Vaste planten en siergrassen

Monnikskap - Opmerkingen over planten, verzorging en voortplanting

Pin
Send
Share
Send


De monnikskap imponeert met zijn unieke uiterlijk en met zijn bloemen. Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kweken in je eigen tuin.

© Irina / stock.adobe.com

De aconiet (Aconitum) is een verrijking voor elke tuin en biedt een bijna unieke bloemvorm. De boterbloemenfamilie komt vooral veel voor in boerentuinen. De plant werd ooit ook wel wolfwort genoemd en werd gebruikt als wolvengif. De volgende gids geeft informatie over de aantrekkelijke giftige plant en geeft informatie over planten, verzorging en vermeerdering.

Plant Beschrijving

Aconiet (aconiet)
Lengte:50-150 cm
flower:afhankelijk van het ras tussen juni en oktober
locatie:halfschaduw
water geven:Geef altijd voldoende water - de grond mag niet uitdrogen
bemesten:conventionele vloeibare meststof voor bloeiende planten
propagatie:mogelijk door deling of zaaien

De monnikskap is een kruidachtige, meestal overblijvende. Slechts een paar soorten zijn jaarlijks. De planten vormen een penwortel, die zich diep in de grond uitstrekt. De hermafrodiete bloeiwijzen met hun gele, blauwe of witte kelkblaadjes verschijnen op de rechtopstaande stengels. De planten groeien recht omhoog en kunnen een hoogte van 1,5 meter bereiken. De helmachtige bloemvorm is typerend voor alle vertegenwoordigers van het geslacht.

Bloem diversiteit

Er zijn ongeveer 300 soorten monnikskap. Dit resulteert in een gevarieerde variëteit aan bloemen. De bloeiperiode varieert ook. De gele monnikskap of de blauwe bergmonnikskapring in de zomer in het bloembed. De bloesems eindigen in oktober met de herfstakoniet.

De meeste vertegenwoordigers van de monnikskap hebben blauwe bloempluimen en individuele bloemen die doen denken aan het pantser van helmen. Sommige soorten monnikskap bloeien wit, geelachtig, roze of bordeaux.

Een korte inleiding tot sommige soorten monnikskap

verscheidenheidhoogtebloemkleurbloeitijd
Blauwe monnikshoed (Aconitum napellus)110 cmblauw-violette bloemJuli tot augustus
Boterbloem (Aconitum lycoctonum subsp.neapolitanum)120 cmlichtgele bloemenJuni tot juli
Roodbloemige monnikskap (Aconitum hemsleyanum)200 cmBourgondische bloemenAugustus tot september
Chinese aconiet (Aconitum carmichaelii)130 cmblauwviolette bloemenSeptember tot oktober

Waarschuwing giftig!

Voordat u in uw eigen tuin plant, moet u er rekening mee houden dat de monnikskap niet alleen een van de mooiste bloeiende planten is, maar ook een van de meest giftige vertegenwoordigers van het plantenrijk.

waarschuwing: De monnikskap is zeer giftig in alle delen van zijn planten.

Het plantengif werd ooit gebruikt voor de bereiding van pijlpunten. Handschoenen en kleding die zo lang mogelijk is, moeten altijd worden gedragen tijdens het planten en verzorgen, omdat huidcontact met het plantensap voldoende kan zijn om te lijden aan symptomen van intoxicatie.

waarschuwing: Als kinderen en huisdieren toegang hebben tot de tuin, mag de Eisenhut niet worden geplant.

In 2005 werd de monnikskap uitgeroepen tot giftige plant van het jaar, niet zonder reden, omdat het een van de meest giftige planten in Europa is. Alle delen van de plant bevatten lycoctonine, neopelline, aconitine en andere giftige alkaloïden.

Als een contactgif wordt aconitine door de huid opgenomen wanneer de plant wordt aangeraakt. Zelfs kleine doses zijn voldoende om hartritmestoornissen en verlamming te veroorzaken. Het kost slechts een paar gram om hartfalen en ademhalingsstilstand te krijgen. Een tegengif is niet bekend.

In het wild mag akoniet niet uit de grond worden getrokken. De plant is beschermd door de natuur en nadelig gedrag kan worden beboet.

waarschuwing: Eisenhut kan gemakkelijk worden verward met alsem, bijvoet of echte salie.

Monnik planten

Vind de juiste locatie

De aconiet voelt zich het meest comfortabel in bergachtige gebieden - © mophoto / stck.adobe.com

De Eisenhut is inheems in onze breedtegraden en voelt zich het meest comfortabel in bergachtige gebieden. De planten houden ervan vochtig te zijn en zijn daarom in het wild te vinden op natte weiden of op beekjes. Een droge en warmere locatie is nogal ongeschikt voor boterbloemen.

U zou een gedeeltelijk schaduwrijke locatie moeten vinden. De monnikshoed wordt graag beschermd door bomen en struiken. Als alleen een zonnige locatie kan worden gevonden, moet er altijd voor worden gezorgd dat er voldoende irrigatiewater is. Als de plant te warm is, wordt deze vaker aangetast door ziekten.

Kies het ideale substraat

Het substraat vormt de basis voor een gezonde groei van ijzeren hoeden. De verschillende soorten monnikskap verschillen nauwelijks in hun bodembehoeften. Een doorlatende grond die rijk is aan voedingsstoffen en licht vochtig heeft de voorkeur. De aarde kan humus zijn en klei of klei bevatten.

