Vaste planten en siergrassen

Creeping Günsel - bestrijding van plagen en ziekten

Pin
Send
Share
Send


Sommige plagen en ziekten kunnen Günsel hard laten kruipen. Het is dus des te belangrijker om onmiddellijk actie te ondernemen en er goed voor te zorgen.

© etfoto - Fotolia.com

De kruipende Günsel (Ajuga reptans) is een robuuste plant. Je kunt hem letterlijk zien groeien. De vreugde is niet altijd ongestoord, omdat de planten zich ijverig over hun wortels verspreiden en snel bedden of gras voor zichzelf nemen. Met passende maatregelen, zoals bedranden of wortelsloten, kan dit probleem snel worden opgelost. Van tijd tot tijd kan de tuinzwerver ook worden geïnfecteerd door ziekten en plagen. We zullen u nu vertellen welke schadepatronen kunnen optreden en wat hieraan kan worden gedaan.

Bladluis

Bladluizen stoppen bij vrijwel geen enkele plant. Het kan ook de kruipende Günsel beïnvloeden. Hobbytuiniers die hun planten vaker beheersen, zullen de besmetting vroeg opmerken, omdat het ongedierte met het blote oog zichtbaar is. De kleine insecten leven op het plantensap van Günsel. Ze boren hun slurf in de bladeren en zuigen de vloeistof eruit. De bladeren worden geleidelijk geel en vallen uiteindelijk af. In de vroege stadia is behandeling met een harde waterstraal meestal voldoende om bladluizen weg te jagen.

"Tip: Herhaal de behandeling meerdere keren achter elkaar.

Vecht tegen geavanceerde bladluisinfestatie

Zodra de besmetting is gevorderd, blijken de plagen persistent te zijn. In dit geval de planten met zeepwater besproeien. In de handel verkrijgbare sproeimiddelen kunnen ook worden gebruikt. Volg de instructies van de fabrikant precies op, zodat de gifstoffen die het bevat geen kwaad kunnen. Over het algemeen is chemische bestrijding niet de eerste optie.

Schade door bladluisinfestatie

Het doorprikken van de bladeren door de bladluis leidt tegelijkertijd tot een virusoverdracht. Jonge planten of planten die al zijn verzwakt door onderhoudsfouten worden verder beschadigd. Honingdauw kan ook een probleem zijn. De uitscheidingen van de bladluizen zijn een aantrekker voor mieren en andere soorten paddestoelen worden ook aangetrokken door het suikerachtige plantensap.

"Tip: Met lieveheersbeestjes, parasitaire wespen of gaasvliegen hebben bladluizen natuurlijke roofdieren.

Huismiddeltjes voor bladluizen

huismiddeltjestoelichting
lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestje heeft een speciale voorkeur voor bladluizen. Een lieveheersbeestje kan tijdens zijn leven tot 40.000 bladluizen eten. Aziatische lieveheersbeestjes zijn bijzonder actief en worden daarom gericht gefokt en verkocht in winkels.
knoflookAls er weinig besmetting is, is het voldoende om een ​​teentje knoflook in de grond bij de plant te steken. Laat de teen half uit de vloer kijken. Als de besmetting geavanceerder is, bereid je een knoflookbrouwsel voor en spuit je de plant.
melkEen bewezen huismiddeltje voor ongediertebestrijding is melk. Meng melk en water in een verhouding van 1: 2 en spuit het mengsel op de geïnfecteerde delen van de plant.
uiEen uienbrouwsel kan ook helpen om bladluizen uit de tuin te verwijderen. Kook de uien en besproei de plant er grondig mee.

"Tip: Als je de planten spuit, moeten ze snel drogen. Als het vocht te lang op de bladeren blijft, kan dit het optreden van schimmel bevorderen.

Meeldauw

Als de bladeren van Creeping Günsel bedekt zijn met een bloemachtige coating, is de plant waarschijnlijk besmet met meeldauw. Snelle interventie is hier de moeite waard, omdat de schimmel zeer persistent en moeilijk te verwijderen is met eenvoudige huismiddeltjes. Het is het beste om hardnekkige meeldauw te bestrijden met in de handel verkrijgbare spuitmiddelen.

