Vaste planten en siergrassen

Plant, verzorg en vermenigvuldig pennywort

Pin
Send
Share
Send


De pennywort voelt bijna overal. Het verdraagt ​​echter geen droogte. We laten ze zien wat belangrijk is bij het kweken van deze plant.

© K. Thalhofer / stock.adobe.com

De pennywort is een waterminnende plant die zich snel in korte tijd kan verspreiden en mooie tapijten vormt met zijn felgele bloemen. De planten zijn inheems in Europa en de Kaukasus, en zijn zeer robuust en aanpasbaar. In de rotstuin snijdt de pennywort (Lysimachia nummularia) een goed figuur net zoals het kan worden gebruikt als een borderplant of als een vijverplant de aandacht trekt.

Kleine plantbeschrijving

Penny Herb (Lysimachia nummuralia)
spread:30 - 40 cm per jaar
Lengte:5 - 10 cm
te gebruiken:Woody margin, open space, water edge
Plantafstand:35 cm plantafstand, 8 tot 10 stuks per m²
locatie:Zon tot halfschaduw
etage:verse tot vochtige, goed doorlatende, normale tuingrond
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

De ontdekker van de plant is verborgen in de generieke naam. Er wordt gezegd dat het de oude generaal Lysimachos was. Hoewel dit een legende is, verwijst de aanduiding "nummularia" naar de vorm van de bladeren, die doet denken aan een munt.

De pennywort is een groenblijvende, snelgroeiende plant die kruipende lopers tot een halve meter lang vormt. Wortels ontwikkelen zich op de bladknopen en hierdoor kan de plant behorend tot het geslacht Gilbweiderich zich snel over de grond verspreiden.

De kleine gele bloemen staan ​​op de bloemstengels, die maximaal drie centimeter lang kunnen zijn. Zelden worden capsulevruchten gevormd, die worden verspreid door water en door mensen.

Verspreiding en gebruik

De pennywort is inheems in de gematigde klimaten in Europa en Azië. Als sierplant wordt de Pfennig-Gilbweiderich tegenwoordig over de hele wereld verkocht. De pennywort komt overal in Duitsland voor en is gedeeltelijk overwoekerd. In de Allgäuer Alpen groeit de plant tot een hoogte van 1.300 meter.

Als een tuinplant, wordt de Pennywort vaak gevonden op de vijverbank en wordt het beschouwd als een populaire bodembedekker. In de middeleeuwen werd de pennywort "bloedzuigerkruid" genoemd en gebruikt om wondgenezing te ondersteunen en werd ook gebruikt bij de behandeling van longziekten. Het belang van het centkruid als medicinale plant is tot op de dag van vandaag in Oost-Europa bewaard gebleven.

De medicinale eigenschappen van de plant worden over het algemeen als controversieel beschouwd. Van het aanwezige silicium wordt gezegd dat het helpt ontstekingen te bestrijden. Er wordt ook gezegd dat de plant hulp bij reuma belooft. Voor gebruik als een remedie, worden de bladeren en bloemen gedroogd en gebrouwen als thee of gebruikt als een brouwsel.

Plant Pennywort

Vind de juiste locatie

Pennywort voelt zich ook goed in de ondiepe waterzone in de tuinvijver - © bigemrg / stock.adobe.com De pennywort geeft de voorkeur aan een lichte locatie. De plant staat niet graag in de brandende zon. Een plaats in halfschaduw is ideaal. De pennywort voelt zich het meest comfortabel wanneer er water in de buurt is. De pennywort kan ook worden gebruikt als een aquariumplant en kan helpen bij het reguleren van de voedingsstoffenbalans in water. Er moet echter voor worden gezorgd dat andere waterplanten niet worden verplaatst en dat hun groei wordt voorkomen.

waarschuwing: De pennywort mag alleen worden gebruikt als een aquariumplant tot een watertemperatuur van 25 graden.

In de bed- of balkondoos vindt het centkruid met astilbe, ridderspoor, ereprijs, melkkruid of paarse bellen geschikte buren.

