Kamerplanten

Houd Thuja in een pot - Hoe de containerplant goed te planten en water te geven

Pin
Send
Share
Send


Thujen hoeft niet altijd in de vorm van een haag te worden geplant. Je kunt Thujen ook houden als potplanten. Je hoeft niet eens veel aandacht te besteden aan planten en onderhouden.

© Cristian Kerekes - Fotolia.com

Zelfs als Thujen voornamelijk in tuinen en parken wordt geplant en indruk maakt als solitaire of haagplanten, moet je weten dat het ook mogelijk is om ze in een emmer te bewaren. Vooral jonge planten kunnen relatief eenvoudig in de kuip worden bewaard en worden gebruikt om het balkon of terras te verfraaien.

Iedereen die Thujen kent als bijzonder robuuste en gemakkelijk te onderhouden planten, zal enkele beperkingen moeten accepteren wanneer ze in een pot worden gehouden, omdat containerplanten meer zorg nodig hebben dan planten in de open lucht.

Welke soorten thuja zijn geschikt om in een emmer te bewaren?

Thuja speciesbeschrijving
Thuja DanicaDe kleine bal van deze thuja is ideaal om in een emmer te bewaren. Deze mooie, gesloten bolvorm is een blikvanger, vooral in kleine tuinen. In de winter fascineert Danica met aantrekkelijk blauwgroen tot bronskleurig gebladerte.
Thuja Golden GlobeJe hoeft deze levensboom niet om te snijden om een ​​bolvorm te krijgen. De honinggele bladkleur zorgt voor mooie contrasten en blijft zelfs in de winter.
Thuja kleine reusLittle Giant is klein en winterhard tot - 35 graden. In het halfjaar in de winter is de bronzen bladkleur indrukwekkend.
Thuja Tiny TimTiny Tim groeit langzaam en vormt een brede bolvorm. De sferische vorm blijft behouden, zelfs zonder vorm te snijden. Pas na ongeveer tien jaar wordt een hoogte van 50 centimeter bereikt.
Thuja Gouden TuffetDeze mooie Thuja-soort groeit als een kussen en is bijzonder compact. Met een fel gouden sinaasappel is het gebladerte het hele jaar door een blikvanger.

Welke plantenbak moet je gebruiken?

U kunt verschillende plantenbakken gebruiken. Je moet echter altijd op een geschikte maat letten, omdat de wortels voldoende ruimte nodig hebben. De plantpotten moeten minstens twee keer zo groot zijn als de kluit. De volgende regel is vastgesteld voor het planten in de kuip:

1 meter boomhoogte = 40 cm vaatdiameter

Kleiplanters zijn bijzonder populair. Een planter gemaakt van ongeglazuurde klei heeft echter het nadeel dat de vloeistof bijzonder snel verdampt. Deze plantenbakken drogen de grond zeer snel uit en moeten daarom regelmatig worden bewaterd. Dit probleem kan worden verholpen door de container te voorzien van een plastic vel. Plastic film moet ook worden gebruikt als u een metalen emmer kiest, omdat het substraat niet in contact mag komen met metaal. Dat zou de inname van voedingsstoffen belemmeren.

Omdat Thujen gevoelig zijn voor wateroverlast, moet er ook voldoende waterafvoer zijn. Dit is niet altijd gegarandeerd met standaard plantenbakken. Bij twijfel moet u de bodem van de plantenbak voorzien van enkele extra gaten.

Hoe Thujen goed in een emmer te planten

 1. Selecteer de juiste planter.
 2. Geef de kluit water tot er geen luchtbellen meer zichtbaar zijn.
 3. Maak drainage van klei of grind.
 4. Giet wat potgrond in de emmer.
 5. Plaats de plant. De wortels moeten ongeveer vijf centimeter zijn bedekt.
 6. Vul de pot met potgrond.
 7. Schud de plant lichtjes zodat er geen gaten zijn.
 8. Druk de grond stevig op zijn plaats.
 9. Geef de plant goed water.

Wanneer moet Thujen in een pot worden getransplanteerd?

Last but not least, het hangt af van welke planter je hebt gekozen. Als de wortels voldoende ruimte hebben om zich daar te verspreiden, is transplantatie in de eerste jaren niet nodig. Als de plantpot lijkt te zijn gepenetreerd door de wortels van de levensbomen of als de thuja in groei blijft en gele of bruine bladeren krijgt, moet u de grond vervangen en de plant in een nieuwe kuip planten. Omdat wanneer de planter volledig is gevuld met de wortels van de thuja, de plant niet meer kan groeien en geleidelijk zal opdrogen, zelfs als hij elke dag water krijgt.

Jonge Thujen zijn over het algemeen gemakkelijker te transplanteren dan oudere exemplaren. Na uiterlijk drie jaar moeten de bomen des levens altijd een nieuwe planter krijgen. Dit zou groot genoeg moeten zijn. Voordat de plant een nieuwe container ontvangt, moet je de wortels voorzichtig losmaken en de wortels korter maken indien nodig.

Belangrijk: giet thuja op de juiste manier in de emmer

Thujen in het veld kan goed overweg met droge fasen. Dit geldt niet voor kuipplanten omdat de vrij kleine plantenbakken relatief snel uitdrogen. Als je dit negeert, kunnen de bomen van het leven niet meer groeien en zullen ze na verloop van tijd sterven. De grond in de pot moet daarom altijd vochtig zijn. Maar zorg er absoluut voor dat er geen wateroverlast is. Dit wordt niet getolereerd door Thujen. Daarom moet de waterafvoer in de vorm van gaten in de plantenbak worden gegarandeerd. Drainage van grind of scherven van klei is ook zeer voordelig. Over het algemeen moeten de volgende instructies in acht worden genomen bij het gieten:

 • Geef de bladeren van de boom des levens geen water.
 • Zorg ervoor dat het water niet te koud is.
 • Het is het beste om 's ochtends en / of' s avonds water te geven. Nooit in de felle middagzon!

Maar dat is niet alles waar je rekening mee moet houden bij het casten van Thujen. Afhankelijk van het seizoen hebben de planten ook totaal andere waterbehoeften. Hieronder volgt een kort overzicht.

Waterreservoir planten goed afhankelijk van het seizoen

❍ lente:

Houd de grond altijd vochtig. Het mag echter niet te nat lijken. Het is het beste om twee keer per week water te geven. Als het lange tijd heeft geregend, controleer dan eenvoudig de grond en verminder indien nodig de hoeveelheid water.

❍ zomer:

Ook in de zomer moet je op een vochtige maar niet te natte vloer letten. Water dagelijks, met droogte en hoge hitte, meerdere keren per dag. Een automatisch irrigatiesysteem helpt het water te doseren en aan te passen aan de vereisten van de plant.

❍ herfst:

In de herfst moet u de irrigatie geleidelijk verminderen. Geef nu slechts twee keer per week water, of één keer per week als er constant regen is.

❍ winter:

Je moet ook de waterbalans van de planten in de winter controleren. Als er sterke vorst is, geef dan geen water. Kleinere gietbeurten kunnen dan plaatsvinden op vorstvrije dagen. Geef maximaal één keer per week water.

Meer tips over de zorg voor levensbomen vindt u in ons artikel Aanplant en zorg voor thuja - hoe het wordt gedaan.

Video: How To Grow And Care Of ThujaMorpankhi Plant in pot and ground#sanyagardening (Augustus 2020).

Pin
Send
Share
Send