Perkplanten

Tapijtster 'Snowflurry' - planten, onderhouden en snijden

Pin
Send
Share
Send


De tapijtaster is een krachtige bloeiende en zeer populaire vaste plant. Bovendien is het gemakkelijk te verzorgen en vrij veeleisend.

# 102887320 | © prajit48 - Fotolia.com

De tapijtster 'Snowflurry' (Aster pansus 'Snowflurry') is een mooie kruidachtige plant met zijn karakteristieke bloemen die doen denken aan kleine sneeuwvlokken - zelfs in de herfst. De Engelse aanduiding als sneeuwvlok is afgeleid van deze look. Deze astersoort is ook de enige van de asters die wordt gekenmerkt door een bodembedekkende groei. Telkens opnieuw worden nieuwe scheuten van de tapijtastervorm gevormd, die ervoor zorgen dat de plant zich verspreidt als een waaier. Na verloop van tijd vormt zich een dichte standaard die lijkt op een tapijt, wat ook deze naam van de plant verklaart.

Zelfs als de witte plant niet inheems is in dit land, doet het het heel goed in een rotstuin. De tapijtsterster bloeit echter alleen in september en oktober, waardoor hij nauwelijks een lengte van tien tot 25 centimeter overschrijdt. Vanwege het feit dat de tapijtaster niet vóór september bloeit, wordt het ook wel septemberkruid genoemd. De vaste plant is ook in de volksmond bekend als herfstaster. Desalniettemin is dit asterras niet bijzonder wijdverbreid in dit land.

De charmante uitstraling van de tapijtaster

De tapijtaster heeft talloze sterbloesems van een fijne stralende aard. Vooral in de herfst is de dichte bloei een echt feest voor de zintuigen. De schattige witte bekerbloemen worden gekenmerkt door een geel centrum en een kleine grootte. In vergelijking met de lineaire bladeren in een donker, rijk groen, vormen de bloemen van de tapijtaster een succesvol contrast. Bovenaan zijn de stengels van de plant behoorlijk vertakt. Tapijtsters zijn vooral effectief in de tuin als ze als volgt worden geplant:

 • groeien op muren
 • hangen bij de landing
 • in stenen bedden
 • als een containerplant
 • in troggen of dozen als sierplant

of ook:

 • op een bijenweide
 • op een vlinderwilg
 • op een insectenweide

Bovendien kan de tapijtaster goed opschieten met veel plantpartners, die bijvoorbeeld ook uit de asterfamilie kunnen komen. Daarom kan de tapijtster in uw eigen tuin als volgt worden gecombineerd voor een kleurrijk kleurenspektakel:

 • met hoge variëteiten van aster die helderblauw bloeien
 • met pluimgras
 • met paarse verbena
 • met Indisch gras
 • samen met de blauwachtige uitloper
 • met het dikke blad

Basisinformatie over het plantengeslacht van asters

Als een grondkruipende plant is de tapijtaster een echte uitzondering in de familie van asters, maar heeft ook veel eigenschappen gemeen met andere astersoorten. Dit geslacht van planten behoort tot de madeliefjefamilie, waarvan wereldwijd ongeveer 180 verschillende soorten bekend zijn. Asters komen vooral veel voor in Eurazië. Veel soorten asters worden gebruikt als sierplanten in tuinen en parken.

De meeste asters, zoals de tapijt-asters, zijn meerjarig. Er zijn echter ook planten van één en twee jaar van dit geslacht. De planten verschillen enorm in hun groeihoogten. Deze kunnen oplopen tot slechts drie centimeter tot drie meter. Een variatie van getand tot glad kan ook worden waargenomen in de bladmarges. Het volgende kleurenspectrum valt onder deze plantenfamilie:

 • wit
 • roze
 • blauw
 • purper
 • rood

Het geslacht als zodanig werd al in 1753 gedocumenteerd. Dit gaat op de dop van Carl von Linné. De generieke naam "Aster" is afgeleid van het Latijnse "astrum", wat zoiets als ster of ster betekent en dus de bloemvorm van de meeste asters aangeeft. Elk asterras is ook bekend onder zijn eigen Latijnse naam, die voor de tapijt- of sneeuwvlaag-aster bijvoorbeeld "Aster pansus" is.

