Vaste planten en siergrassen

Kruiden bewaren - 5 opties gepresenteerd

Pin
Send
Share
Send


Verse kruiden zijn slechts een beperkte tijd per jaar beschikbaar, daarom moet u uw kruiden bewaren. Hier zijn 5 manieren om het te doen.

Er zijn verschillende manieren om verse tuinkruiden duurzaam te maken voor de wintermaanden. Om dit te doen, moet je de meeste tuinkruiden kort voor de eerste vorst oogsten, zodat ze in het komende voorjaar weer kunnen ontkiemen.

Belangrijk:

Je moet de kruiden zoveel mogelijk 's ochtends oogsten of snijden, onmiddellijk nadat de ochtenddauw is opgedroogd. Dit heeft het voordeel dat de plant zichzelf gedurende de dag kan regenereren en dat de kou die vaak in de nachten in de herfst heerst er slechts weinig effect op heeft.

Nadat je alle kruiden hebt geoogst, kun je de volgende opties proberen om de kruiden te bewaren.

Kruiden bewaren - 5 opties gepresenteerd

Optie 1 - Bevriezen:

Je moet alle soorten kruiden invriezen met zachte bladeren, zoals peterselie, bieslook, dille, enz. Oogst ze vers, was ze, dep ze droog met keukenpapier en hak ze fijn.

»Tip:

Je moet echter geen munt hakken om te bevriezen, omdat het dan zijn aroma verliest. Laat daarom de muntblaadjes op de takken en bevries ze geheel in diepvrieszakken.

Je kunt natuurlijk de individuele grootte van de kruidenportie individueel instellen. IJsblokjes, die afzonderlijk kunnen worden verwijderd, zijn ideaal. Plaats de vers gehakte kruiden zo los mogelijk in een ijsblokjesbakje en vul het met een beetje water. Zet de kom in de vriezer en laat de kruiden goed invriezen.

Optie 2 - drogen:

Het drogen van kruiden wordt altijd aanbevolen als het gaat om kruiden die later in gerechten worden gekookt, b.v. Tijm, rozemarijn, oregano, marjolein, enz., Of vinden hun gebruik in een saladedressing. Alleen borage is niet geschikt om te drogen. Je kunt dit kruid beter invriezen.

Om te drogen, moet je de kruiden met een zo lang mogelijke stengel oogsten, afwassen en voorzichtig droogdeppen met keukenpapier. Je kunt de kruidenstengels vervolgens bundelen en aan de uiteinden met een keukentouw aan elkaar binden.

Bewaar de kruidenbundels dan altijd ondersteboven in een warme, zo donker mogelijke ruimte tot ze na ongeveer 2 weken helemaal droog zijn. Na deze droogtijd kunt u de bundels verwijderen en opslaan in een ondoorzichtige, gesloten container voor de winter.

»Tip:

Gedroogde kruiden mogen nooit direct worden gehakt, omdat ze hun aroma meestal volledig verliezen. Versnipperen gebeurt alleen tijdens het koken!

Optie 3 - invoegen:

Natuurlijk kun je de kruiden ook weken in hoogwaardige azijn of goede bakolie. Hier moet je echter onderscheid maken of de kruiden worden bewaard of dat azijn en olie een kruidensmaak moeten krijgen.

Om kruiden in azijn of olie te bewaren, moet u gedroogde kruiden gebruiken - zie droogproces. Doe ze in een afsluitbare glazen pot en giet er slechts voldoende olie op zodat ze nauwelijks bedekt zijn. Het soort bakolie dat in elk geval wordt gebruikt, verandert individueel de typische kruidensmaak.

Als u daarentegen de glazen pot volledig met olie vult en deze een paar dagen / weken in een zonnig raam plaatst, krijgt u een uitstekende kruidenolie voor het bakken en verfijnen van salades. Je kunt ook hetzelfde effect bereiken door de kruiden in azijn te plaatsen. Bewaar de glazen echter op een koele plaats zodat de kruidenaroma's in de azijn goed kunnen doordringen.

Optie 4 - Maak pesto:

Sommige kruiden, zoals basilicum, zijn moeilijk te drogen of te bevriezen (bruin worden). Je kunt ze in de wintermaanden in de vorm van pesto houden. Doe gewoon het volgende:

Was de basilicum, dep hem droog en pluk de bladeren. Rooster vervolgens de pijnboompitten in de pan, hak de teentjes knoflook (afhankelijk van uw smaak) en snijd de Parmezaanse kaas in blokjes. Doe alles samen met zeezout in een vijzel, plet goed en giet de massa in een klein glas. Vul nu alles met olie tot je een romige pasta krijgt.

Optie 5 - maak kruidenzout:

Een andere variant van kruidenbehoud is de productie van kruidenzout, ook hier zijn er twee opties voor het conserveren van kruiden.

Je kunt b.v. Was de verse kruiden, dep ze kort, hak ze fijn en giet ze in hersluitbare potten. Voeg nu zout toe (7 delen kruiden, één deel zout). Het mengsel of het betreffende type kruiden moet dan koel worden gehouden vanwege het vocht.

Je kunt ook kruiden raspen of hakken, mengen met veel zout (mengverhouding 7 delen zout, 1 deel kruiden) en porties invullen - bijv. in kleinere, ondoorzichtige dozen of in papieren zakken.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in:

»Oogst kruiden correct
»Plantenkruiden - Hier is hoe
»Creëer kruidentuin - stap voor stap instructies

Video: How To Make Calendula Lotion! + Recipe & More! (September 2020).

Pin
Send
Share
Send