Kies het ideale substraat

Een normale tuinvloer is meestal voldoende. De pennywort is vrij zuinig. De plant kan echter geen droge grond aan. De pennywort is een van de moerasplanten en verdraagt ​​daarom een ​​permanent verhoogd waterniveau.

De ondiepe waterzone van de tuinvijver zou een ideale plek zijn. Een frisse en goed doorlatende grond is ook een voordeel. Zware kleigronden moeten worden gemengd met zand.

Pennywort planten - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid het substraat voor
3. Graaf het plantgat uit
4. Upgrade het substraat
5. Plaats de plant
6. Vul het substraat op
7. Betreed de aarde goed
8. Geef de plant water
9. Vul de grond bij als de grond is bezonken

De pennywort kan in de lente en de herfst worden geplant. Bij het kiezen van de locatie moet er rekening mee worden gehouden dat de pennywort snel groeit en ook dienovereenkomstig uitbreidt. De afstand tot andere plantenburen moet daarom minimaal 30 centimeter zijn.

Tip: Per vierkante meter mogen niet meer dan tien planten worden geplant.

Nadat het plantgat is uitgegraven, wordt het substraat gemengd met compost of hoornspaanders en daardoor opgewaardeerd. Na het planten kan de grond bezinken en moet eventueel substraat worden bijgevuld.

De pennywort kan ook in een emmer worden gekweekt, maar zal zich minder snel verspreiden. Als de plant in het voorste gedeelte van de kuip of plantenbak wordt geplaatst, lijken de hangende scheuten bijzonder aantrekkelijk.

Tip: De variëteit "Aurea" is ook een prima figuur als kamerplant in het hangende verkeerslicht.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteittoelichting
Selecteer locatie
 • Penumbra tot schaduw
 • vijverrand
 • Ondiep water zone
 • aquarium
Bereid de grond voor
 • vers
 • zanderig
 • nat
 • voedzaam
Maak planten
 • Planttijd lente en herfst
 • Let op de plantafstand
 • Meng uitgegraven aarde met compost

Zorg voor Pennywort

Geef de pennywort goed water

De waterbehoefte van de pennywort is hoog. De waterminnende plant mag niet uitdrogen en moet daarom regelmatig water worden gegeven. De irrigatie kan worden opgeslagen als u besluit aan de rand van de vijver te planten of het muntkruid als aquariumplant te gebruiken.

Een semi-schaduwrijke locatie aan de rand van de vijver is ideaal. Hier kan de pennywort zijn scheuten in de ondiepe waterzone strekken en er dus voor zorgen dat aan zijn waterbehoeften wordt voldaan.

Bemest pennywort goed

Het dekken van de voedingsbehoeften van de pennywort kan al tijdens het planten worden gewaarborgd. Compost of hoornkrullen worden onder het substraat gemengd. Bemesting kan in de volgende lente worden uitgevoerd. Als u geen organische meststof heeft, kunt u een meerjarige meststof gebruiken.

Tip: Als u langzame meststof gebruikt, hoeft u alleen om de drie jaar kunstmest toe te voegen.

Snijd Pennywort

De pennywort hoeft niet per se te worden gesneden. Snoeien is echter een goede manier om de krachtige plant te vertragen. Een snede is op elk moment mogelijk. De pennywort zal de hobbytuinier niet kwalijk nemen als de lange lopers een beetje worden ingekort voordat ze het bed of het gazon overwoekeren en andere planten verplaatsen. Een snoei leidt er ook toe dat de plant een bossige groeiwijze ontwikkelt.

