Kruiden

Dragon oogsten en drogen: hoe een kruidenvoorraad te creëren

Pin
Send
Share
Send


Er zijn een paar kruiden die je niet mag missen in de keuken. Dit omvat ook dragon. Overigens smaakt het niet alleen vers geoogst, maar ook gedroogd.

© HandmadePictures - Fotolia.com

De aromatische dragon hoort thuis in elke kruidentuin. Op een zonnige locatie groeit het ook goed in de balkondoos. Dus elke dragon kan het echt planten. Vers geplukt rondt het vele gerechten perfect af. Als je een weelderige dragonplant hebt, kun je ook het kruidige kruid voor de bouillon drogen. Het is heel gemakkelijk.

Wanneer is het juiste moment om te oogsten?

Dragon is klaar voor de oogst van de late lente tot de herfst. Voor dagelijkse behoeften kunt u de uiteinden van de scheuten afsnijden en de bladeren gebruiken. Kort voor de bloei is het aroma bijzonder intens vanwege het hoge aandeel etherische oliën. Je kunt aan de knoppen zien of de bloeiperiode op handen is. Als je dragon voor de volgende winter wilt drogen of bewaren, is dit de perfecte tijd voor een grotere oogst. Pas echter op dat u in het eerste jaar niet te veel gewicht verliest, zodat de sticks zich goed kunnen ontwikkelen.

Snijd op een droge ochtend de hoeveelheid dragon af die je nodig hebt voor je kruidenvoorraad. Laat enkele takken tot laat in de herfst doorlopend gebruik.

Droge dragon - zo is het gedaan

Gebundelde kruiden die te drogen zijn opgehangen zien er mooi uit - maar deze procedure heeft geen zin met dragon. Een bijzonderheid van het kruid is dat het aroma na het snijden terugvloeit in de stelen. U kunt dit voorkomen door de bladeren direct na het knippen van de stelen te trekken. U hebt dan twee opties voor het drogen van de dragon:

❍ Laat de dragon aan de lucht drogen:

Als je de bladeren hebt ingesmeerd, verspreid je ze losjes op een schone doek en laat je de oogst op een droge en schaduwrijke plaats staan ​​totdat deze helemaal droog is. Als je een blad tussen je vingers wrijft, voel je of het helemaal droog is. Het duurt een paar dagen. Restvocht mag niet meer aanwezig zijn vóór opslag zodat de dragon niet schimmelt.

❍ Droog de dragon in de oven:

De dragon droogt sneller in de oven. Nogmaals, gebruik alleen de bladeren die u uitspreidt op een bakplaat bekleed met bakpapier. Een droogtemperatuur van 30 tot 40 graden is voldoende. Het is belangrijk dat u een houten lepel in de ovendeur plaatst. Dan kan het vocht sneller ontsnappen. Gebruik echter geen geforceerde lucht, anders zouden de bladeren door de oven worden geslingerd.

Nadat de dragon is opgedroogd, is het het beste om de blaadjes in goed sluitende metalen blikken of donker getinte glazen te leggen. Transparante potten met een schroefdop zijn ook mogelijk, maar moeten dan donker zijn.

Alternatieve instandhoudingsopties

Je kunt ook dragon bevriezen. Het aroma duurt maximaal drie kwartier per jaar. Het culinaire kruid is ook zeer geschikt voor het op smaak brengen van azijn en olie. Giet gewoon een beetje milde witte wijnazijn of een milde olijfolie in een fles en voeg wat dragon takken en bladeren toe. De dragon ziet er niet alleen decoratief uit, hij geeft ook de smaak af aan de azijn of olie.

Pin
Send
Share
Send