Kruiden

Ananassalie - identificeer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


De belangrijkste plaag voor ananassalie is trips. We leggen uit hoe u insectenplagen kunt identificeren en wat u eraan kunt doen.

© pilialoha - Fotolia.com

Als een robuuste en resistente plant, is ananassalie (Salvia rutilans) niet erg vatbaar voor ziekten en plagen. De voorwaarden voor een gezonde plantengroei zijn altijd de overweging van de locatieomstandigheden en soortspecifieke zorg. Vanwege onderhoudsfouten zijn de planten over het algemeen verzwakt en natuurlijk automatisch gevoeliger voor ziekten en plagen.

Trips - ongenode gast op ananassalie

Infestatie door trips kan vaker worden waargenomen op ananassalie. Het ongedierte kan echter niet worden geïdentificeerd met het blote oog en richten zich op de bladeren van de plant. Naarmate de plant voortdurend sap verliest, wordt hij zwakker en zwakker en vertoont geleidelijk verschillende soorten schade.

Hoe kan de infectie met trips worden herkend?

Ten eerste kunnen zilverachtige vlekken op de bladeren worden herkend. Deze zijn zichtbaar op de zuigpunten waar de plant chlorofyl verliest. Als jonge planten worden aangetast, vertonen ze aanzienlijke remmingen in hun groei.

➔ Tip: Als er bladvlekken op de ananas-salie te zien zijn, moeten de aangetaste bladeren zo snel mogelijk worden verwijderd.

Geleidelijk worden de aangetaste bladeren bruin en vertonen ze een groeiachterstand. Als je de plant nader onderzoekt, zie je ook kleine zwarte vlekken, namelijk de uitscheidingen van de onweersbuien.

Wat kan er aan trips worden gedaan?

Het ongedierte kan worden bestreden door ze met zeepwater te besproeien. Hiervoor wordt een liter water gemengd met 15 milliliter zachte zeep. Eenmalige behandeling is echter niet voldoende. Herhaald spuiten is noodzakelijk voor duurzame controle. Blauwe lijmvallen kunnen worden gebruikt voor vliegende trips. In roofmijten of gaasvliegen hebben de trips natuurlijke roofdieren. Vooral bij zwaar aangetaste planten wordt het aanbrengen van roofmijten of gaas direct op de plant aanbevolen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Egosy blauwe tabletten vliegenvallen 30 stuks vanger ... 3 beoordelingen8,89 €Naar de winkel
2 Blauwe borden - blauwe stickers 20 stuks / 5x12 cm - lijmplaten ... 20 beoordelingen8,99 €Naar de winkel

Effectieve maatregelen in het kort:

  • Spray met zeepwater
  • blauwe zelfklevende vallen (blauwe planken)
  • natuurlijke roofdieren

Moet u chemische middelen gebruiken?

Chemische bestrijdingsmiddelen moeten in het algemeen worden vermeden voor planten die geschikt zijn voor consumptie. Omdat trips vrij goed te bestrijden zijn zonder het gebruik van insecticiden, is het gebruik van chemische preparaten meestal niet nodig.

➔ Tip: Een bewezen middel voor natuurlijke ongediertebestrijding is neemolie. Geschikte preparaten zijn echter niet geschikt voor ananassalie, omdat de toepassing van het olieachtige mengsel de poriën van de bladeren verstopt.

Wat kan er worden gedaan om trips te voorkomen?

De meest effectieve methode tegen ziekten en plagen is regelmatige controle van de planten. Het is niet alleen de bovenkant van de bladeren die moet worden overwogen. Ongedierte zit liever aan de onderkant van de bladeren en kan, vaak lang onopgemerkt, schade veroorzaken en de planten verzwakken. Als bladverkleuring zichtbaar is, moeten de aangetaste bladeren worden verwijderd en onmiddellijk worden verwijderd, zodat de infectie zich niet naar andere delen van de plant verspreidt. Als de aangetaste planten te dicht bij elkaar in het kruidenbed staan, moeten ze worden geïsoleerd, zodat de infectie zich niet naar de omliggende planten verspreidt.

Overzicht van plaaginsecten door trips

Detecteer en beheers plaaginsectentoelichting
harming▶ De kleine plagen zijn in eerste instantie niet herkenbaar.
▶ Kleine zilveren vlekken op de bladeren duiden op een plaag.
▶ In het verdere verloop worden de bladeren intenser beschadigd, veranderen van kleur, vertonen een groeiachterstand en vallen uiteindelijk af.
gevecht▶ Omdat het een eetbare plant is, moet opnieuw chemische ongediertebestrijding worden vermeden.
▶ Spuiten met zeepwater is zeer effectief.
▶ Bij meer besmetting kunnen natuurlijke roofdieren zoals gaasvliegen of roofmijten worden gebruikt.
het voorkomen▶ Regelmatige controles leiden tot vroegtijdige detectie van mogelijke schadepatronen of afwijkingen.
▶ De beste manier om plagen en ziekten te voorkomen, is door de ananassalie goed te verzorgen.

Gezonde planten - vermijd onderhoudsfouten

Plagen en ziekten van ananassalie kunnen grotendeels worden vermeden als u aan de eisen van de plant voldoet. De locatie is een belangrijke basis. De planten houden van warm en vochtig, maar de ananassalie kan geen direct zonlicht verdragen. De plant moet worden beschermd tegen de felle middagzon.

Er zijn ook een aantal dingen om te overwegen bij het irrigeren. In geen geval mag de grond uitdrogen, wat regelmatig water geven vereist. Deze moeten niet te groot zijn, omdat de planten geen wateroverlast verdragen. Als het water niet kan weglopen, wordt dit in het begin niet opgemerkt. Pas wanneer de plant pijn begint te doen en zijn bladeren afwerpt, wordt vaak erkend dat wortelrot al is begonnen.

Eerste hulp bij zorgfouten

Als onderhoudsfouten tijdig worden herkend, kunnen de planten vaak nog worden opgeslagen. Bruine bladeren zijn vaak een teken van onvoldoende water. Hier helpt het al als de aangetaste bladeren worden verwijderd en meer water krijgen. Het wordt moeilijker met planten die last hebben van wateroverlast. Snelle actie is dan vereist. De plant wordt uit de grond gehaald. Het natte substraat wordt grotendeels verwijderd. Als de wortels al bruine vlekken vertonen en dus duidelijke tekenen van rot vertonen, worden deze delen van de wortels verwijderd. De kluit kan vervolgens drogen voordat deze in een nieuw substraat wordt geplaatst. Dan wordt minder dienovereenkomstig gegoten. Het is echter niet altijd mogelijk om planten met wateroverlast te redden.

➔ Tip: Wateroverlast komt vaker voor in kuipplanten. Een afvoer van aardewerkscherven op de bodem van het vat is een effectieve bescherming tegen wateroverlast.

Pin
Send
Share
Send