Kruiden

Kruidenschors water geven en bemesten - Hoe het goed te doen

Pin
Send
Share
Send


Met zijn intense geur is de kruidenbast een kleine ster in de tuin. Om de geur lang te behouden, moet je de bast regelmatig water geven en bemesten.

© chewintum - Fotolia.com / De kruidenbast is erg dorstig

De kruidenbast (Senna corymbosa) is een echte "frequente drinker" en kan niet goed tegen droogte. De voedingsbehoeften zijn ook hoog en regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen is essentieel. Je moet de plant dus niet aan zichzelf overlaten. Wanneer u een kruidenbast krijgt, moet u zich ervan bewust zijn dat deze wat onderhoud nodig heeft. Naast het sproeien en bemesten, moet je ook regelmatig de kruidenschors snijden en verpotten.

Hoe de kruidenbast goed wordt gegoten

De kruidenschors heeft een hoge waterbehoefte. Regelmatig water geven is de eerste taak van een hobbytuinier zodat deze prachtige plant zijn volle bloei kan ontwikkelen. De kluit mag in geen geval uitdrogen, omdat de kruidenschors zeer snel reageert op een gebrek aan water met het verlies van bladeren. Bovendien vormt het dan niet langer bloemen.

Op een ideale locatie in de volle zon, kunnen twee waterbeurten per dag nodig zijn in de warme zomermaanden, die u dan eenmaal 's morgens en eenmaal' s avonds moet toedienen. Ze schaden de schors niet als je overdag water geeft, maar ze verhogen je werklast. In de hitte verdampt een groot deel van het water uit het substraat zonder in de kruidenschors te komen. Als water geven om middag of middag om praktische redenen onvermijdelijk is, giet het water dan direct in de emmer. Druppels water op bloemen en bladeren zien eruit als brandende glazen in de brandende zon en kunnen de kruidenschors zelfs verbranden.

Belangrijk: zorg voor afwatering en vermijd wateroverlast

Ondanks de hoge behoefte aan water, houdt de kruidenbast niet van wateroverlast. Je kunt gemakkelijk zien of je het water hebt overdreven als het water in de schotel lang blijft zitten. In dit geval zijn het substraat en de kluit nog voldoende verzadigd en kunt u het water weggieten.

Een drainage gemaakt van grof materiaal zoals kiezelstenen, puimsteen of geëxpandeerde klei in de emmer helpt u om de kruidenbast te beschermen tegen wateroverlast. Dit is belangrijk omdat wateroverlast kan leiden tot wortelrot. Water dat de afvoer bereikt, loopt vrij uit de afvoeropening in de emmer en kan niet meer stijgen.

Giet kruidenschors in de winter

De waterbehoefte van de kruidenbast is in de winter aanzienlijk verminderd. De plant verliest dan meestal een deel van zijn bladeren. Hoe donkerder en koeler de winterkwartieren van je kruidenbast zijn, hoe meer uitgesproken het bladverlies zal zijn. De kruidenbast heeft in de winter geen bemesting nodig.

Hoe de kruidenbast goed te bemesten

Niet alleen het water, maar ook de voedingsbehoeften van de kruidenbast is hoog. Kies daarom als voedingsbodem containerplantengrond als substraat en bemest elke twee weken met vloeibare meststof. Tijdens de bloeiperiode kunt u het interval ook verkorten tot zeven tot tien dagen.

Pin
Send
Share
Send