Kruiden

Groei, snij en overwinter citroengras in de tuin

Pin
Send
Share
Send


Citroengras, een kruid uit het Verre Oosten, vindt ook veel fans in onze breedtegraden. Hier leggen we uit hoe dit culinaire kruid wordt geteeld en verzorgd.

Citroengras heeft veel fans gevonden met zijn exotische smaak © naughty_pupkung - Fotolia.com

Verschillende kruiden die vers en gedroogd worden gebruikt voor het bereiden van gerechten in de keuken, hebben een vaste plek in de eigen tuin. Maar hobbytuiniers zijn altijd op zoek naar nieuwe aromatische planten waarmee ze hun gerechten een nieuwe, onderscheidende smaak kunnen geven. Liefhebbers van exotische kruiden vinden al lang hun weg naar onze regio. Citroengras (Cymbopogon citratus) is er zeker een van.

Het komt uit het Verre Oosten en wordt gebruikt in subtropische en tropische klimaten. Citroengras gedijt ook in Midden-Europa, maar hobbytuinders moeten speciale aandacht besteden aan de winterbescherming als de vreugde van deze exotische specerijplant vele jaren zal duren.

Trek zelf citroengras

Verse, dikke citroengrasstengels zijn goed voor het zelf kweken van nieuwe planten © piyaraya - Fotolia.com

Variant 1
Koop verse en dikke citroengrasstengels op de markt of in een Aziatische winkel. Plaats ze thuis ongeveer 5 tot 10 centimeter diep in een glas water. Ververs het water vaker zodat de stelen niet schimmelen. Na twee weken kun je de eerste wortels zien. Zodra deze zijn gegroeid tot ongeveer 2 centimeter, pot het citroengras in voedingsrijke grond en houd de potgrond in de potten regelmatig vochtig.

Variant 2
Je kunt ook citroengras kweken met zaden (kan hier worden besteld). Het is beschikbaar op goed gevulde zaadplanken in het tuincentrum of ijzerhandel. Zaai het citroengras in potten in februari en gebruik het op de vensterbank. Zorg ervoor dat de grond in de zaadpot altijd vochtig is maar niet te nat.
Zet de jonge planten eind mei buiten wanneer het risico op vorst voorbij is.

Citroengras houdt van heldere en zonnige locaties

Ongeacht of het citroengras in een emmer of direct buitenshuis moet worden geplant, kies een heldere, zonnige, droge locatie die wordt beschermd tegen extreme regenval. De grond moet rijk zijn aan humus en goed geventileerd. Het is raadzaam om de jonge plant minstens 10 cm diep in de grond te planten, omdat het citroengras een levendig wortelsysteem heeft.

Giet citroengras

  • Geef de kruidenplant in de zomermaanden twee tot drie keer per week water. Vermijd stilstaand water en zeer grote hoeveelheden water, omdat dit kan leiden tot wortelrot.
  • De plant heeft in de wintermaanden minder vocht nodig. Geef gedurende deze tijd het gras eenmaal per week water. Als het bodemvocht langdurig is, is het ook voldoende als u binnen 14 dagen eenmaal water geeft.

Bemesting wordt alleen uitgevoerd in de lente en zomer

  • Begin met bemesten op zijn vroegst na het eerste levensjaar van deze vaste plant.
    Het citroengras wordt alleen bemest tijdens het belangrijkste groeiseizoen, van april tot september. Geef de plant gedurende deze tijd een keer per maand een organische vloeibare meststof. Je kunt het citroengras ook in het voorjaar en de zomer voeden met een korrelmeststof die op de grond rondom de plant wordt aangebracht. Claxons zijn ook geschikt als klassieke langetermijnmeststoffen op natuurlijke basis.
  • Het citroengras krijgt geen extra kunstmest tijdens het koude seizoen.

Snijd en oogst citroengras

De bladeren kunnen in de zomer worden gesneden en gebruikt. Je moet ook gele bladeren verwijderen, omdat ze het gewas alleen onnodig uitspoelen. Maar raak de knollen niet aan, ze zijn behoorlijk gevoelig.
De plant wordt niet gesneden in de wintermaanden. Minimaal verdunnen is mogelijk van tijd tot tijd.

Overwinterend citroengras

Citroengras kan geen vorst verdragen. Zodra de thermometer in de late zomer daalt tot 5 tot 10 ° C, breng je de plant in een warme kamer. Een wintertuin is een uitstekende oplossing voor het citroengras. Maar het is ook ideaal voor een zonnige vensterbank of een andere zonnige plek in het huis.

Citroengras is ook een vaste plant en kan vele winters in huis of in een gesloten en warme kamer doorbrengen.

Bescherm citroengras tegen ongedierte

Het enige significante ongedierte van citroengras is de zwarte mug. De volgroeide mug zelf is niet het kwaad voor de plant, maar zijn larven. Deze veroorzaken aanzienlijke schade, vooral aan jonge planten in de emmer of pot.

De zwarte mug legt de eieren in de vochtige aarde. Eerst voeden de larven zich met de kunstmest. Maar wanneer dit is opgebruikt, gaan ze over op de plant en beschadigen deze gevoelig. De larven verwonden de wortels en dringen de binnenkant van het citroengras binnen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor jonge planten. Grote planten verdragen de plaag goed.

Hier is hoe zich te ontdoen van de mug:
Leg eenvoudig een vingerbrede zandlaag op de grond. Dit voorkomt dat de muggen eieren leggen. Je kunt je citroengras van onderaf in de planter gieten, de muggen kunnen zich alleen in een vochtige omgeving voortplanten.

Waar wordt citroengras voor gebruikt?

Citroengras wordt gebruikt voor plezierige gerechten in de Thaise keuken © saailom - Fotolia.com

Of het nu gaat om soep, vis, vlees, salade, kerrieschotel, rijstgerecht of noedels: citroengras kan worden gebruikt voor vrijwel elk Aziatisch gerecht. Kruiden is eenvoudig. U kunt de gereinigde stelen geheel of grof in stukken snijden. Verwijder eenvoudig het citroengras voor het opdienen. Het aroma blijft in het gerecht en u vindt het halfstevige citroengras niet erg tijdens het eten.

Citroengrasthee smaakt ook erg goed. Snijd voor een kopje ruw een stengel en giet er kokend water over. Laat de thee goed zetten. Verwijder vervolgens het citroengras en geniet van de thee. Overigens smaakt de thee ook goed gekoeld in de zomer.

Conclusie: citroengras is meerjarig en is relatief eenvoudig te kweken. Van eind mei tot september kan het worden gekweekt op een heldere, zonnige en droge buitenlocatie. Als de buitentemperatuur in de late zomer daalt tot ongeveer 5 tot 10 ° C, breng de plant dan bij u thuis. De grond waarin het gras gedijt, moet altijd vochtig worden gehouden, maar vermijd wateroverlast. Organische meststoffen worden gebruikt van april tot september.

Video: Tuinplanten stekken. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send