Vaste planten en siergrassen

Groenten conserveren - 5 opties gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Groenten hoeven niet altijd op tafel te worden gekookt. Hier zijn 5 manieren om groenten te bewaren en anders te serveren.

Groenten kunnen op verschillende manieren worden geconserveerd

Bijna elke tuinman is bekend met het probleem dat veel groenten aan het einde van het seizoen volwassen worden, maar ze kunnen niet langer onmiddellijk worden geconsumeerd. En natuurlijk wil je ook langer van deze vitamine-rijke tuinfruit genieten. Daarom moet u uw tuingroenten gewoon bewaren.

We willen u 5 opties voor conservering in meer detail presenteren. Zodat u het hele jaar door groenten uit uw eigen tuin kunt eten.

Welke groenten kunnen worden bewaard?

Een grote verscheidenheid aan groenten is geschikt voor conservering, zoals wortelen, erwten, bonen, courgette, selderij, paprika, bloemkoolroosjes, broccoli, champignons, tomaten, aardappelen, uien, chili, komkommers, rode biet, spinazie, radijs, witte kool en rode kool, maïs enz.

Hoe wordt conservering gedaan?

Je kunt de groenten op verschillende manieren bewaren, b.v. door inkoken, invriezen, beitsen, drogen. Maar het maakt niet uit wat voor soort conservering u uiteindelijk kiest, u moet de groenten altijd eerst goed schoonmaken, ze schillen volgens de variëteit en vervolgens dienovereenkomstig raspen.

U hebt ook glazen containers met een afsluitbare schroefdop nodig voor conservering. Deze glazen containers moeten altijd zo steriel mogelijk zijn, zodat later geen bacteriën de groenten binnenin kunnen beschadigen. Om deze reden moet u de glazen onmiddellijk voor gebruik opnieuw koken met heet water.

Groenten conserveren - 5 opties gepresenteerd

Optie 1 - Bevriezen:

Als u verse groenten direct na het oogsten in porties invriest, kunt u ze gemakkelijk uit de vriezer halen en ze een heel jaar lang opnieuw en opnieuw verwerken. Het goede van direct invriezen is dat het vitaminegehalte van de afzonderlijke rassen relatief goed bewaard blijft.

»Tip:

Je kunt ook sommige groenten op deze manier combineren, b.v. invriezen als gemengde groenten (bijv. wortelen, erwten, bloemkool). Nogmaals, komkommers, radijs, uien en pompoenen zijn niet geschikt om in te vriezen.

Optie 2 - Kook neer:

Bij het inkoken worden de groenten in kleine stukjes gesneden, gewassen en vervolgens enkele minuten in heet water geblancheerd. Dan moet je de groenten eruit halen, goed laten uitlekken en vers water aan de kook brengen met zout.

Vul ondertussen de groenten in de reeds voorziene glazen en giet het verse hete water erover totdat ze volledig bedekt zijn. Reinig de glasranden weer goed en sluit de glazen luchtdicht af met de schroefdop.

Dan moet je de glazen op een diepe bakplaat leggen die je vooraf met water hebt gevuld. Zet de bakplaat in de oven, zet hem op 100 graden en kook de groenten ongeveer 1 tot 2 uur.

Behoud natuurlijk 25 beoordelingen van de oefenhandleiding
  • Rosemarie Zehetgruber, Rita Newman (fotograaf)
  • Uitgever: Löwenzahn Verlag
  • Editie nr. 1200 (25.03.2016)
  • Hardcover: 336 pagina's
29,90 € Naar de winkel

Optie 3 - drogen:

Niet alle soorten groenten zijn geschikt om te drogen. Chilipepers kunnen zonder problemen worden gedroogd en later als een pittige smaak aan de gerechten worden toegevoegd. Of tomaten, paprika's, champignons en erwten.

Na het drogen kun je de groenten in olie doen. Als antipasti bijvoorbeeld. Gedroogde tomaten of paprika's die in olie zijn ingelegd, smaken bijzonder lekker. Probeer het gewoon!

Optie 4 - invoegen:

Groenten worden meestal in azijn geplaatst, minder vaak in olie of in alcoholmengsels (wordt meer en meer gebruikt voor fruit, zoals rumpotten). Alle soorten groenten, die in principe ook als salade kunnen worden gegeten, zijn goed geschikt voor het beitsen, b.v. Courgettes, komkommers, paprika, uien, bloemkool, broccoli, bonen, wortelen, rode biet, selderij en tomaten.

Zodra je de groenten fijn hebt gehakt, moet je ze opnieuw wassen, zout en giet er koud water over. Dan moeten de groenten goed worden doorgetrokken voordat je er azijn op giet, kook ze en giet ze warm in de potten met schroefdop. Je moet er altijd voor zorgen dat de bouillon de groenten volledig bedekt.

»Tip:

Gebruik bij het beitsen van groenten altijd een azijn (witte wijnazijn of kruidenazijn) met ten minste 5 procent azijnzuur.

Je kunt de groenten ook zoet en zuur maken door suiker aan het mengsel toe te voegen. Je kunt het geheel ook verfijnen door kruiden, specerijen, honing of olie toe te voegen.

Optie 5 - opslag:

Veel soorten groenten kunnen gemakkelijk meerdere maanden worden bewaard als ze in een koele, donkere kelder worden bewaard. Vooral aardappelen, pompoenen, uien, knoflook en wortelgroenten zijn hiervoor voorbestemd. (Link tip: groenten bewaren)

»Tip:

Je kunt ook sommige soorten groenten, zoals wortels, prei of schorseneren, buiten bewaren onder een laag aarde of zand.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»Kruiden bewaren - 5 opties gepresenteerd
»Zelfgemaakte geschenken uit de tuin: 9 ideeën gepresenteerd
»5 heerlijke brandnetelrecepten gepresenteerd
»Paardebloem - 2 recepten gepresenteerd

Video: 133rd Knowledge Seekers Workshop Aug 18 2016 (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send