Kruiden

Basilicumvariëteiten - soorten en eigenschappen in één oogopslag

Pin
Send
Share
Send


Basilicum is een van de meest populaire kruiden in de keuken en wordt ook vaak in de eigen tuin gekweekt. In de natuur zijn er veel verschillende soorten basilicum. Ontdek hier wat hen speciaal maakt.

Basilicum gedijt in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika, in Afrika en in Azië. Omdat de planten geen vorst verdragen, zijn ze over het algemeen één jaar oud in onze tuinen. De bladeren kunnen een andere kleur hebben en de gestaltehoogtes variëren sterk, afhankelijk van de variëteit.

Er zijn in totaal ongeveer 60 wildsoorten basilicum, maar de selectie in Europese tuinen is meestal erg klein. De meeste variëteiten die we in Duitsland gebruiken, komen uit de Middellandse Zee, meestal zijn het de soorten en kruisen van de Genovese basilicum. De verscheidenheid aan basilicum is nauwelijks beheersbaar, dus slechts een klein fragment hieronder.

❀ Basilicum - de klassiekers

De klassiekers van basilicum zijn de Genovese basilicum, de zoete basilicum en de gekrulde groene basilicum. De bekendste en meest voorkomende hiervan is de ocimum basilicum "genovese", afkomstig uit de mediterrane landen. Het bereikt een hoogte van maximaal 60 cm en heeft donkergroene, glanzende smoothers met een puntige ovale vorm. Zoete basilicum is nauw verwant aan deze variëteit, maar heeft kleinere bladeren. De groen gekrulde basilicum is vooral wijdverbreid in Engeland.

❀ Verschillende soorten uit Thailand

Thaise basilicum is ook erg populair. Dit is de generieke term voor verschillende rassen die alleen in de natuur van Thailand voorkomen. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • de wilde Thaise basilicum
 • de donkere Thaise basilicum ook
 • de milde Thaise basilicum

Ze hebben allemaal een vrij warm aroma en smaken licht van kaneel en anijs met een vleugje piment en kruidnagel. Als je basilicum gebruikt voor een Aziatisch gerecht, is dit meestal de milde Thaise basilicum (bai horapa).

Rot De roodbladige variëteiten

De meeste mensen kennen basilicum met groene bladeren, maar er zijn ook variëteiten met rode bladeren uit Japan. Deze variant omvat:

 • de rode ruche basilicum
 • de roodbladige basilicum ook
 • de wilde paarse basilicum

Het rood verschilt in zijn nuances, het varieert van lichtroze tot donkerpaars, de bladeren kunnen glad of kroeshaar zijn. De roodbladige variëteiten zijn rijk aan vitamine C en bevatten de anthocyanine. Dit is ook verantwoordelijk voor de rode kleur.

❀ Verschillende soorten uit Afrika

Net zoals er rassen zijn die typisch zijn voor Azië, heeft het Afrikaanse continent ook speciale soorten basilicum. Afrikaanse diversiteit omvat:

 • het groene Afrikaanse basilicum
 • de roodachtig-blauwachtige Afrikaanse basilicum en
 • de Afrikaanse boombasilicum

Deze kruiden zijn meerjarige planten als ze in de winter kunnen worden beschut.

❀ Aromatische variëteiten

We kennen allemaal de typische smaak van basilicum, maar er zijn ook tal van soorten die verrassen met een heel speciaal aroma. Deze aromatische variëteiten omvatten bijvoorbeeld:

 • de zoethoutbasilicum
 • de anijs basilicum
 • de citroenbasilicum
 • de kaneelbasilicum en
 • de kruidnagel basilicum

U kunt dus niet alleen genieten van de klassieke pepersmaak, maar ook van zeer exotische smaken. Deze variëteiten worden over de hele wereld gedistribueerd en hebben een verschillende groei.

❀ Basilicumvariëteiten van over de hele wereld

Als het klimaat ideaal is voor het kruid, dan zijn er wereldwijd veel regionale soorten basilicum. Allen behoren tot het geslacht van het ocimum basilicum. Ze verschillen echter in het aroma, de kleur van de bladeren en hun groei. Voorbeelden van basilicum uit verschillende delen van de wereld zijn:

Pin
Send
Share
Send