Echte meeldauw ontstaat vooral als een goed weer wanneer het warm en droog is. De bloemachtige, witachtige coating verspreidt zich op bladeren en bloemen. In een vergevorderd stadium worden de bladeren bruin en drogen ze op. Hele delen van de plant sterven als de besmetting voortduurt.

Delen van planten die door meeldauw zijn aangetast, moeten onmiddellijk worden verwijderd. Melk bevat micro-organismen die de schimmel vrij betrouwbaar kunnen bestrijden. Meng verse melk en water in een verhouding van 1: 8 en spuit de besmette plant.

Voorkom meeldauw

➞ Houd voldoende plantafstand aan
➞ Plant Günsel in de buurt van bieslook of basilicum
➞ voldoende toevoer van voedingsstoffen
➞ laat geen vocht op de bladeren komen
➞ Vermijd overbemesting met stikstof

"Waarschuwing: Geïnfecteerde delen van planten horen niet thuis op de compost. Verbrand ze onmiddellijk of gooi ze weg met huishoudelijk afval.

Gezonde en krachtige planten trotseren ziekten en plagen

© etfoto - Fotolia.com Gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziekten, groeien krachtig en bloeien continu. Optimale locatieomstandigheden en bodemgesteldheid zijn de voorwaarden voor een gezonde plantengroei.

Care Tips

Met het planten leg je de basis voor de ontwikkeling van de planten. Een zonnige tot halfschaduwrijke locatie is belangrijk voor de kruipende Günsel. Een te schaduwrijke plek kan de oorzaak zijn van groeiachterstand en een gebrek aan bloei.

De bodemkwaliteit mag ook niet worden verwaarloosd. De planten hebben verse, voedselrijke grond nodig om zich goed te ontwikkelen. De aarde moet altijd een constante luchtvochtigheid hebben. Je moet heel voorzichtig zijn, want de vloer mag niet uitdrogen of te vochtig lijken, omdat wateroverlast onvermijdelijk is. Een te natte grond veroorzaakt wortelrot en de planten zullen sterven. Zorg voor een voldoende concentratie voedingsstoffen door de grond op te waarderen met compost of schaafsel.

Als u de genoemde onderhoudsinstructies opvolgt, zal de sluipende Günsel zelden beledigd zijn en u verrassen met zijn vreugde om te groeien.

Moet de winterschade worden gevreesd?

De kruipende Günsel is winterhard en verdraagt ​​temperaturen van - 20 graden en meer. Dit geldt echter alleen voor planten in het veld. De Günsel wordt ook vaak gekweekt in bloembakken en bloembakken. Als de planten hier worden overwinterd, zijn er een aantal dingen om te overwegen.

Plantenbakken moeten de winter indien mogelijk in huis doorbrengen. De planten worden niet voldoende beschermd tegen permanente vorst in de relatief kleine containers. Als de plantenbakken of bloembakken volledig bevriezen, komt alle hulp te laat voor de plant, omdat de wortels de Günsel niet langer van voedingsstoffen en vloeistoffen kunnen voorzien.

"Tip: Bescherm bloembakken buitenshuis met tuinvlies, struikgewas of bladeren.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Prolifiqs wintervlies voor planten 17 g I 1,5 x 10 m I… 16 beoordelingen9,95 €Naar de winkel
2 Winterbescherming fleece 48m² (30m x 1,6m) 50g / m² top… 72 beoordelingen12,99 €Naar de winkel
3 DOMDIL 30 g / ㎡ 3 m * 30 m koud frame fleece voor planten ... Momenteel geen beoordelingen24,99 €Naar de winkel

Kruipende Günsel over het voorschot

Als je de kruipende Günsel plant zonder rekening te houden met de eigenaardigheden van de plant, zul je waarschijnlijk binnenkort een nare verrassing ervaren. De planten verspreiden zich snel door hun bovengrondse wortels. De bodembedekker gaat andere bodembedekkers of hele gazons niet overgroeien. Als je tijdens het planten een wortelboom of een bedrand gebruikt, kan de Günsel worden vertraagd in zijn drang om te overwinnen.

"Tip: Verwijder de planten altijd volledig met hun hoofdwortels, anders zal de kruipende Günsel snel weer ontkiemen.

Pin
Send
Share
Send