Kruiden

Trek zelf petunia's - hoe het werkt

Pin
Send
Share
Send


Petunia zijn kleurrijke bloemen die vaak in de balkondoos worden geplant. Je hoeft ze niet elk jaar te kopen, je kunt ook petunia's vermenigvuldigen.

Petunia's bloeien de hele zomer lang

De petunia's zijn ongetwijfeld een van de meest diverse tuin- en balkonplanten. Met hun fantastische bloei, die de hele zomer tot de herfst duurt, verrukken ze het oog van elke toeschouwer. Helaas zijn de meeste soorten petunia slechts jaarlijks. Als je elk jaar van de schoonheid van bloemen wilt genieten, moet je altijd nieuwe planten kopen. Of je kunt zelf petunia's trekken. Je hebt twee opties. Aan de ene kant kun je de bloemen zelf uit zaden halen, of je kunt ze vermenigvuldigen via uitlopers.

Dus je kunt zelf petunia's trekken

Optie 1 - zaaien:

1Als u zelf petunia's wilt kweken door te zaaien, moet u eerst zaden kopen bij een gespecialiseerde dealer of ze zelf oogsten. Om dit te doen, maak je gewoon de verdorde bloemen van de petunia niet schoon aan het einde van het seizoen. Op deze manier kunnen de zaaddozen zich volledig ontwikkelen. Je moet ze eraf halen wanneer ze lichtbruin zijn geworden maar nog niet zijn opengebroken. Snijd hiervoor de zaaddozen samen met een klein stukje van de stengel af en laat ze een paar dagen op een warme en luchtige plaats drogen. Als de capsules barsten, kun je de kleine, zwarte zaadjes verzamelen. Bewaar ze vervolgens in een donkere pot met schroefdop op een koele plaats tot ze worden gezaaid.

Eind februari is het zover. Vervolgens kun je de zaadjes eruit halen en in kleine turfpotten gevuld met groeiende grond strooien. Bedek vervolgens dun met wat substraat, besproei met water en dek af met een glasplaat of wat folie.

3 Wanneer ze op een heldere, warme plaats worden geplaatst en altijd vochtig en geventileerd worden, verschijnen de eerste delicate bladeren snel. Wanneer de planten sterk genoeg zijn en het tweede paar bladeren is ontwikkeld, kun je ze prikken, d.w.z. grijp individueel en laat het groeien.

4Als mei met zijn ijsheiligen voorbij is, kun je de statige planten buiten in potten of bloembakken zetten. Maar wees voorzichtig, petunia's kunnen niet tegen de brandende zon. Ze zijn dus meer geschikt voor plaatsen met gedeeltelijk schaduw. Samen met geraniums en / of verbena's vormen ze een prachtig gezicht in de tuin.

Een kleine tip:

Bemest één keer per maand en geef voldoende water en de petunia's groeien en de bloemen schitteren in verschillende kleuren.

Optie 2 - uitloper:

1Je kunt ook veel nieuwe planten kweken aan het begin van de zomer. Om dit te doen, moet je stekken van ongeveer 15 centimeter lang knippen van een krachtige plant en vervolgens de onderste bladeren verwijderen.

2 Dan heb je twee opties: Je kunt de uitlopers ongeveer drie weken in een waterglas doen, wachten tot zich wortels hebben gevormd en ze vervolgens planten, of ze direct in kleine potten plaatsen. Als de jonge planten in het bovenste gebied ontspruiten, is dit een teken dat zich voldoende wortels hebben gevormd. Je kunt de stekken vervolgens in het bed of in potten planten.

Pin
Send
Share
Send