Kruiden

Zorg voor lavas - Dit is hoe je het Maggi-kruid op de juiste manier water kunt geven, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


Lovage is vrij veeleisend en gemakkelijk te verzorgen. U hoeft dus niet veel aandacht te besteden aan water geven, bemesten, snijden en overwinteren.

© juefraphoto - Fotolia.com

Het aroma van de lavas (Levisticum officinale) doet denken aan de beroemde bruine kruidensaus, die het maggika-kruid zijn bijnaam geeft. In de tuinbeding is lavas vrij veeleisend en is uiterst groeivriendelijk. Als je je maggotkruid de vrije loop laat, zul je snel ontdekken hoe dominant lavas kan zijn. Als het gaat om soortspecifieke zorg, is het vaak niet in de eerste plaats een kwestie van zorgen voor groei en welvaart, maar de hobbytuinier moet af en toe het dominante soepkruid op zijn plaats zetten. Met behulp van de volgende informatie kunt u zorgeloos leven met de groeiminnende lavas in uw eigen tuin.

Geef de lavas goed water

Maggi-kruid houdt van een vochtige omgeving. Vooral op warme zomerdagen moet u irrigatie niet verwaarlozen. De vloer mag niet volledig uitdrogen. Als je te weinig water geeft, verwijdert de plant vocht uit de bladeren. Het kruidenkruid wordt beïnvloed in smaak en effect.

Voldoende vocht moet niet worden verward met vocht. De plant verdraagt ​​ook geen wateroverlast. Let daarom op een doorlatende vloer. U kunt dit bereiken door grof grind toe te voegen. Aan de andere kant is een zandgrond niet voordelig voor lavas. Als u de grond regelmatig mulcheert, kunt u ook de doorlaatbaarheid verbeteren en is er minder wateroverlast.

Lavas wordt bij voorkeur bewaterd met regenwater. De robuuste planten verdragen ook een bepaalde hoeveelheid kalk in de grond. Daarom kunt u af en toe overschakelen naar kraanwater. Het betere alternatief is oud kraanwater.

Hoe lavas goed water te geven:

  • De vloer mag niet uitdrogen
  • De grond moet vochtig zijn, maar niet nat
  • Vermijd wateroverlast
  • Geef meer water op warme dagen

Bemest lavas goed

Lovage neemt niet alleen veel ruimte in beslag, maar haalt als zware feeder ook veel voedingsstoffen uit de grond. U moet hier al bij het planten rekening mee houden en het substraat dienovereenkomstig upgraden. Door compost toe te voegen, krijgt de plant een aantal maanden voldoende voedingsstoffen. Als je het maggi-kruid in het voorjaar plant, moet het in de late zomer een andere meststof krijgen.

Liebstöckel heeft ongeveer drie liter organische meststof per vierkante meter per jaar nodig. Tijdens de groeifase kunt u ook conventionele vloeibare meststof, brandnetelslurry (instructies voor brandnetelslurry) of grassnippers toedienen.

Bemest lavas goed:

  • mulch regelmatig
  • Voorzie grond twee keer per jaar van compost
  • Dien vloeibare meststof of plantaardige suspensie toe tijdens de groeifase

Hoe lavas goed te snijden

Lavas is een van de eerste planten die in de kruidentuin ontspruit en binnenkort wordt het madenkruid niet meer over het hoofd gezien. Een paar weken zijn voldoende en groeihoogten van één meter en meer zijn bereikt.

Je kunt Maggika regelmatig snijden. Zodat de plant niet te intens vertakt, kunt u de secundaire scheuten verwijderen. U kunt de hoogte ook aanpassen aan uw behoeften door te bezuinigen.

Tip:
Sommige hobbytuiniers gaven de voorkeur aan de groei van lavas op manmaat en gebruiken tegelijkertijd het gewas als een privacyscherm. Aanbevolen waarde: lavas - Dit is hoe de teelt in bed en potten succesvol is.

Naast de bladeren kunt u ook de zaden in de keuken gebruiken. Als je hier niet naar streeft en het madenkruid niet wilt vermenigvuldigen, kun je de knoppen terugsnijden voordat ze zich ontwikkelen tot bloemen. De bloem van de lavas is overigens vrij onopvallend en lijkt op karwijplanten.

Het bovengrondse deel van de plant sterft voor de winter om in het vroege voorjaar weer te ontspruiten. Snoei maatregelen in de late herfst moeten alleen kort voor de winter worden gedaan, anders kan het gebeuren dat de planten spaarzaam in het voorjaar ontspruiten. Als alternatief kunt u de resterende delen van de plant in het vroege voorjaar terugsnoeien.

Dit is hoe lavas goed is overwinterd

Lavas is geen plant die van nature is aangepast aan een nogal ruw klimaat. Het kruid is waarschijnlijk afkomstig uit Perzië. Desondanks kunnen de planten op onze breedtegraden gemakkelijk buiten worden overwinterd. Maggi-kruid trotseert zelfs strenge vorst. Als er voldoende sneeuw ligt, hebben de planten geen extra bescherming nodig.

Het wordt problematischer met zogenaamde kale vorst. Bij dit weer bevriezen de temperaturen en is er geen sneeuw. Het gebrek aan sneeuwbedekking maakt de grond kwetsbaarder en de wortels kunnen doodvriezen. Een laag compost, mulch of kreupelhout helpt hierbij. Compost verwarmt niet alleen de grond, maar levert ook de voedingsstoffen die zo belangrijk zijn voor madenkruid in het voorjaar.

Video: Hoe kweek ik maggikruid? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send