De tapijtaster geeft de voorkeur aan deze locaties

De tapijtsterster kan op steen en open plekken worden geplant, evenals op de rand van het hout. De Aster is niet alleen in de volle zon, maar vooral ook een droge, maar voldoende doorlatende en voedselarme grond. De Snowflurry Aster gedijt zeer goed in open ruimtes, zelfs op matig droge tot verse grond. Aan de rand van het bos is een zonnige en voldoende warme locatie erg belangrijk. Als de tapijtster een voldoende sterke kluit heeft die diep genoeg in de grond is gegraven, kan hij zelfs gedijen op een gedeeltelijk schaduwrijke plek.

Plant de tapijtaster in je eigen tuin

Als u de tapijtster in uw eigen tuin wilt planten, moet u een plantafstand van meer dan 40 centimeter aanhouden. De ideale plantperiode loopt van maart tot oktober, zodat de kleine sneeuwvlokplanten het grootste deel van het jaar zonder problemen in uw eigen tuin kunnen worden geplant. De tapijtaster kan het beste worden geplant in een groep bestaande uit drie tot vijf individuele planten.

Tips voor het succesvol maken van een kruidachtige rand

Als de tapijtaster succesvol moet worden geïntegreerd in een vaste border in uw eigen tuin, moeten alle hobbytuinders zeker een paar belangrijke deskundige tips ter harte nemen. Nadat de planten zijn uitgepakt, is het zinvol om ze tien minuten in een waterbad te leggen. De kluit van de tapijtster moet voldoende verzadigd zijn met water zodat de plant zo goed mogelijk kan groeien. Dit is te zien aan het feit dat op een gegeven moment geen verdere luchtbellen meer in het waterbad zullen opstijgen, wat kan worden gezien als een duidelijke indicatie van een volledig doorweekte kluit.

Als er een groot bed moet worden gemaakt, is het zinvol om de individuele planten in hun potten op de juiste afstand langs het bed te plaatsen. Op deze manier kan de vereiste plantafstand over het gehele gebied correct worden bepaald. Correcties op de afstanden tussen de tapijtaster en de andere planten zijn ook veel eenvoudiger. Niet alleen de tapijtaster, maar ook alle andere planten kunnen het beste als een groep van drie of vijf in een vaste border worden geplaatst. Dit zorgt voor een bijzonder mooie uitstraling.

Tapijtsters en andere planten moeten voorzichtig uit hun potten worden verwijderd zonder de wortels te beschadigen bij het verwijderen van de plastic pot. Daarom mogen in geen geval de scheuten van de planten worden getrokken. In plaats daarvan moet de pot voorzichtig op zijn kop worden geplaatst, zodat de tapijtsters en andere planten bijzonder gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Natuurlijk moeten deze met de vrije hand zo voorzichtig mogelijk worden gevangen. Nu kunnen de planten in een voldoende groot plantgat worden geplaatst. Dan is het belangrijk om tapijtapsters en andere planten 's avonds of' s ochtends watergeoriënteerd te maken, om ze merkbaar gemakkelijker te laten groeien.

Zorgvuldig voor het tapijt aster en snijd terug

© prajit48 - Fotolia.com

Een inkrimping in het voorjaar wordt aanbevolen om de tapijtsterster te behouden. Dit moet absoluut dicht bij de grond worden uitgevoerd en alleen wanneer de hoofdbloei al heeft plaatsgevonden. Zelfs als de tapijtsterster niet tot een tweede bloei kan worden weggevoerd, helpt het snoeien ervoor te zorgen dat de plant gezond en prachtig nieuw kan zijn. Omdat de tapijtaster de neiging heeft zichzelf te zaaien, kan dit ook onder controle worden gehouden door te bezuinigen.

