Plantenziekten

Voorkom koolhernia - Hoe bescherm je je kool?

Pin
Send
Share
Send


Kool is gezond en is in veel tuinen te vinden. Maar kool is ook gevoelig, vooral voor de zogenaamde koolhernia. Je kunt ook de hernia van de kool voorkomen.

De koolhernia is vooral dol op bloemkool

Tumoren bij de wortel
De koolhernia is een schimmel die in de grond leeft en via de wortels in de koolplant dringt. Vooral bloemkool en koolrabi worden vaak getroffen door deze ziekte. Aan de wortel mobiliseert de hernia van de kool groeihormonen en is verantwoordelijk voor een verdeling van de wortelcellen die niet langer kan worden gecontroleerd. Hierdoor ontstaan ‚Äč‚Äčtumoren op de wortels en worden de bladeren niet langer voldoende van water voorzien. Het resultaat: je sterft.

Voorkom hernia van kool
Om dit te voorkomen, moet u de grond altijd los houden en mengen met compost. Kalk is ook goed en moet regelmatig worden gegeven. U moet altijd letten op de pH-waarde van de bodem, die tussen 6 voor zandgronden en 7 voor kleigronden moet liggen. Als je ook voor de gezondheid van de planten wilt zorgen, gebruik dan vooral resistente en robuuste variëteiten.

Champignons kunnen tot 20 jaar in de grond blijven
Zorg er altijd voor dat u het volgende jaar geen kool op dezelfde plaats plant, omdat sporen van de schimmels tot 20 jaar in de grond kunnen blijven bestaan. Hierdoor wordt de hernia van de kool beschouwd als een van de ergste ziekten bij de teelt van kool. Als je de aangetaste planten uit de grond haalt en op de compost plaatst, kunnen de schimmelsporen zich nog steeds verspreiden.

Pin
Send
Share
Send