Tip: De ingekorte scheuten kunnen worden gebruikt als kopstekken voor vermeerdering.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag

activiteittoelichting
gieten
 • hoge waterbehoeften
 • geef regelmatig water
 • Ideale aanplant aan de rand van de vijver
bevruchten
 • Compost wanneer geplant
 • Langdurige vaste meststof om de drie jaar
gesneden
 • Bezuinigen op elk gewenst moment
 • Schieten kunnen worden gebruikt als kopstekken

Soorten Pennywort

Naast de natuurlijke vorm, zijn sommige gecultiveerde vormen op de markt. De gouden pennywort "Aurea" is enorm populair. De planten groeien minder overvloedig en maken indruk met een opvallende gele kleur van de bladeren. Aurea is populair als balkon en kamerplant. Vooral de trechtervormige bloemen van de variëteit Goldilocks zijn aantrekkelijk. Deze soort is een ornament als een hangende plant en komt ook goed tot zijn recht in de kuip.

Andere fokvormen:

Knikkende kattenstaart (Lysimachia barystachys)
De knikkende kattestaart heeft witte bloemtrossen die licht gebogen zijn.

Sneeuwkattestaart (Lysimachia clethroides)
De witte bloemoren van de sneeuwkattestaart buigen iets naar boven.

Wimperwimpers (Lysimachia ciliata)
De ciliated kattestaart bloeit geel en overwoekert minder dan de natuurlijke vorm. Het is geschikt voor borders en bedden.

Goldfelberich 'Alexander' (Lysimachia Punctata Alexander)
De Goldfelberich 'Alexander' heeft crèmekleurige, bonte bladeren.

Pennywort goed vermenigvuldigen

Voortplanting speelt minder een rol in de snelgroeiende plant. Voordat de hobbytuinier het weet, heeft de Pennywort zoveel verspreid dat alleen de verjonging van de plant echt een probleem is.

Als u de pennywort echter wilt vermenigvuldigen, zijn er drie opties:

1. Voortplanting via uitlopers
De pennywort kan binnen een paar minuten worden vermeerderd door een tak die al wortels heeft gevormd te scheiden van de moederplant en afzonderlijk te verplanten.

2. Vermenigvuldiging door deling
De vermeerdering van de plant is ook gemakkelijk mogelijk door de vaste plant te verdelen. Hiervoor moet het centkruid eerst worden uitgegraven. De aarde wordt afgeschud en de kluit gedeeld met een scherp mes. De twee planten worden vervolgens afzonderlijk getransplanteerd.

3. Voortplanting via stekken
Als de pennywort wordt teruggesneden, komen kopstekken voor. Deze worden in bloempotten geplaatst en wortelen er binnen enkele maanden uit. Ten slotte kan de plant ook worden vermeerderd door wortelstekken. Dit gebeurt in de herfst. De wortels zijn blootgesteld. De hobbytuinier selecteert een gezonde en sterke wortel in de herfst en snijdt deze in stukjes van ongeveer acht centimeter lang. De stekken worden in de grond geplaatst en zullen volgend voorjaar weer ontkiemen.

Zijn ziekten van pennywort bekend?

De pennywort is zelfs een van de weinige planten die niet hoeven te vechten met ziekten of plagen. Zelfs slakken zijn niet geïnteresseerd in de robuuste plant.

De grootste vijand van Pennywort is droogte. Een zonnige en droge locatie wordt niet getolereerd en leidt tot verkleuring van de bladeren. De bladeren worden bruin en bros. Als de plant voor langere tijd te droog is, dreigt hij volledig dood te gaan.

Overwinterde pennywort

De Pennywort is robuust en winterhard. Winterbescherming is buiten niet vereist. Als de winter te zonnig is, kunnen de scheuten opdrogen. Een snoei in het voorjaar vergeet snel de schade veroorzaakt door kale vorst.

Tip: Zodat de pennywort niet opdroogt in de winter, moet af en toe op vorstvrije dagen water worden gegeven.

Als de plant in een emmer wordt gekweekt, moet een vorstbestendige planter worden gebruikt. Als het bad de winter buiten doorbrengt, is het het beste om het op een houten of polystyreen steun te plaatsen en de planter met een jutezak te wikkelen.

Tip: Als de plantenbak in de winter onder een hoek wordt geplaatst, kan overtollige vloeistof beter weglopen.

Video: Zo verzorg je de Monstera deliciosa (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send