De waterbehoefte van de plant kan ook als vrij laag worden omschreven, daarom is deze aster-variëteit zo goed geschikt voor rotstuinen. De tapijtsterster hoeft daarom slechts zeer zelden water te krijgen, en alleen in echt droge weersomstandigheden die al lang aan de gang zijn. Als irrigatie van de tapijtaster nodig is, kan dit gemakkelijk worden herkend door de slappe bladeren van de plant.

Zelfs als de tapijtster slechts zelden water moet krijgen, wordt een grondige watergift die de plant volledig penetreert, indien nodig aanbevolen. In de volle zon mag de vaste plant in geen geval worden bewaterd. In plaats daarvan wordt de plant beter als hij 's morgens vroeg water krijgt of' s avonds wanneer de zon al is ondergegaan.

Iedereen die de plant regelmatig om de twee tot drie jaar verdeelt, heeft de mogelijkheid om gemakkelijk alle zwakke scheuten en wortels te verwijderen. Dit draagt ​​bij aan de betere kracht van de tapijtaster, wat ook resulteert in een meer stralende bloemkracht. Deze gerichte stap stimuleert de wortels van de plant om zich te verspreiden in de diepere lagen van de aarde. Dit helpt op zijn beurt de Carpet Aster om eventuele droge periodes zelf beter te compenseren.

Bemest tapijt aster

Een overblijvende meststof, die bekend staat om zijn langdurige werking, is ideaal voor het opnieuw bemesten van de plant. Deze is verkrijgbaar bij gespecialiseerde detailhandelaren, waarbij een kunstmest in een concentratie van 40 tot 50 gram per vierkante meter de ideale keuze is. De tapijtaster mag tenslotte maar één keer per jaar worden bemest, en bij voorkeur in het voorjaar. Op deze manier kan de bloemgroei gericht worden gestimuleerd in de herfst. Niet alleen organische, maar ook minerale meststoffen kunnen worden gebruikt om de tapijtaster indien nodig te bemesten.

Zorgvuldig overwinteren tapijt aster

De tapijtaster is een winterharde variëteit. Dienovereenkomstig is geen speciale winterbescherming vereist, zodat de tapijtsterster in de komende herfst weer in zijn volle glans kan schijnen. De meerjarige en redelijk onderhoudsvriendelijke plant kan alle hobbytuiniers lang plezier bezorgen - en zonder veel moeite van hun kant. De tapijtster kan immers als absoluut vorstbestendig worden beschouwd, zelfs bij temperaturen tot min 23 graden Celsius.

Detecteer en bestrijd ongedierte op de tapijtaster

De zogenaamde aster verwelking is een probleem dat bijna alle asters kan treffen. Dit geldt ook voor de tapijtaster. Deze ziekte zorgt ervoor dat het blad van de plant bruin wordt. Als er een plaag is, moeten de asters helaas uit de tuin worden geplant, zodat de verwelking zich niet naar andere planten verspreidt.

Als het weer geschikt blijkt te zijn, is een besmetting met meeldauw ook mogelijk, waarvoor tapijtsters vrij gevoelig zijn. U kunt het echter voorzien van een speciale thee gemaakt van de paardenstaart in het veld. De tapijtster moet ermee worden besproeid, zodat de meeldauw geen kans maakt. Deze thee bevat immers voldoende kiezelzuur zodat de beschadigde schimmel zich niet kan afzetten op de tapijtaster. Bovendien bieden de meeste tuiniers retailers speciale fungiciden die geschikt zijn voor de bestrijding van meeldauw.

Zoals reeds vermeld, kunnen alle hobbytuiniers ook bijdragen aan de permanente gezondheid van hun tapijtaster door een andere maatregel te nemen. Het is zinvol om dit te doen als de kluit herhaaldelijk wordt verdeeld over het leven van de plant gedurende meerdere jaren en opnieuw wordt geplant op een andere locatie. Dit versterkt de wortels en daarmee de weerstand van de tapijtaster enorm.

Pin
Send
Share
Send