze gecultiveerde vorm van de kroonanjer. De planten groeien krachtig en zijn niet veeleisend. Groeihoogtes tot 70 centimeter worden bereikt. De planten werden al aantoonbaar in de 15e eeuw gekweekt. De bloeiperiode loopt van juli tot augustus. Een volle zonlocatie in het bed wordt aanbevolen.

Een kort portret van de anjersoort

Campion Typebijzonderheid
Oranjerode anjeroranje bloesem
Bourgondisch gebladerte
grote bloemen
hoeft niet te worden bemest
Campionopzichtige bloemvorm
Sierplant uit Turkije
wordt tot 80 centimeter hoog
felrode bloemen
Gevulde anjerdubbele bloemen
lange bloeitijd
geeft de voorkeur aan voedingsarme bodems
bijzonder winterhard
Alpine Nachtsilenelage hoogte
klokvormige kelk
groeit tot 3.000 meter
verdraagt ​​langere droogte
koekoeksbloemomzoomde bloemen
groeit in moerassen en moerassen
gedijt op hoogtes van 2.000 meter
"Koekoek speeksel" vanwege infestatie met schuimblaadjes
Prikneusverdraagt ​​droogte
verdraagt ​​zout
groeit zelfs aan de kant van de weg
stelt nauwelijks eisen
Witte anjerwordt vaak bezocht door vlinders
Bloemen gaan alleen 's middags open
sterk geurende bloemen
groeit tot een hoogte van 1500 meter
Dwarf Campionstaat graag in de volle zon
verdraagt ​​droge grond
opvallend grote bloemen
aantrekkelijke bladkleur
Anjerlicht Vesuviusoranjerode bloemkleur
bronzen gebladerte
aantrekkelijke perkplant
bijzonder zuinig
Crown Anjer Albaeenvoudige, witte bloemen
stelt weinig eisen
compacte groei
geeft de voorkeur aan onvruchtbare gronden

Video: Anjer - The Girl Who Destroyed the World (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send