Vaste planten en siergrassen

Handhaaf fakkellelie - verzeker de mooiste bloei in de zomer

Pin
Send
Share
Send


Nadat u uw toortslelie op de juiste locatie hebt geplant, bespaart u uzelf veel onderhoud. We laten u zien waar u aan moet denken.

© (c) Johannes Rigg - Fotolia.com

Fakkellelies (Kniphofia) zijn erg populair bij tuinders over de hele wereld en zijn daarom ook vaak te vinden op openbare plaatsen zoals in het park. Het is hun fakkelachtige bloei in de zomer die mensen in de ban kan houden. Om zijn mooie bloemen te kunnen laten uitkomen, stelt de plant echter ook een paar eisen aan de houder, die niet mogen worden verwaarloosd bij het planten, vermeerderen en in termen van zorg. De decoratieve plant, die nu beschikbaar is in meer dan 70 ondersoorten wereldwijd en die ook in een dwergvorm wordt aangeboden, heeft absoluut het juiste water geven, snijden, voorbereiding voor overwintering en bemesting nodig om duurzaam te zijn in elke tuin en ontwikkel prachtige bloemen in de zomer. De hobbytuinier of -liefhebber kan hier ontdekken hoe dit het beste werkt.

❀ Vereisten voor locatie, bodem en weer

De prachtig ogende fakkellelie met zijn rode, vaak ook oranje of geelachtige bloemen geeft de voorkeur aan zonnige locaties, op voorwaarde dat ze goed worden beschermd tegen weer en wind. Dit is belangrijk zodat de plant ondanks de beste zorg niet zal knikken of beschadigd raakt. Het is belangrijk om te weten dat de toortslelie voedingsrijke bodems nodig heeft die enigszins vochtig maar niet te nat zijn. Dus zodra de grond enigszins is opgedroogd, zal de plant geen schade oplopen als deze tijdig opnieuw water wordt gegeven. Het feit dat de grond of de aarde rond de toortslelie permeabel en los moet zijn, is te wijten aan de gevoeligheid voor wateroverlast. In de winter moet ook worden opgemerkt dat teveel vocht zoveel mogelijk wordt vermeden, zodat het gewas niet rot door sneeuw en dergelijke. Omdat de bloemen van de Affodill-plant in de zomer voorkomen, wordt een grotere hoeveelheid voedingsstoffen graag aanvaard tijdens deze periode.

❀ giet

Na de winter is regelmatig water geven van de fakkellelie bijzonder belangrijk om de plant te helpen groeien en weer te versterken voor het jaar. Als het in de zomer droger wordt en er zelfs droge periodes zijn, moet er ook iets meer water worden gegeven om de grond licht vochtig te houden. Wateroverlast moet echter nog steeds worden voorkomen gedurende deze periode. Daarom is het niet alleen raadzaam om het licht water te geven, maar ook om de grond van tijd tot tijd rond de plant een beetje los te maken. Trouwens, niets mag aan het toeval worden overgelaten, want de plant kan ook snel door de zon verbranden. Dit betekent dat als je de plant water geeft tijdens het water geven, deze kan worden beschadigd door de zonnestralen, die worden gebroken door de waterdruppels. Daarom moet alleen de grond rond de plant worden bewaterd, bij voorkeur 's avonds of' s morgens wanneer de zon nog niet hoog aan de hemel staat of al weer is gezonken.

❀ Bemesten

Op dit gebied van zorg voor planten maakt de fakkellelie het bijzonder gemakkelijk. Omdat het allesbehalve vaak en zwaar moet worden bemest, hoewel het de voorkeur geeft aan voedingsrijke bodems. Te veel kunstmest beschadigt de plant zelfs, waardoor het een gemakkelijke prooi is voor ziekten of plagen. Daarom moet bemesting met voorzichtigheid en bij voorkeur eenmaal minder dan eenmaal te veel worden uitgevoerd. Als je iets goeds voor de plant wilt doen, kun je bij het planten wat compost aan de grond toevoegen om de grond te verrijken met voedingsstoffen. De volgende lente kan hiervoor extra compost worden toegevoegd, maar alleen als deze in de goed doorlatende grond rond de plant wordt geplaatst. Anders heeft de toortslelie geen verdere bemesting nodig, zodat u veel tijd en mogelijk geld kunt besparen.

❀ snoeien

Er zijn slechts twee keer in het jaar waarin een deel van de plant überhaupt nodig is. De tuinman bespaart dus ook wat werk in tuinonderhoud. Aan de ene kant is het mogelijk om de bladeren van de plant in het voorjaar te snijden voordat hij bloeit. Dit helpt haar bij het versterken en stevige uitpuilende stengels, maar ook nieuwe gezonde bladeren en prachtige bloemen. Aan de andere kant kun je de fakkellelie of de bloemen in de herfst snijden als de bloemen zijn verdord. Ze worden volledig verwijderd, indien nodig met een stengel.

❀ overwinteren

Toortslelies kunnen de winter buiten overleven en worden beschouwd als meerjarige planten, maar de meeste ondersoorten moeten worden beschermd door ten minste enkele maatregelen om het overwinteren gemakkelijker te maken. Het is daarom belangrijk dat het gebladerte van de plant niet voor de winter wordt afgesneden, maar dat het wordt bewaard. Het dient om het plantenlichaam te beschermen. Door kreupelhout rond de fakkellelie te leggen, kun je de wortels tegen vorst beschermen. Als je hier bladeren wilt neerleggen, droog ze dan eerst goed af om overtollig vocht te voorkomen. Als je wilt, kun je de plant een extra beschermlaag van fleece aanbieden - dit helpt ook tegen de sterke zon in de winter.

Conclusie

Verzorgingstoortslelie - voor- en nadelen

voordelen

✔ Wat betreft bemesting en snijden, is er meestal heel weinig zorg voor de toortslelie
✔ Water geven hoeft slechts matig en als preventieve maatregel te worden uitgevoerd als het droog is
✔ Sommige variëteiten van de fakkellelie zijn winterbestendig zonder te hoeven worden beschermd
✔ Je wordt beloond voor de verzorging met aantrekkelijke bloemen en kleuren in de zomer

✘ Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen voor overwintering zodat de plant vorst en koude temperaturen kan overleven
✘ Wateroverlast moet in elk geval worden vermeden, wat bijvoorbeeld in de winter moeilijk kan zijn - de plant rot helaas snel
✘ Met onvoldoende of onjuiste zorg wordt de fakkellelie gevoelig voor ziekten en plagen


Kortom, de fakkellelie is ook een goede tuin- of containerplant voor beginners of beginners die nog niet veel ervaring hebben met de plant. Toch moet er altijd op worden gelet dat er geen wateroverlast ontstaat, wat iets meer werk kan vergen. Dit moet niet worden verwaarloosd, omdat door wateroverlast de plant snel rot.

Pin
Send
Share
Send