Monkshood planten - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Geef de plant water
Graaf het plantgat uit 5. Verrijk het substraat
6. Plaats de plant
7. Vul het substraat in en druk goed aan
8. Geef de plant water

De beste tijd om te planten is de lente. Dan kan de aconiet voldoende wortels vormen tot de winter en krachtig groeien. De verschillende soorten akoniet hebben ongeveer dezelfde locatievereisten. Hoeveel plantafstand nodig is, moet worden afgeleid uit de informatie op de etiketten van de planten.

Voordat het plantgat wordt gegraven, mag de plant voldoende vocht opnemen in een wateremmer. Met een dosis compost of hoornschilfers kan het substraat voedzamer worden gemaakt.

Indien mogelijk moet een enkele positie worden gevonden voor de monnikskap. De meeste planten hebben blauwe bloemen, die een mooi contrast vormen met wit of geel bloeiende planten.

Tip: Omdat de onderste bladeren van de plant snel verwelken en het uiterlijk lijdt, zijn onderplanten ideaal.

De beste planttips in één oogopslag

activiteittoelichting
Vind locatie
  • schaduwrijk tot halfschaduw
  • luchtig
  • koel
Selecteer substraat
  • voedzaam
  • humos
  • nat
Maak planten
  • Let op de plantafstand
  • Graaf het plantgat uit tot een voldoende grootte
  • Geef de plant goed water

Verzorging monkshood

Giet de akoniet op de juiste manier

Zorg voor voldoende water voor de Eisenhut. - © altana_studio / stock.adobe.com

De monnikskap heeft altijd voldoende water nodig. De vloer mag niet uitdrogen en moet daarom vaker worden gecontroleerd. Het is raadzaam om de grond te mulchen, dit houdt de vloeistof langer in de grond.

Bemest de aconiet goed

De aconiet heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Compost en hoornschaafsel moeten tijdens het planten aan het substraat worden toegevoegd. Tijdens de groeifase kan water geven ook worden uitgevoerd met een conventionele vloeibare meststof voor bloeiende planten.

Moet de akoniet worden gesneden?

Direct na de bloei worden de zaadkoppen van de planten verwijderd. Wanneer de bladeren volledig verdord zijn, kunnen de stengels op de grond worden teruggesneden.

Voortplanting van de akoniet

De monnikshoed kan worden vermeerderd door deling en zaaien.

Vermenigvuldiging door deling

1. Graaf de wortelstok uit
2. Scheid het verzonken gedeelte van de hoofdwortel
3. Verplant wortels opnieuw

Voortplanting door deling is mogelijk als u een voldoende ontwikkelde plant heeft. De aconiet mag pas worden verdeeld na zes tot acht jaar staan. De meeste soorten kunnen worden verdeeld in de lente of herfst. Alleen de herfstakoniet wordt alleen in het voorjaar gekweekt.

De wortelstok moet volledig worden uitgegraven. Om dit te doen, moet de hobbytuinier voorzichtig in de grond doordringen en de plant uitgraven als een biet zonder de wortel te beschadigen. De bietachtige wortelstukken worden gescheiden van de hoofdwortel en apart van de moederplant in de grond geplaatst. De wortelsecties moeten ongeveer twee centimeter met aarde bedekt zijn.

Tip: Op het werk moeten handschoenen worden gedragen, omdat de wortelstok bijzonder giftig is.

Voortplanting door zaaien

1. Bereid de grond voor
2. Introduceer zaden
3. Bedek de zaden slechts licht met aarde
4. Geef de zaden water

De monnikskap is een koude kiem. Daarom heeft het lage temperaturen nodig om te ontkiemen. Daarom moet in de wintermaanden worden gezaaid. De donkere ziektekiemen zijn gemakkelijk te bedekken met aarde. Let er bij het zaaien op dat er voldoende ruimte tussen de zaden is. Anders zullen alleen zwakke zaailingen zich kunnen ontwikkelen.

Identificeer ziekten en plagen op de monnikskap

Echte meeldauw © majuroan / stock.adobe.com

De selectie van de ideale locatie beschermt de plant tegen ziekten en plagen. Een te warme en zonnige stand leidt tot het uiterlijk van de zwarte bonenluis, de cyclamenmijt of de bladvlieg.

Als de locatie te nat is, kan sclerotiumrot of verticillium verwelken. Deze ziekten worden meestal niet langer voorkomen en het helpt alleen om het wortelmateriaal uit te graven en te verwijderen.

Locatiefouten kunnen ook leiden tot meeldauw of verschillende bacteriële bladvlekziekten. Als langdurige droogte en wateroverlast worden vermeden, blijken de planten robuust en worden ze nauwelijks aangetast door ziekten of plagen.

Slaap de akoniet op de juiste manier

De monnikskap is vorsthard en overleeft de winter zonder extra bescherming. De vorsthardheid van jonge planten is echter niet volledig ontwikkeld in het eerste jaar van staan. De jonge plant krijgt daarom een ​​laag compost, struikgewas of bladeren. Als de aarde bedekt is met turfvuil of zaagsel, wordt het vocht weggehouden en kan er geen wateroverlast zijn.

Tip: Winterbescherming moet in het voorjaar worden verwijderd, anders bestaat het risico op rotten.

Pin
Send
Share
Send