Kruiden

Overwinter ananas salie - Op deze manier kunt u de winter binnen en buiten doorbrengen

Pin
Send
Share
Send


Ananassalie is zeer robuust, maar heeft in de winter binnen en buiten een beetje ondersteuning nodig om het koude seizoen goed door te komen.

© groisboeck - Fotolia.com

In de zomer is ananassalie (Salvia rutilans) een grote hit in de kruidentuin. De plant groeit overvloedig, vertoont mooie, opzichtige bloemen en ruikt heerlijk naar ananas. Er is dus niets te zeggen tegen het buiten kweken, zolang de temperaturen het toelaten, omdat de planten uit Midden-Amerika niet winterhard zijn. Daarom moet de ananassalie niet worden vergeten wanneer de temperaturen dalen. Hieronder leer je hoe je de kruidenplanten in de winter kunt helpen.

Bereid de ananassalie voor op de winter

De planten vinden buitenshuis ideale omstandigheden, daarom hoeven ze hun groei niet te beperken. De planten zijn behoorlijk robuust en goed aangepast aan ons klimaat. De planten vinden het niet erg om koele en nogal natte zomers te gebruiken. Het wordt pas problematisch als de thermometer in de herfst begint te vallen en bevriest. Dan moet je de ananassalie geschikt maken voor de winterkwartieren. De beste manier om dit te doen is als volgt:

  1. Haal de plant uit de grond.
  2. Doe vervolgens de ananas-salie in een geschikte plantenbak.
  3. Geef de plant water.
  4. Plaats de plantenbak in de winterkwartieren.

Overwinterde ananassalie als kuipplant

Ananassalie wordt bij voorkeur in een emmer gekweekt omdat de plant de zomer op het balkon, terras of in de bloembed kan doorbrengen. U blijft flexibel en kunt op elk moment voor optimale sitecondities zorgen. Bijvoorbeeld door de plant te beschermen tegen overmatig zonlicht of sterke wind en regen. Het is ook niet nodig om voor de winter te planten of te verplanten. Je moet de planter gewoon op koude nachten in huis brengen.

Hoe ziet de ideale winteraccommodatie eruit?

Omdat de ananas-salie zijn bladeren niet afwerpt, moet hij een helder winterkwartier krijgen. De omgevingstemperatuur maakt een redelijk breed bereik mogelijk. De planten kunnen overwinterd worden bij temperaturen tussen 5 en 15 graden. Een locatie in het trappenhuis of in de wintertuin is net zo geschikt als een winterverblijf in de slaapkamer of in een andere, minder verwarmde ruimte.

Hoe moeten de planten in de winterkwartier worden verzorgd?

Ananassalie heeft weinig onderhoud nodig in de winter. Water geven is veel zuiniger dan in de zomer. De kluit mag echter niet uitdrogen. De planten ontvangen geen kunstmest in het winter halfjaar. Je kunt de planten grotendeels aan hun lot overlaten. Je moet ze tijdens het halfjaar van de winter niet veranderen.

Ananas salie overwinteren buitenshuis - is dat mogelijk?

De vraag kan niet over de hele linie worden beantwoord. De milde winters van de afgelopen jaren geven hoop. Natuurlijk maakt het ook uit of de planten worden geplant in een bed in het Rijndal, op het eiland Sylt of in de Allgäu. Overwinteren buitenshuis wordt meestal geassocieerd met een risico, daarom moet je ook verwachten dat je de planten verliest.

Hoe kunnen planten buiten worden beschermd?

Planten die buiten worden overwinterd, moeten eerst volledig worden gekapt. Dit heeft invloed op de plant in het veld en op de ananassalie in de emmer. Je moet nu de kluit goed beschermen tegen vorst. De beste manier om dit te doen is het dik te verpakken met bladeren, struikgewas of stro. Deze hoes moet de hele winter op de plant blijven. Omdat late vorst ook de ananassalie in gevaar kan brengen, moet je de winterbescherming pas na de ijsheiligen half mei verwijderen.

Kritische tijden beginnen voor de containerplant in de winter. U moet daarom voorkomen dat u buiten overwintert. Als er geen andere manier is, moet u eerst zoeken naar een beschermde locatie, bij voorkeur in de buurt van een muur of huismuur. De planter mag niet direct op de grond worden geplaatst. Anders bestaat het risico dat de planter volledig bevriest. Dan zou ook de wortel worden aangetast en kon de plant niet meer worden gered. De volgende maatregelen bieden de best mogelijke bescherming:

  • Plaats de plantenbak op een blok hout of een dik stuk piepschuim.
  • Snoei de plant volledig.
  • Bedek de kluit met bladeren en stro.
  • Bedek kreupelhout erover.
  • Pak de hele plantenbak stevig in met tuinvlies.

Wat gebeurt er met de planten na de winter?

De planten mogen de winterverblijven niet verlaten totdat er geen vorst meer te verwachten is. Half mei is het tijd om het deksel te verwijderen en de planten te controleren. Met een beetje geluk is de ananassalie al ontsproten. Dit spreekt voor een succesvolle overwintering. Breng de planten nu langzaam naar de nieuwe locatie en plaats ze niet onmiddellijk in de volle zon. Omdat de planten over het algemeen vrij robuust lijken, zullen ze meestal zonder problemen aan de nieuwe omstandigheden wennen en krachtig ontkiemen met de eerste warme stralen van de zon. Nu moet je vaker water geven. Vanaf nu kunt u de eerste doses kunstmest opnieuw geven. Aanbevolen waarde: Zorgen voor ananassalie - dit is hoe je het water moet geven, bemesten en goed kunt snijden.

Video: Vaste planten snoeien: hoe snoei je een vaste plant? - (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send